A. JENČÍKOVÁ: Rozhodnutia mladých nie sú zaťažené, potrebujú priestor

A. JENČÍKOVÁ: Rozhodnutia mladých nie sú zaťažené, potrebujú priestor

Revúca 4. novembra (TASR) – Dať priestor mladým ľuďom pri riešení problémov súčasnosti je jednou z hlavných priorít Andrey Jenčíkovej, ktorá sa s podporou mimoparlamentnej politickej strany Nový parlament uchádza o post predsedníčky Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Ako povedala, voľby vo všeobecnosti, avšak najmä do samosprávnych krajov, sú dlhodobo poznačené nezáujmom voličov. Najviac ich ignorujú mladí ľudia, pričom ich inovatívne a nezaťažené myslenie môže pomôcť prekonať pretrvávajúce, ale nefunkčné schémy. Rozhovor s A. Jenčíkovou je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov vo voľbách na predsedov vyšších územných celkov (VÚC).

-Pri organizovaní chodu VÚC chcete zapájať najmä mladých ľudí. Prečo?-

Reklama

Mladí ľudia nemajú vo všeobecnosti záujem o politiku, pritom ich myslenie by podľa mňa mohlo veľmi pomôcť pri riešení problémov. Sú inovatívni a hlavne nezaťažení schémami z minulosti. V tejto súvislosti si myslím, že strednému školstvu je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť. Hlavne stredné odborné školy treba zatraktívniť a začať ich prepájať viac na existujúci priemysel v kraji. Práve v BBSK máme veľa vysokoškolsky vzdelaných ľudí bez práce. Stredoškoláci s odbornými skúsenosťami pritom neraz prevýšia aj vysokoškolákov bez praxe.

Reklama

-Ako by tento stav mohol zmeniť VÚC?-

Samosprávny kraj by mal začať pracovať na kampaniach, ktoré aj rodičom vysvetlia, že absolventovi strednej odbornej školy zabezpečia ako najväčší benefit prácu. Samosprávny kraj by mal venovať zvýšenú pozornosť kvalitnej výbave stredných škôl. Prospešná by bola aj spolupráca so zahraničím, aby stredoškoláci zo všetkých profesií mohli už počas štúdia aspoň na istý čas vycestovať a zbierať skúsenosti vo svojom odbore v zahraničí.

-Samosprávne kraje majú vo svojich kompetenciách aj údržbu ciest druhej a tretej triedy. Aká je vaša predstava pri výkone týchto kompetencií?-

Reklama

Je to téma, ktorá je úzko spojená s podnikaním a tak aj s úrovňou zamestnanosti. Na jednej strane budujeme rýchlostné cesty a diaľnice, avšak dopravný systém nefunguje bez ciest nižšej triedy. V tejto súvislosti veľmi kvitujem to, že s podporou eurofondov sa začalo pracovať aj na týchto cestách. Napriek tomu je na Slovensku až 30 percent ciest druhej a tretej triedy v nevyhovujúcom alebo dokonca v havarijnom stave. Sústredila by som sa predovšetkým na existujúce priemyselné parky a miesta, kde podnikanie funguje. Tam by mali smerovať aj priority, kde treba situáciu s cestami riešiť prioritne. Čo sa týka verejnej dopravy, tam nie som stopercentne zoznámená so situáciou. Určite však viem, že pri úpravách cestovných poriadkov chýba vyššia informovanosť obyvateľov. Určite by som apelovala na ponechanie aj neziskových liniek v istých prípadoch, pretože nie všetci môžu cestovať autom. Samozrejme, nemá zmysel zachovávať stratové linky, ktoré jazdia naprázdno, ale po dôkladnej revízii isté zmeny v grafikonoch nevylučujem.

-Aká je vaša predstava v oblasti spolupráce BBSK s inými krajmi, prípadne so zahraničím?-

BBSK má spoločnú hranicu s Maďarskom a tam je spoločných projektov žalostne málo. Vidím tam veľký potenciál aj v oblasti cestovného ruchu. Myslím si, že samosprávny kraj by tam v rámci svojich možností mohol skutočne pomôcť aj v rozvoji podnikania. Hovorím najmä o podpore rodinného podnikania. Ukazujú to aj skúsenosti zo zahraničia. Napríklad v reštauráciách cítite rozdiel medzi tým, keď vás príde obslúžiť majiteľ alebo zamestnanec. VÚC môžu byť v tomto nápomocné osvetou či organizovaním školení. Dnes je veľmi zložité vyznať sa v spleti európskej a národnej legislatívy a tu by tiež mohli VÚC poskytovať servis tak, aby sa ľudia mohli venovať tomu najdôležitejšiemu, podnikaniu.

Reklama

-Vo svojom programe hovoríte aj o vybudovaní domovov sociálnej pomoci. Ako majú vyzerať?-

Je to spojenie domovov dôchodcov s domovmi pre rodiny v sociálnej núdzi. Nestálo by to veľa prostriedkov, avšak efekt by bol oveľa vyšší. Starší ľudia by opäť dostali pocit užitočnosti pri pomáhaní so starostlivosťou o deti, mladé rodiny by zase mali o čosi viac otvorené možnosti pri zabezpečovaní svojich rodín. Podľa mňa by pritom stačilo len existujúce domovy dôchodcov rozšíriť o možnosti ubytovania napríklad osamotených matiek. Preto hovorím, že by si to nevyžiadalo ani príliš veľké investície a spoločenský prínos by bol oveľa väčší.

-Ktoré špecifiká má z vášho pohľadu BBSK, ktoré by ste považovali za potrebné využiť, prípadne ich riešiť?-

Určite je to na prvom mieste nezamestnanosť. Toto je vec, ktorú je potrebné riešiť. A aj keď hovoríme o VÚC, ktoré tieto veci neovplyvňuje priamo, už v predchádzajúcich odpovediach som načrtla možnosti, ako by sme tomu mohli pomôcť. Je toho oveľa viac, ale nechcem ísť do detailov, pretože mnohé riešenia by priniesla samotná prax.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali