Zeman: “Američania by sa mali nad svojou zahraničnou politikou zamyslieť”

Zeman: “Američania by sa mali nad svojou zahraničnou politikou zamyslieť”

Praha 4. januára 2015 (HSP/Foto:TASR)

 

Český prezident Miloš Zeman zasa vyjadril svoje postoje. A opäť nemal servítku pred ústami, keď hovoril o demonštráciách s červenými kartami, o „chuligánkach“ z Pussy Riot, situácii na Ukrajine, sankčnej vojne proti Rusku, islamistoch a pod. 

V rozhovore pre pražský denník Právo bol ako vždy otvorený. Začal s českými aktualitami – s červenými kartami…

Reklama
Na snímke český prezident Miloš Zeman

„Ja navrhujem počas mojich výjazdov do krajov každému človeku, ktorý má iný názor, aby vystúpil ako prvý a svoj názor argumentoval. V tom budem pokračovať. Pokiaľ ide o demonštrácie v Prahe, určite uznáte, že to boli demonštrácie proti vyhodenej miliarde korún  za Opencard. Práve preto si protestujúci vyhotovili červené kartičky. Prečo by mali demonštrovať proti prezidentovi, ktorý nekradne? Taktiež by som im odporučil, aby 17. novembra demonštrovali proti predraženiu tunelu Blanka a vzali si pre tento účel čierne karty, pretože v podzemí je tma. Áno, je dobré demonštrovať proti niečomu konkrétnemu, ale nie revom, ale výmenou argumentov,“ prízvukoval český prezident.

Novinárska otázka ho donútila preskočiť na úplne inú tému. Média sa zasa zaujímajú o jeho postoj k škandalóznej skupine Pussy Riot…

Reklama

„Snažím sa vysvetliť moje postoje. Neurobil som nič iné, iba som názov kapely preložil do češtiny. Nie je dobré, aby tato skupina bola považovaná za symbol bojovníkov za ľudské práva, pretože to skutočných bojovníkov uráža. Nezabudnite, že Pussy Riot dostali cenu Václava Havla, takže v českom prostredí nie sú bezvýznamnou skupinkou. Pozrite sa na internet: na sexuálne divadlo v Prírodovednom múzeu a tam získate odpoveď, kto sú Pussy Riot, alebo nie sú pornografická skupinka. Za výtržnosti býva väčšinou pokuta, záleží samozrejme na kultúre. Keby tuto exhibíciu uskutočnili Pussy Riot v mešite, tak z nej asi živé nevyjdú… Ale som odporca islamizmu a v tomto prípade by som asi s Pussy Riot dokonca sympatizoval. V Spojených štátoch by možno mohli podľahnúť aj lynčovaniu. Chrám Krista spasiteľa, ktorý nechal zbúrať Stalin, a ktorý bol nedávno znovu postavený, je symbolické miesto pre dominantnú pravoslávnu cirkev. To jest Pussy Riot vykonali niečo ako rúhanie. V stredoveku by ich upálili, teraz dostali dva roky na Sibíri,“ pripomenul Miloš Zeman.

Venoval sa aj prieskumom, podľa ktorých stráca popularitu. Tvrdí, že sú zmanipulované…

„Je nesmierne zaujímavé, že keď dôvera klesla, tak si to každý všimol, ale keď bola na úrovni 64 percent, tak to nikto nekomentoval, čo svedčí o zaujatosti hlavného mediálneho prúdu. Moja nedôvera k prieskumom verejnej mienky je daná mojou 20-ročnou skúsenosťou, keď som výsledky týchto prieskumov napríklad preferencie politických strán, porovnával s volebnými výsledkami a ten rozdiel bol úžasný. Keď začala prezidentská kampaň, tak som  podľa prieskumov verejnej mienky začínal na 6 percentách a viete, ako to dopadlo. Je to niečo ako horská dráha. Vo svojom živote som zažil mnoho vzostupov a pádov. Spomínam si na 50-tisícovú demonštráciu na Václavskom námestí pod názvom „Ďakujeme, odíďte“ v r. 1996.  Demonštranti sa rozhodli, že v protestoch proti opozičnej dohode budú pokračovať, a že sa zídu opäť za rok. Za rok sa opäť zišli a bolo ich tam iba 200, nie 200 tisíc. Inými slovami, protestné hnutie musí mať nejakú pozitívnu alternatívu. Ako som hovoril v tom vtipe o červených kartách Opencard, treba protestovať proti niečomu, čo je skutočným zlom. Svoje  postoje k Rusku, Ukrajine a Číne nepokladám za zlo, ale za názor, ktorý má aj mnoho iných politikov,“ prízvukoval Zeman.

Samozrejme, ani novinári, ani prezident nemohli vyhnúť horúcej téme – Ukrajine.

„Mnohí ľudia sú zle informovaní, idealizujú si Ukrajinu. Domnievajú sa, že tam došlo k niečomu podobnému, ako bola u nás nežná revolúcia. Tzv. farebná revolúcia, ktorá vyniesla k moci Juščenka a Tymošenkovú, podľa môjho nezdvorilého názoru posadila do čela Ukrajiny vodcov dvoch gangov – Tymošenkovému sa hovorilo „plynová cárovná“ – a tieto  gangy proti sebe začali bojovať. Miera korupcie na Ukrajine je jedna z najvyšších na svete. Preto tvrdím, že Majdan nebola žiadna demokratická revolúcia, a domnievam sa, že na Ukrajine prebieha občianska vojna. Dôkazom je aj to, že v Minsku spolu rokujú strany tejto občianskej vojny. Kým prezident Porošenko môže byt „človekom mieru“, tak súdiac podľa niektorých výrokov premiéra Jaceňuka sa domnievam, že je to skôr „premiér vojny“, pretože nechce mierové riešenie, ktoré navrhuje Európska komisia, ale chce tento problém rozhodnúť silou. Čo by zasa viedlo k tomu, že by Rusko, ktoré sa predtým vzdalo podpory separatistom, túto podporu obnovilo.

Reklama

Porozprával o islamizme a zdôraznil dokonca, že je hrozbou aj pre Česko…

„V dlhodobom horizonte je to nesmierne veľký problém. Uvedomte si, že islamisti majú takú peknú mapu Islamského kalifátu do roku 2020, kde je polovica Európy pod Islamským štátom, tak ako aj polovica Afriky a veľká väčšina Ázie. Budete namietať, že je to šialenstvo. Na to vám poviem, že Adolf Hitler tiež bol šialenec, ale napriek tomu sa mu jeho šialené plány takmer podarilo uskutočniť. Nedávno jeden vedúci predstaviteľ Islamského štátu prehlásil: „Vtrhneme do Európy a je jedno či zabijeme 100, 200 nebo 500 miliónov ľudí.“ Iba úplný  blázon by toto varovanie nebral vážne – vzhľadom k úspechom Islamského štátu hlavne v Iraku. Američania investovali do irackej armády miliardy dolárov a táto armáda sa rozsypala pri prvom útoku islamských radikálov. Zdá sa, že Američania by sa mali tiež občas nad svojou zahraničnou politikou zamyslieť,“ povedal v závere rozhovoru český prezident Miloš Zeman.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

David Cameron
Na snímke David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

06:46

Protesty proti vojne v Pásme Gazy sa z Kolumbijskej univerzity a Yaleovej univerzity rozšírili do iných vysokých škôl v USA. Tamojší predstavitelia sa snažia rastúce protestné hnutie zastaviť, informovala televízia BBC,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali