A. HLINA: Vyhlásenie poslanca NR SR k Memorandu o porozumení (MoP) uzavretom …

A. HLINA: Vyhlásenie poslanca NR SR k Memorandu o porozumení (MoP) uzavretom …

Bratislava 2. apríla (TASR) – Vyhlásenie poslanca NR SR k Memorandu o porozumení (MoP) uzavretom dňa 26.3. 2013 medzi Slovenskou republikou a U.S.Steel

Ako poslanec NR SR podporujem každú iniciatívu, ktorá vedie k udržaniu a tvorbe pracovných miest v SR. Ak však takáto iniciatíva vyústi do uzavretia zmluvy (dohody) napr. medzi SR a zahraničným subjektom, ktorý je naším významným zamestnávateľom, môžu zástupcovia konajúci v mene SR zaväzovať SR iba v rozsahu svojich právomoci zverených im Ústavou a zákonmi SR. Je len samozrejme, že záväzkom, ktoré na seba SR na základe takej dohody prevezme musia zodpovedať porovnateľné výhody pre SR. Musím konštatovať, že MoP ani jednu z týchto podmienok nespĺňa.

MoP za SR podpísal predseda vlády a jej traja ministri. Ak by z  MoP vyplývali pre SR záväzky, ktorých splnenie je v právomoci a pôsobnosti vlády SR, vláda by s týmito záväzkami vyslovila súhlas a následne ich začala plniť, jednalo by sa o legitímne uplatňovanie právomoci a pôsobnosti vlády SR.

Reklama

Z čl. II bod 1 MoP však vyplýva, že SR sa rozhodla druhej zmluvnej strane poskytnúť ako stimul v oblasti ENERGETIKA nasledovné: „Najneskôr do 1. Januára 2014 musí SR novelizovať zákon č. 309/2009 Z.z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby a príslušné právne predpisy…“, pričom MoP ďalej uvádza podstatné skutočnosti, ktoré musia byť obsahom novelizácie cit. zákona a príslušných právnych predpisov. Po prijatí tejto zmeny bude spoločnosti U.S. Steel vyplatená priamo finančnými prostriedkami vo forme doplatkov celkovo suma 221 miliónov euro. Celú uvedenú sumu zaplatia občania Slovenskej republiky vo forme zvýšených účtov za elektrickú energiu. Členovia vlády SR, ktorý MoP za SR podpísali a ani vláda SR v mene ktorej konali však nemajú vo svojej právomoci danej im Ústavou a zákonmi SR právo prijímať zákony t.j. zákonodarnú právomoc. Tú zveruje Ústava SR výlučne NR SR ako jedinému zákonodarnému orgánu SR. Preto ak sa členovia vlády SR ako orgánu výkonnej moci zaviazali SR k splneniu záväzku spočívajúceho v prijatí zákona (a to naviac do presne určeného času a s presne určeným obsahom), ktorý však môže splniť iba NR SR ako orgán zákonodarnej moci, prekročili svoju právomoc danú im Ústavou a zákonmi SR. Akceptovaním uvedeného záväzku totiž konajúci členovia vlády neoprávnene zasiahli do nezávislosti výkonu zákonodarnej moci NR SR a nezávislosti výkonu mandátu poslanca SR.

Asi si je veľmi ťažko možné predstaviť, aby napr. Prezident USA ako nositeľ výkonnej moci uzavrel zmluvu zo zahraničným súkromným subjektom v ktorej by existovala povinnosť pre USA a teda fakticky pre Kongres USA prijať zákon v presne určenom čase a s presne určeným obsahom.

Reklama

Ako poslanec NR SR preto vyjadrujem hlboké znepokojenie nad týmto konaním členov vlády a vyzývam vládu SR, aby bezodkladne vykonala nápravu vzniknutého stavu.

Predseda vlády SR uviedol, že na základe MoP si U.S. Steel ponechá na Slovensku svoju prevádzku U.S.Steel Košice (USSK) po dobu 5 rokov a že počas tejto doby nebude hromadne prepúšťať. V čl. III bod 1 MoP však U.S.Steel iba prehlasuje, že má v úmysle zachovať si výrobnú prevádzku USSK v Košiciach a v prípade jej predaja do 1 roka od podpísania MoP zaplatí, alebo zariadi zaplatenie SR sumu 60 mil. USD, do 2 rokov 35 mil. USD, do 3 rokov 3O mil. USD, do 4 rokov 2O mil. USD a do 5 rokov 15 mil. USD. V MoP teda nie je žiadny výslovný záväzok U.S.Steel zotrvať na Slovensku po dobu 5 rokov.

Vo vzťahu k zachovaniu zamestnanosti USSK v MoP v čl. III bod 3 Zamestnanosť pod písm. a) prehlasuje, že do 31. 12. 2014 sa zdrží hromadného prepúšťania, ale iba za predpokladu, že nedôjde k závažnému spomaleniu ekonomiky, alebo podstatným nepriaznivým zmenám voči súčasným podmienkam na trhu s oceľou.

b) prehlasuje, že sa do 31. 12. 2017 zdrží hromadného prepúšťania, ale iba za predpokladu, že taktiež nenastanú skutočnosti uvedené v písm.a) t.j. závažné spomalenie ekonomiky , alebo podstatné nepriaznivé zmeny voči súčasným podmienkam na trhu s oceľou a  naviac ak bude existovať Kolektívna zmluva týkajúca sa dotknutých zamestnancov.

Reklama

V MoP pritom nie je uvedená definícia a ani žiadna bližšia špecifikácia pojmov „závažné spomalenie ekonomiky“ a „podstatne nepriaznivé zmeny“ , čo obom stranám dáva možnosť rôzneho výkladu a teda aj USSK, ak by sa v budúcnosti rozhodla hromadne prepúšťať. Prijatím podmienky o existencii platnej Kolektívnej zmluvy členovia vlády SR podpisujúci uvedené MoP zaviazali okrem NR SR aj ďalší subjekt, ktorý sa k MoP a k podmienkam v ňom dohodnutým nemal možnosť vyjadriť, nebol jeho zmluvnou stranou, ale má hoci aj nepriamo plniť podmienky v ňom dohodnuté a to Odborovú organizáciu USSK. Naviac prijatím podmienky o platnosti Kolektívnej zmluvy pre to, aby sa USSK zdržala hromadného prepúšťania boli podstatným spôsobom obmedzené vyjednávacie možnosti Odborovej organizácie pri USSK , pretože ak nebude súhlasiť s  podmienkam Kolektívnej zmluvy navrhnutými zo strany vedenia USSK a to napr. v otázke úpravy miezd a z tohto dôvodu by nebola Kolektívna zmluva uzavretá, USSK by nebola viazaná svojím záväzkom zdržať sa hromadného prepúšťania. Samozrejme, že za takej situácie si žiadny zástupca odborov nedovolí vyjadriť nesúhlas s podmienkami Kolektívnej zmluvy navrhnutými vedením USSK .

Možno teda konštatovať, že MoP nezaväzuje U.S.Steel zotrvať na Slovensku po dobu 5 rokov, ale upravuje iba výšku finančnej povinnosti, ktorú je U.S.Steel povinný zaplatiť v prípade svojho odchodu zo Slovenska pred uplynutím lehoty 5 rokov.

Záväzok USSK zdržať sa po dobu 5 rokov hromadného prepúšťania je podmienený jednak skutočnosťami, ktoré sú v MoP definované takým všeobecným spôsobom, ktorý neumožňuje objektívne posúdenie toho či došlo, alebo nedošlo k ich naplneniu a súčasne existenciou platnej Kolektívnej zmluvy, čím došlo k okliešteniu vyjednávacej právomoci Odborovej organizácie pri USSK .

Reklama

Vyhlásenie TASR poskytol poslanec NR SR Alojz Hlina.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali