Ako súvisí najnovšia situácia na Ukrajine s pripravovanou vazalskou zmluvou o odovzdaní našich vojenských letísk Američanom?

Ako súvisí najnovšia situácia na Ukrajine s pripravovanou vazalskou zmluvou o odovzdaní našich vojenských letísk Američanom?

Bratislava 22. januára 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Afghan Ministry of Defense Press Office via AP)

 

Možno je to náhoda. A možno nie. V každom prípade sa tu dá vidieť časová zhoda a možný záložný plán Američanov: keby museli Ukrajinu pustiť zo svojich pazúrov, nová deliaca geopolitická línia by viedla po slovenskej hranici

americkí vojaci
Ilustračné foto

Prečo sa práve teraz tak horúčkovito rieši zmluva so Spojenými štátmi, ktorá im umožní sa na našom území vojensky etablovať a použiť ho ako plnohodnotný priestor na prípravu a vedenie bojových operácií?

Reklama

Už sú to takmer dva roky od nástupu novej, proamerickej vlády k moci, ale donedávna nebola viditeľná nejaká vážnejšia snaha o otvorenie tejto agendy. Až koncom roka odrazu začali mať vlastizradcovia z vlády s jej urýchleným podpísaním strašne naponáhlo. Prečo práve teraz?

Naši pravdovravní predstavitelia nezabudli niekoľkokrát do médií zdôrazniť, že to nie Američania, ale práve slovenská strana tak veľmi chcela tú zmluvu podpísať, a najlepšie čím skôr. Až príliš to zdôrazňovali. A vieme, že ak pravdovravní politici tejto našej antikorupčnej junty niečo príliš zdôrazňujú, tak to musí byť pravda. A preto môžeme otázku spresniť: prečo si USA práve teraz tak urgentne potrebujú pripraviť na Slovensku zázemie?

Reklama

Koncom roka 2021 sa v globálnej politike odohrali vážne, historicky významné veci. Rusko zmenilo spôsob komunikácie so Spojenými štátmi, a to spôsobom, ktorý nepripúšťa pochybnosti o tom, že to myslí vážne. Svojím spôsobom to bolo ultimátum, aby sa Američania stiahli, inak Rusko bude konať.

Američania sa však nestiahnu – je jasné, že to jednoducho pri svojej veľmocenskej pýche nemôžu. A tak Rusko bude konať, to je tiež jasné už niekoľko týždňov. Ako? To vedia iba zasvätení, ale jedna vec sa dá predpokladať: dá sa očakávať, že Rusko nejako bude chcieť vyriešiť boľavý ukrajinský problém.

Keby sa to Rusku podarilo, je dosť možné, že by sa Američania museli z Ukrajiny stiahnuť. Tým by však vznikla nová geopolitická hranica. Kde? Ak by Ukrajina opustila americkú sféru vplyvu, pričom Slovensko v nej ostane, tak netreba príliš veľký dôvtip na to, aby človek prišiel na to, kade by viedla línia novej studenej vojny v nasledujúcich, nebezpečných časoch. Veľmi nebezpečných časoch – USA by iste nenechali stratu Ukrajiny bez odpovede.

Slovensko by sa tak ocitlo priamo na horúcej kontaktnej línii dvoch mocenských blokov, v epicentre diania, keďže by pre USA (spolu s ďalšími východoeurópskymi štátmi) odrazu bolo východiskovým územím pre bojové akcie. Práve tu by boli jedny z najlepších miest, kde by mohli byť pripravené americké zbrane schopné útočiť na východ, vrátane tých jadrových. A teda, tu by boli jedny z najlepších terčov pre ruské rakety.

Vieme čo by povedal pravdovravný pán minister Naď: že Američania tu rakety určite mať nebudú, veď to by sme im to najprv museli dovoliť a schváliť. Nuž, zacitujme si zo zmluvy, ktorú naša vláda schválila:

Reklama

Článok 2, bod 6: …budú mať Strany spoločný prístup k dohodnutým zariadeniam a priestorom a budú ich spoločne používať, s výnimkou tých častí, ktoré Strany alebo ich výkonní zástupcovia osobitne vyhradia na výhradný prístup a používanie ozbrojenými silami USA.

Článok 4, bod 3: Rozmiestnený materiál ozbrojených síl USA a zariadenia alebo ich časti určené na skladovanie takéhoto rozmiestneného materiálu budú využité výlučne na použitie ozbrojenými silami USA. Ozbrojené sily USA budú mať výlučnú kontrolu nad prístupom k takémuto rozmiestnenému materiálu, jeho používaním a nakladaním s ním a budú mať neobmedzené právo kedykoľvek takýto rozmiestnený materiál vyviezť z územia Slovenskej republiky.

Článok 11, bod 1: Lietadlá, plavidlá a vozidlá prevádzkované ozbrojenými silami USA, alebo výlučne pre ne môžu vstupovať na územie Slovenskej republiky, odchádzať z neho a voľne sa na ňom pohybovať pri dodržiavaní príslušných pravidiel bezpečnosti a premávky. Do týchto lietadiel, plavidiel a vozidiel sa nesmie nastupovať ani nepodliehajú prehliadke bez súhlasu Spojených štátov.

(Celú zmluvu si môžete prečítať napríklad TU)

My teda môžeme Američanom povoliť či nepovoliť čokoľvek, ale nemáme právo to kontrolovať. A teda ani nemáme možnosť zistiť, či sú pravdovravní (napríklad ako pán minister Naď) a či naozaj dodržujú to, čo sľúbili. Napríklad ako vtedy, keď kedysi sľúbili, že v žiadnom prípade nebudú rozširovať NATO a ani ho nerozširovali. Teda takmer, iba v piatich vlnách (zatiaľ), ale to nebolo na papieri, takže to sa neráta. A napokon, povedzme si celú pravdu: keď už tu budú, tak im dozaista schválime všetko, čo im na očiach uvidíme.

Reklama

Teda nie my, ja alebo vy, ale naši pravdovravní vlasteneckí politici – napríklad ako spomínaný minister Naď.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:04

Pokiaľ by občania chceli investovať peniaze usporené na dôchodky, majú na výber indexové alebo akciové fondy, v ktorých je úrok výrazne vyšší, ako sa dá očakávať pri štátnych dlhopisoch. Upozornila na to mimoparlamentná strana Demokrati v reakcii na zámer premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ponúknuť sporiteľom štátne dlhopisy a získané peniaze využiť napríklad na investície do výstavby diaľnic.

15:03

Whistleblower Joshua Dean, ktorý ako jeden z prvých hovoril o problémoch pri výrobe komponentov pre letecký koncern Boeing, náhle zomrel. Vo štvrtok o tom informovala panarabská televízia al-Džažíra, ktorá sa odvolala na vyhlásenie rodiny.

15:02

Viac než 100 antisemitských útokov sa odohralo vo Švédsku v období od 7. októbra do 31. decembra 2023. Je to päťkrát viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, uvádza správa Švédskej národnej rady na prevenciu proti zločinu (BRA).

15:01

Príslušníci maďarskej protiteroristickej jednotky TEK zadržali 15-ročného chlapca z mesta Érd v Peštianskej stolici, ktorý plánoval teroristický útok na mešitu v Maďarsku. Maďarský Národný vyšetrovací úrad Pohotovostnej polície na plánovaný útok upozornila zahraničná partnerská služba.

15:01

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila ruské jednotky z mimosúdnych popráv ukrajinských vojakov, ktorí zložili zbrane a chceli sa vzdať do zajatia. Britská stanica BBC s odvolaním sa na správu HRW vo štvrtok uviedla, že od začiatku decembra 2023 ruskí vojaci pri pokuse o kapituláciu popravili najmenej 15 ukrajinských vojakov.

14:59

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia.

14:59

Búrky, ktoré v stredu zasiahli severovýchod Francúzska a vyžiadali si najmenej jednu obeť, spôsobili značné škody v tamojších vinohradoch. V Burgundsku podľa očitých svedkov padali krúpy vo veľkosti pingpongovej loptičky. Vinári v oblasti mesta Chablis pre Reuters uviedli, že ich vinič je zničený, pričom to ohrozí úrodu aj v ďalších rokoch. Zasiahnutých bolo najmenej 60 percent viníc, spresnil jeden z pestovateľov.

14:56

Problematiku svetovej výstavy Expo 2025 v Japonsku bude zastrešovať Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, nie Ministerstvo hospodárstva SR. Uviedla to po štvrtkovom rokovaní vládneho kabinetu ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), ktorej rezort doteraz výstavy Expo zastrešoval.

14:11

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) po niekoľkoročných odkladoch uzatvorila zmluvu s firmou CzechToll na nový mýtny IT systém. Napriek tomu, že NDS CzechToll opakovane vyhodnotila ako víťaza verejného obstarávania, zmluvu doteraz nemohla podpísať pre námietky uchádzačov a preverovanie týchto námietok Úradom pre verejné obstarávanie.

14:05

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu. Táto otázka by podľa neho “legitímne” vznikla, ak by Rusko prerazilo frontovú líniu a Kyjev by požiadal o takúto pomoc. Uviedol to pre týždenník The Economist v rozhovore, ktorý bol zverejnený vo štvrtok.

14:04

Zmena pravidiel výdavkových limitov, ktorú vo štvrtok schválila vláda, bola prekonzultovaná a odsúhlasená Európskou komisiou (EK). Ak bude schválená čo najskôr aj Národnou radou (NR) SR, nemal by byť problém s plnením príslušného záväzku z plánu obnovy, uviedol po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Parlament by mal prerokovať právnu normu na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní.

14:03

Vláda chce v krátkom čase oznámiť výstavbu nového atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach. Vo štvrtok o tom informoval premiér Robert Fico (Smer-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali