Akým smerom sa bude uberať Trumpova politika na Blízkom východe? Pentagon pripravil plán

Akým smerom sa bude uberať Trumpova politika na Blízkom východe? Pentagon pripravil plán

Washington 1. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/AP

 

Objavili sa prvé informácie o tom, že minister obrany USA James Mattis predstavil Bielemu Domu predbežný plán boja proti ISIS v Iraku a v Sýrii. Pentagon tak splnil úlohu, ktorú mu predložil prezident Donald Trump – do 30 dní od jeho inaugurácie vypracovať plán boja proti ISIS

Detaily dokumentu nie sú verejnosti dosiaľ známe, rovnako ako jeho konceptuálne smerovanie.  Projekt novej americkej blízkovýchodnej reality je však na svete. Šéf zboru náčelnikov štábov USA generál Joseph Dunford potvrdil, že nový dokument obsahuje aj plán boja proti al-Kajde a inými extrémistickými skupinami na Blízkom Východe i na celom svete. Plán počíta so spoluprácou v boji s ISIS aj s inými krajinami, vrátane Ruska.

Reklama
Americký minister obrany James Mattis Foto: Scott Applewhite

Podľa The Wall Street Journal  však niektoré tajné informácie uzreli svetlo sveta. Americký denník tvrdí, že Biely Dom vedie rozhovory s Izraelom, Saudskou Arábiou, Arabskými emirátmi, Egyptom a Jordánskom o vytvorení nového blízkovýchodného zväzu, ktorý by dokázal zmeniť regionálnu rovnováhu síl. Podľa Wall Street Journal bude nový blízkovýchodný zväz čímsi nevídaným a pod jeho vplyvom sa ocitne obrovské územie.

Tieto americké vyhlásenia nie sú principiálne ničím novým. Vytvoriť takýto blízkovýchodný spojenecký zväz sa snažil aj Barack Obama, jeho snahy sa však neskončili úspechom. Donald Trump otvorene povedal: “Bojovali sme na Blízkom východe viac ako 17 rokov a utratili sme 6 biliónov dolárov, nezískali sme však nič. To je neprijateľné”.

Reklama

Od 11.9.2001 USA usilovne bojovali proti terorizmu. Voviedli vojská do Afganistanu i Iraku, obe krajiny sa z toho doteraz nespamätali. Nachádzajú sa v ťažkom vnútropoliticko, vojenskom, ekonomickom postavení. Usama bin Ladin, vodca al-Kaidy bol síce zavraždený, organizácia však naďalej na území Blízkeho východu aktívne funguje.

Na snímke americký preyident Donald Trump Foto:Gerry Broome

V júli 2016 Obama musel nechať v Afganistane 8,5 tisíca vojakov ako pomoc pre miestne afgánske vládne ozbrojené zložky. V rokoch 2003 – 2011 bojovala americká armáda v Iraku, zvrhla režim Saddama Hussejnia, v roku 2011 neslávne Američania opustili Irak (dnes v Iraku znova bojujú). V Iraku napriek americkému zásahu posilnili svoj vplyv šiíti a Irán, presadzuje sa kurdský faktor na severe a objavil sa aj ISIS. Postupne sa darí do konfliktu čoraz viac zaťahovať aj Turecko.

Sýrska kríza poukázala na ďalšie dôležité faktory. ISIS vytvorila spoločný iracko-sýrsky front, kvôli ISIS sa de facto zrušili hranice medzi Irakom a Sýriou (územie ovládol ISIS), Irán vstúpil rozhodne do sýrskeho konfliktu, o svoje práva sa začali hlásiť Kurdi – nielen irackí a sýrski, ale aj tureckí. Celý región sa postupne ponára do čoraz väčšieho chaosu a anarchie.

USA pokračujú v podpore sýrskych Kurdov, Turci sa snažia udržať si podporu Ruska. Rusi rozohrali variant, pri ktorom využívajú Turkov ako stabilizačný faktor v Sýrii, o svoje záujmy sa hlási aj Irán. Dnes sa mnohí analytici zaoberajú otázkou, či momentálne udalosti na Blízkom východe sú prejavom nejakého strategického geopolitického plánu, alebo už ide len o geopolitickú improvizáciu Bieleho Domu. Evidentne sa menia aj americko-izraelské vzťahy a americko-iránske vzťahy.

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Washington označuje za hlavného nepriateľa ISIS. Boj proti ISIS mienia však Američania použiť ako nástroj k dosiahnutiu ďalších nie práve najjasnejšie identifikovaných cieľov. Netreba byť ale ani prorokom, aby si človek dokázal urobiť plastický obraz o amerických cieľoch, najmä keď sa pozrie na priority krajín Perzského zálivu a USA, ktoré označujú Irán ako “hlavného sponzora terorizmu.”

Reklama

Plán Pentagonu je jasný – za každú cenu oslabiť koalíciu Rusko-Irán-Turecko a spôsobiť jej rozpad. Američania a Izraelci lákajú najmä Rusko a bývalá hlava Mossadu Efraim Halevy vyzval izraelské úrady v rámci riešenia iránskej otázky nadviazať bližšie vzťahy s Ruskom.

Celkovo však plán Pentagonu ohľadne ďalšieho pôsobenia USA na Blízkom východe nie je podrobnejšie prepracovaný a bude sa korigovať podľa toho, ako sa bude situácia v regióne vyvíjať. Mnoho bude závisieť od toho, či Rusko, Irán a Turecko dokážu udržať svoju alianciu, založenú na navzájom výhodných riešeniach a dohodách. Američania, Saudi, Izrael robia všetko preto, aby túto rôznorodú rusko-iránsko-tureckú koalíciu, ktorú spája len nevyhnutnosť a niektoré spoločné záujmy podrobili takým skúškam, ktoré spôsobia jej pád.

Stanislav Tarasov

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali