27. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

27. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 8. septembra 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Obdivne si ho chvíľku mlčky premeriavala a pociťovala, že chlapča sa jej pozdáva i páči. Potom už s nádychom materinskej dobroprajnosti ho pohladila po hlave a opýtala sa muža:

Ilustračné foto

„Ktože je toto pekné chlapča? A ako si len k nemu prišiel? Azda je to syn niektorého z tvojich obchodných priateľov, ktorý ťa požiadal, či by jeho syn nemohol ostať u nás, kým sa nevráti zo svojej obchodnej cesty? Hm, ale keď sa mu teraz lepšie prizerám, tak sa mi nezdá, že by bol jedným z nás. Určite nemá byzantskú krv. Tak ma už nenapínaj a povedz mi kto to je a kto sú jeho rodičia!“

Reklama

Sprísnila svoj hlas Irene a pozrela sa netrpezlivo a spýtavo na Georgia.

„Opýtaj sa predsa priamo jeho, kto je a odkiaľ prišiel.“

Reklama

Povedal rozradostene usmievajúc sa Georgios, potešený veľmi tým, že žene sa chlapec pozdával. To mu uľahčovalo vec, ktorú zamýšľal urobiť.

Irene chlapcovi najprv podala ruku, pohladkala ho milo po tvári a potom sa ho spýtala:

„Ako sa voláš a kde bývaš?“

„Volám sa Anastázius a už nemám nijaký domov. Stratil som ho navždy, keď Avari prepadli našu osadu a všetkých vyvraždili.“

Chlapec hovoril pomaly a dôrazne, akoby si uvedomoval, že je dôležité, aby v reči neurobil chybu a aby si získal priazeň Georgiovej ženy. Jeho gréčtina znela už obdivuhodne dobre.

Reklama

Irene si spočiatku ani neuvedomila, že v jeho reči trochu zaznieval cudzí prízvuk, lebo predovšetkým vnímala zastieraný a potláčaný smútok v jeho hlase. Uvedomila si s veľkou ľútosťou, že chlapča muselo prežiť veľmi ťažký úder osudu, ktorý ho pripravil o všetkých blízkych, včítane rodičov.

Bola veľmi citlivou ženou a v očiach sa jej okamžite objavili slzy dojatia. Georgios vrúcne objal svoju ženu a začal jej podrobne rozprávať o všetkom, čo Anastázia postihlo.

Keď skončil, tak chvíľu len mlčky pozoroval prúdy sĺz, ktoré hojne vytekali z jej stále ešte pekných a žiarivých očí.

Medzičasom už sedeli vo veľkej priestrannej hosťovskej komnate a Georgios sa jej chcel opýtať, či bude súhasiť s tým, aby ho prijali za svojho. Ale prv, ako to stihol vysloviť, tak ho Irene predbehla, akoby čítala jeho myšlienky.

Pristúpila k chlapcovi, spontánne ho vzala do náručia, vybozkávala ho na líca a povedala mu teplým hlasom:

Reklama

„Anastázius, od dnešného dňa budeš našim milovaným synom a náš dom sa stane aj tvojím domovom.“

Georgios s dojatím pozoroval scénu pred svojimi očami a mlčal. Už nemusel nič vysvetlovať a ani nič viac hovoriť. Jeho žena už všetko pochopila a obsiahla sama.

Chlapec opätoval jej bozky a privinul sa k nej. Od prekvapenia z toľkej neočakávanej dobroprajnej láskavosti, ako mu ju prejvovala pre neho celkom cudzia žena, sa mu z očí začali kotúľať veľké slzy.

Kupec sledoval s hlbokým zadosťučením a dojate to, čo sa pred ním odohrávalo, hoci v podstate očakával, že sa to odohrá práve tak. Poznal svoju ženu veľmi dobre a bol si takmer celkom istý, že Anastázius, toto neobyčajné slovanské chlapča, si okamžite získa jej srdce.

A teraz v týchto chvíľach boli obaja manželia nepochybne najšťastnejšími ľuďmi v celom Solúne. Irene sa žiadnemu zo vzácnych darov, ktoré jej Georgios priniesol z cudziny, nepotešila tak veľmi ako Anastáziovi.

Nič sa nemohlo vyrovnať pocitu obrovského šťastia, že odrazu dostala náhradu za ich mŕtveho syna. Žiadne drahokamy a nijaké vzácne látky z ďalekých krajov, ktoré jej manžel zadovážil, nemali pre ňu ani zďaleka takú cenu, ako jej nový syn.

***

Medzičasom prešlo niekoľko rokov odo dňa príchodu Anastázia do Solúna. Ten deň, keď do domu bohatého kupca Geogoria prišiel malý slovanský chlapec bol pre neho už dávnou minulosťou. Z pekného chlapčeka sa stal nápadne krásny sedemnásťročný, vysoký, dobre urastený mladík. Mal veľmi príjemné črty a jeho vysoká postava medzi Byzantíncami, ktorí boli prevažne nižšieho vzrastu, vynikala. Mal neobyčajne husté tmavoplavé vlasy a rovný pekne formovaný nos. Najimpozantnejšie ale boli jeho veľké nebomodré oči. Vyžarovali múdrosť ducha a zároveň aj dobrotu srdca.

Nejedna mladučká solúnska krásavica potajomky snívala o peknom a štíhlom jedinom synovi známeho bohatého solúnskeho obchodného podnikateľa Georgia.
Anastázius si však nad takými vecami vôbec nelámal hlavu. Nerobil si veľa z dievčat a nezapodieval sa s nimi. Bol vážny, na svoj vek až príliš vážny a zamýšľajúci sa mladý muž, ktorý horlivo študoval a takmer aj celý svoj voľný čas venoval štúdiám a diskusiám s najučenejšími učiteľmi a mužmi v Solúne. Zvyšný čas trávil pomáhaním otcovi pri vedeni a organizovaní jeho námorných obchodov.

Žil v dome už len s rodičmi, lebo aj jeho najmladšia sestra, Kaligone, sa už pred nejakým časom tiež vydala ako jej dve staršie sestry a odišla z rodičovského domu. Roky urobili z Georgia usadlejšieho a pomerne staro vyzerajúceho muža, ktorý už takmner zabudol, že voľakedy chodieval na dlhé a nebezpečné obchodné cesty do ďalekých krajín.

Reklama

Stal sa spolumajiteľom námornej obchodnej spoločnosti, najväčšej v Solúne, ktorá vlastnila dvadsať veľkých obchodných lodí, ktoré privážali tovar z ďalekých krajín.

***

Bol horúci letný podvečer a Anastázius sa vracal domov ako vždy palmovou alejou okolo morského pobrežia. Mal za sebou dlhú učenú diskusiu so svojím učiteľom, najväčším solúnskym mudrcom Eutymiom. V hlave mu vírilo množstvo myšlienok, okolo ktorých sa točila ich diskusia, pričom v ten deň debatovali výlučne o byzantskej teológii.

Táto sa čoraz viac odkláňala a vzďalovala od oficiálneho učenia Vatikánu, záväzného pre celé kresťanstvo. Nevôľa pápeža a jeho kardinálov narastala a hoci ešte neprišlo ku konečnému rozchodu oboch kresťanských bášt – Ríma a Konštantinopolu, reprezentovaných pápežom a patriarchom, tak všetko nasvedčovalo tomu, že sa to čoskoro stane.

Pokračovanie nasleduje

Reklama

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

25. časť si môžete prečítať TU

Reklama

26. časť si môžete prečítať TU

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali