197. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

197. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

Bratislava 1. januára 2022 (HSP/Roman Bednár/Foto:Screenshot YouTube)

 

Niekoľkokrát sa ju pokúšal získať a najmä po smrti jej muža zosilnil svoje úsilie, aby ju konečne dostal. A sľuboval jej aj hory-doly, ale Dreňa ostala neoblomná a násilie nemohol a nechcel použiť. Bola predsa švagrinou mocného vladyku, ktoré spojenectvo veľmi potreboval a jeho priazeň si nadovšetko vážil

veľkomoravská ríša
Ilustračné foto

A teraz bol veľmi rád, že sa ju napokon predsa len nepokúsil dostať násilím na svoje kniežacie lôžko.

Reklama

Počas Svätoňovho rozprávania ho však ani len vo sne nenapadlo, že Svetlana a Dreňa by mohli byť jednou a tou istou osobou.

Keď sa napokon po chvíli, keď už toto veľké prekvapenie trochu spracoval v hlave, zmohol na slovo, tak Svätoňovi navrhol, aby do tohto tajomstva  jeho pôvodu zasvätili len vladyku Dobromíra a jeho ženu Drahoslavu.

Reklama

Už dávno sa spolu dohodli, že keď Svätopluk časom navždy znemožní Rastislava pred ľudom a potom následne ho zosadí z trónu a prevezme do svojich rúk vládu nad Veľkou Moravou, tak oznámia všetkým, to znamená všetkým vladykom, všetkým veľmožom a celému ľudu veľkomoravskému, kto Svätoň je a s akým poslaním prišiel do svojej vlasti.

Nový kráľ Veľkej Moravy – Svätopluk – ho potom slávnostne vymenuje za svojho prvého hlavného poradcu.

Keď ukončili rozhovor v tejto veci a Svätopluk už celkom strávil veľké prekvapenie, ktoré mu pripravil Svätoň ohľadne Svetlany-Dreni, tak knieža načalo vec, kvôli ktorej prišlo za Svätoňom.

„Chcem sa teraz s tebou porozprávať o Rastislavovi. Čoraz viac už strácam trpezlivosť, aby som len nečinne čakal, že Rastislav mi niekedy dobrovoľne sám odovzdá svoj vládcovský trón.

A ty i ja, my obaja, vieme veľmi dobre, že keby som bol neobmedzeným panovníkom Veľkej Moravy, tak spolu s tebou, s tvojou pomocou, by sme mohli  vykonať pre jej rozmach, pre jej veľkosť a pre jej slávu nesmierne veľa. A ako aj sám dobre vieš, tak Ľudovítovi Nemcovi sa napriek niekoľkým pokusom nepodarilo rozhodným spôsobom oslabiť Rastislavovu moc.

Reklama

Pred nejakým časom sa Rastislav so mnou opäť rozprával o svojom už dávnejšie naplánovanom útoku na franskú Vindobonu, ktorého uskutočnenie ale odložil, lebo situácia sa mu nezdala dosť priaznivá na útok. Teraz sa však – ako mi zdôrazňoval – už cíti dostatočne silný na vojenskú konfrontáciu s Frankami a v podstate už len čaká na môj súhlas a na moju podporu.

Musím mu konečne dať nejakú odpoveď – viem dobre, akú, ale chcem si v každom prípade vypočuť ako to celé vidíš ty a čo by si mi poradil. A či lepšie povedané, ako by si sa zachoval ty, keby si bol na mojom mieste?

Mám mu poslať na podporu mojich vojakov, ako som mu to pôvodne prisľúbil, alebo mu odmietnuť akúkoľvek pomoc?“

Svätoň nepotreboval premýšľať nad odpoveďou ani jediný moment a povedal:

„Nielen vojakov mu rozhodne musíš poslať, Svätopluk“!

Reklama

Veď ak by si sa zdráhal, tak ľud by ti to nikdy neodpustil. Takže nielen vojakov pre kráľa Rastislava, ale ty osobne musíš ísť a síce na čele svojich vojakov musíš tiahnuť po boku Rastislava do bitky o Vindobonu, do bitky proti Frankom.

Veď knieža uvažuj predsa – ak b y si tak neurobil a Rastislav by zvíťazil sám, bez tvojej prítomnosti a účasti na boji, tak by ťa potom označil za zradcu záujmov Veľkej Moravy a mohol by ťa vyhlásiť dokonca aj za zbabelca a nielen za zradcu.

Ak sa ale veci budú mať inakšie a Rastislav bitku prehrá, tak ho budeš môcť obviniť i usvedčiť z toho, že nezmyselnou a chorobnou ctižiadosťou uškodil ríši, a to napriek tomu, že si ho pred útokom na Vinodobu varoval, že to dopadne zle, ale že ťa pod hrozbou uväznenia, ak mu pomoc odmietneš, prinútil tiahnuť spolu s ním do nezmyselného boja.“

Svätopluk chvíľu mlčal a zamýšľal sa nad slovami, ktoré si práve vypočul. Tu a tam uznanlivo pokýval hlavou – bol si plne vedomý toho, že komplikované záležitosti nikto nevedel tak skvele rozobrať a posúdiť ako Svätoň.

Napokon sa ozval:

Pokračovanie nasleduje.

Roman Bednár

 

1. časť si môžete prečítať TU

….

Reklama

195. časť si môžete prečítať TU

196. časť si môžete prečítať TU

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali