Zločiny z nenávisti: Paralely medzi potratármi a nacistami

Zločiny z nenávisti: Paralely medzi potratármi a nacistami

Slovensko 11. mája 2017 (HSP/Foto: cbr/hsp)

 

Tento mesiac si pripomíname 55. výročie úmrtia odsúdeného SS generála Adolfa Eichmana, odsúdeného nacistického vodcu. V tomto roku si budeme pripomínať aj 60. výročie schválenia komunistického potratového zákona, pre ktorý bolo na Slovensku zabitých vyše 1,5 milióna nevinných. V čom sú paralely s nacistami?

Na snímke vľavo zabití židia, vpravo zabité nenarodené dieťa, ktorých aj dnes umelým potratom na Slovensku umrie okolo 30. Ako každý deň…

Okrem toho, že nacisti objavili legálnosť potratov ako inštrument rasovej politiky pre okupované územia, čo Norimberský tribunál odsúdil ako zločin proti ľudskosti v prípade 10 SS generálov, zaujali ma najmä výpovede Adolfa Eichmanna, tak typické pre všetkých nacistických vodcov: „Len som si plnil povinnosti…“.

Reklama

SME v dávnejšom článku priblížilo jeho život a proces. Podobne totiž dnes sa k umelým potratom stavajú politici, lekári, či novinári – je to legálne, a tak len umožňujeme žene, na čo má „právo“. Tým právom je zabitie nevinného malého človeka, fakt, ktorý nemá ako ujsť svedomiu. Ako dokážu potratári potlačiť svoje svedomie, môže nám azda priblížiť práve nacistická skúsenosť. Svedomie nacistov bolo podobne prekrútené – verili, že robia službu ľudstvu, keď ho očisťujú od nechcených. Podobne si dnes je potratár schopný vsugerovať, že pomáha žene, jej rodine, či spoločnosti, keď zabíja nového bezbranného človeka.

Niekto môže argumentovať, že umelý potrat nie je genocídou, pretože genocída je masový “zločin nenávisti” a väčšina matiek, ktoré idú na potrat, nie sú tie, ktoré nenávidia ich nenarodené dieťa. Ak je to pravda, prečo ho potom zabíjajú? Iste to však nie je pravda o potratároch a obhajcoch potratov. Margaret Sangerová, zakladateľka Plánovaného rodičovstva (materská organizácia slovenskej Spoločnosti pre plánované rodičovstvo), vyhlásila vojnu voči “nechceným” deťom týmto svojím mottom: “Každé dieťa – chcené dieťa”. Plánované rodičovstvo malo reklamnú kampaň v USA v novinách tohto znenia “deti sú hlučné, smradľavé a drahé. Pokiaľ chceš jedno. 1-800-230-PLAN”. Tento útok plný nenávisti na “nechcené” nenarodené deti je skutočne jazykom bigotnosti. Je to dehumanizujúca rétorika genocídy. Nahraďte slovo “deti” slovom akejkoľvek rasovej skupiny a každé masmédiá v krajine by správne odmietli takúto zákernú reklamu.

Reklama

Nemilosrdné, nenávistné, propagandistické urážky voči “nechceným” nenarodeným deťom sa dnes spájajú s otvoreným rasizmom. V auguste 1999 Asociovaná tlač v USA priniesla správu pod názvom “Štúdia sa domnieva, že existuje súvislosť medzi poklesom kriminality a legalizovaním potratov”. Podtitul znel “Výskumníci došli k záveru, že nechcené deti majú najväčšiu pravdepodobnosť porušovania zákonov”. Táto propaganda je dnes rozšírená v rozvinutom svete. Dokonca bestseller Freakonomics šíri túto propagandu a hocikedy ju niekto vytiahne aj na Slovensku /napr. Peter Breiner/. Autori správy dodávajú, že nechcené deti ako dospelí najčastejšie páchajú kriminálne činy a najčastejšie rodia nechcené deti ako tínedžeri, menšiny a chudobní. Štúdia zistila, že títo ľudia sú tiež tí, ktorí si najpravdepodobnejšie volia potrat. Aj keby to bola pravda, je preto morálne, aby sme znížili kriminalitu vykonávaním čistiek v spoločnosti? Faktom pritom je, že po legalizácii vraždy nenarodeného dieťaťa sa zvyšuje miera zneužívania detí, domáceho násilia, samovraždy a depresií medzi ženami i v spoločnosti vôbec. Zdá sa, že sedliacky rozum hovorí, že nechcené deti sa pravdepodobne nestanú najlepšími občanmi. To však neznamená, že ich môžeme zabiť, ale naopak to, čo môžeme urobiť, je prijať ich ako chcené v našej spoločnosti. Alebo to znamená, že keď veľké percento rasovej menšiny sa nestane “najlepšími” občanmi, môžeme túto “nechcenú” menšinu zabiť?

Mala by sa fráza “zločin z nenávisti” definovať podľa charakteru “pocitu” toho, ktorý ho činí voči obeti alebo podľa podstaty “správania sa”, čím robí druhého obeťou? Článok v New York Times písal o publikácii spomienok Adolfa Eichmanna, SS generála, ktorý dohliadal na deportáciu a vyvražďovanie miliónov Židov počas druhej svetovej vojny. Tiež zaviedol používanie plynových komôr v koncentračných táboroch. Článok vysvetľuje, že tento nacista, ktorý viedol nemeckú genocídu Židov, nasledoval poslušne príkazy, neviedla ho nenávisť. Iste však fakt, že obete “nenenávidel” (ak to je pravda) nerobí ho menej vinným za monumentálne zločiny nenávisti.

Obete potratu sú označené ako nepohodlné, nechcené a neplnohodnotné a preto je legálne ich zabiť. Toto je typické pre genocídy, ktoré nie vždy boli realizované len diktátorom a výslovne len z nenávisti.

 

Jana Ray-Tutková

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali