1. Jedlo dňa
Prakticky v každej reštaurácii je v jedálnom lístku uvedené takzvané jedlo dňa, ktoré vám bude spravidla naliehavo ponúkať čašník. Samozrejme to uľahčuje výber, ale výhodné je to predovšetkým pre reštauráciu, pretože jedlo je často pripravené z ingrediencií, ktorých doba spotreby sa blíži ku koncu (ale nie sú po záruke!). Tak napríklad zo včera nakrájaných plátkov mäsa je možné urobiť náplň do pizze.
2. Pripraviť a zamraziť
Koľko času treba na uvarenie polievky? Iba na prípravu dobrého vývaru je potrebná hodina až hodina a pol, ale v reštaurácii vám prinášajú objednanú polievku približne za 30-40 minút, pretože nikto nebude tak dlho čakať. Ako je to možné? Je to jednoduché: vývar bol najskôr pripravený vopred a zmrazený. Akonáhle príde objednávka na jedlo, kde je vývar, rozmrazí ho a doplní potrebnými ingredienty, čo značne skracuje dobu prípravy.
Mimochodom, niekedy sa zmrazujú nielen vývary, ale aj hotové polievky. Šokové zamrazenie samozrejme nedovolí jedlu sa pokaziť, ale chuť rozmrazené polievky je úplne iná.
3. Gramáž
Každé jedlo v reštaurácii sa pripravuje podľa technologickej karty, na ktorej je podrobne uvedená gramáž ingrediencií a váha každého jedla. Tu je miesto pre chytré nápady, zvlášť čo sa týka takých jedál ako sú šaláty, polievky, ratatouille a ďalšie jedlá, ktoré obsahujú veľké množstvo zložiek. Napríklad do krémovej polievky zo zemiakov a brokolice je možné dať trochu viac zemiakov a menej brokolice. Objem a hmotnosť porcie sa nezmení, ale finacná hodnota jedla bude nižšia.
4. Jedlá vo fritovacom hrnci
Olej vo fritézach sa má meniť po každom 15. až 20. použití, ale v praxi sa málokto riadi týmto pravidlom, pretože každá výmena predstavuje niekoľko litrov oleja. Teda pokiaľ je to možné, neobjednávajte si jedlá pripravené vo fritovacom hrnci. Tým skôr, že nie sú príliš zdravé a často sú pripravené z polotovarov.
5. Аlkohol – prvé jedlo
Ak si objednávate nejaký alkoholický nápoj, určite vám ho prinesú ešte pred jedlom. Prečo? Je to jednoduché: alkohol zvyšuje chuť do jedla a vy preto zjete oveľa viac, než ste si plánovali.