Andrej Danko: Tlačové agentúry krajín V4 budú viac informovať o krokoch vlád

Andrej Danko: Tlačové agentúry krajín V4 budú viac informovať o krokoch vlád

Przemyśl/Bratislava 4. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) budú viac spolupracovať, vymieňať si informácie a snažiť sa zjednotiť svoju politiku tak, aby občania videli, že sa zaujímajú o ich každodenné problémy. Dohodli sa na tom predsedovia parlamentov Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska na neformálnom stretnutí v poľskom meste Przemyśl.

Na snímke predseda Národnej rady Andrej Danko
Na snímke predseda Národnej rady Andrej Danko

“Pre mňa bolo najdôležitejšie, že sme sa dohodli na intenzívnejšej komunikácii a výmene informácií prostredníctvom našich médií. Budeme apelovať na naše tlačové agentúry, ktoré by v rámci spolupráce mali oveľa intenzívnejšie sledovať jednotlivé kroky našich vlád vo vzťahu k Európskej únii,” uviedol po stretnutí predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Reklama

Šéfovia parlamentov podľa neho hovorili o tom, že každá zo štyroch vlád veľmi ťažko presadzuje opatrenia na ochranu svojich záujmov. Príkladom má byť ťažký zrod osobitného odvodu v regulovaných odvetviach na Slovensku, telekomunikačná daň v Maďarsku či zníženie veku odchodu do dôchodku v Poľsku.

“To sú všetko úspechy v záujme občanov V4, o ktoré sa musíme oveľa viac zaujímať a vymieňať si o nich informácie tak, aby sme tú kvalitu života pre našich ľudí, a to je jedno, či sú to Maďari, Slováci, Česi alebo Poliaci, dosahovali,” zdôraznil Danko.

Reklama

Dodal, že krajiny V4 riešia rovnaké problémy. “Stále máme problémy so sociálnym systémom a sociálnym zabezpečením našich ľudí. Problémy s nadnárodnými spoločnosťami, energetikou, lacnými pracovnými silami, ale aj nedostatkom pracovných síl,” opísal predseda slovenského parlamentu.

Zástupcovia národných parlamentov si podľa neho vyjasnili, ako vytvoriť z V4 funkčný celok z hľadiska postojov k EÚ a ako súčasne úniu nestrašiť, že je to združenie, ktoré by chcelo v rámci nej dosiahnuť disharmóniu alebo problémy.

Česko má podľa predsedu senátu parlamentu ČR Milana Štěcha záujem o spoluprácu, ktorá má efekt a obstojí pred verejnosťou. “Pochválil som naše zoskupenie za jasné postoje ohľadom migračnej krízy a najmä naše postoje, keď sa Európska komisia snažila vnútiť povinné kvóty. Myslím si, že to bol ten najlepší imidž pre V4 smerom k našim občanom, že máme fungujúcu spoluprácu a jasné stanoviská,” priblížil.

Šéfovia parlamentov sa chcú stretávať častejšie a intenzívnejšie pred rokovaniami európskych parlamentov, aby na ne išli s jasným spoločným stanoviskom. Občanov totiž podľa Štěcha zaujíma, že v krajinách V4 sú ceny základných potrieb vyššie ako v Nemecku, že kvalita tovarov na Západe a Východe je rozdielna, či to, že z týchto štátov viac kapitálu odteká, ako do nich prichádza.

 

Reklama

Jaroslav Rezník: TASR pozorne vníma úsilie vrcholných predstaviteľov parlamentov V4

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) pozorne vníma úsilie vrcholných predstaviteľov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) o zintenzívnenie vzájomnej informovanosti vo vzťahu k Európskej únii ako pozitívnu skutočnosť. Na margo dnešnej dohody predsedov parlamentov Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska na neformálnom stretnutí v poľskom meste Przemyśl to uviedol generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.

Čím viac informácií budú mať podľa Rezníka občania krajín V4 navzájom k dispozícii, tým ľahšie budú vedieť objektívne a kriticky vyhodnotiť aktivity a postoje ich exekutív v danom čase i priestore.

“V prípade TASR sa aj naďalej budeme riadiť tými princípmi, na základe ktorých produkujeme agentúrne spravodajstvo – nezávislosť, objektívnosť, autentickosť, pohotovosť, presnosť, stručnosť, hutnosť, vecnosť, konkrétnosť. Ak by sa akákoľvek z informácií o pripravovanej intenzívnejšej spolupráci dostávala do rozporu s týmito atribútmi, TASR na to verejnosť otvorene upozorní,” skonštatoval Rezník s tým, že avizovaný apel predsedu Národnej rady SR Andreja Danka považuje TASR za obsahovo prirodzený a nezasahujúci do jej redakčnej nezávislosti bez toho, aby hodnotila jeho formu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali