V Európe sa záhadným spôsobom zvyšuje rádioaktivita. Nameraná bola aj v Česku

V Európe sa záhadným spôsobom zvyšuje rádioaktivita. Nameraná bola aj v Česku

Berlín 21. februára 2017 (HSP/DWN/Foto:ISRN)

 

Nemecký úrad pre ochranu pred žiarením ukazuje, že v rôznych meracích bodoch v Európe došlo k výskytu jódu-131 vo vzduchu blízko zeme. Zdravotné riziko údajne neexistuje

Reklama

Vo Fínsku a Nórsku bola nameraná štyrikrát vyššia hodnota rádioaktívneho jódu-131. Nie je jasné, odkiaľ pochádza zvýšená rádioaktivita. Vzduchový filter stanice v nórskom Svanhovd bol prvou zastávkou pre meranie jódu-131 v druhom januárovom týždni. Stanica sa nachádza len niekoľko sto metrov od nórskej hranice s Ruskom. Krátko po tom bol jód-131 nameraný aj v Rovaniemi vo Fínsku. Počas najbližších dvoch týždňov boli namerané stopy rádioaktivity v malých množstvách v Nemecku, Francúzsku a Španielsku. Zatiaľ čo Nórsko bolo prvou krajinou, ktorá namerala na zvýšenie rádioaktivity, Francúzsko bolo prvou krajinou, ktorá o tom informovala verejnosť.

Hovorca Spolkového úradu pre ochranu pred žiarením povedal: “Na rôznych meracích bodoch v Európe, vrátane BFS vo Freiburgu, boli namerané stopy jódu-131 vo vzduchu blízko zeme. Koncentrácia aktivity bola v rozsahu milióntin Becquerelov na meter kubický. Dôkazy jódu-131 boli v 2. kalendárnom týždni v roku 2017 namerané v severnom Nórsku a Fínsku a Českej republike a v nasledujúcich týždňoch v Nemecku, Francúzsku a Španielsku. Avšak zistiť pôvod rádioaktivity je nemožné. Žiadny možný zdroj v súčasnosti nie je známy. Jedná sa o extrémne nízke hodnoty, ktoré sú zaznamenané pomocou vysoko citlivých detektorov, a preto neexistujú žiadne dôvody na obavy. Tieto hodnoty nie sú neobvyklé a boli pozorované v minulosti, väčšinou v zime pri stabilných poveternostných podmienkach s vysokým atmosférickým tlakom, nízkymi rýchlosťami vetra a inverziou.”

Reklama

Vedúca oddelenia pre krízovú pripravenosť úradu nórskej ochrany pred radiáciou, Astrid Lilandová, povedala, že namerané hodnoty by nemali spôsobiť žiaden nepriaznivý zdravotný stav. “Čas od času nameriame malé množstvo rádioaktivity v ovzduší, pretože máme veľmi citlivé meracie prístroje. Meranie vo Svanhovd v januári bolo veľmi, veľmi nízke. Tak tomu bolo aj pri meraní vo Fínsku. Namerané hladiny nie sú znepokojujúce pre ľudí a životné prostredie,” citoval Barents Observer Lilandovú, ktorá má prehľad o 33 nórskych staniciach. Merania vo Svanhovd v období od 9. do 16. Januára ukázali úroveň 0,5 mikro-becquerelov na kubický meter vzduchu (μBq/m3). Vo Francúzsku bola rádioaktivita oveľa nižšia, 0,1 až 0,31 μBq/m3. Rovnako nízke boli aj namerané hodnoty vo Fínsku 0,27 μBq/m3 v Rovaniemi a 0,3 μBq/m3 v Kotka. Fínsky úrad pre žiarenie a jadrovú bezpečnosť (STUK) sa rozhodol nasledovať príklad Francúzov a zverejnil tlačovú správu o zvýšenej rádioaktivite.

Astrid Lilandová sa doteraz nevyjadrila k pôvodu rádioaktivity. V čase nepriaznivé počasie spôsobilo, že nebolo možné rádioaktivitu vystopovať.

“Meranie na niekoľkých miestach v Európe môžu znamenať, že pochádzajú z východnej Európy (…) V severnom Nórsku, severnom Fínsku a Poľsku sa v druhom týždni zvýšili hladiny jódu v ovzduší – a v ďalších európskych krajinách počas nasledujúcich dvoch týždňov,” tvrdí Lilandová. Jód-131 vo vzduchu môže pochádzať z incidentu v jadrovom reaktore. Izotop sa tiež používa v medicíne.

Všetci prevádzkovatelia jadrových reaktorov alebo inštitúcií, ktoré používajú jód-131 na liečebné účely, majú detektory pre vonkajšie úniky rádioaktivity.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:28

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta rozhodnutie vlády SR, vďaka ktorému bude štát prideľovať cudzincom národné víza aj pre prácu v agropotravinárskom sektore, a ktoré im uľahčia nástup do zamestnania. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v reakcii na schválenie príslušnej novely vládneho nariadenia, ktoré vo štvrtok schválil vládny kabinet.

16:21

Vládny návrh zmeny pravidiel pre limit verejných výdavkov je rizikom pre dostatočné ozdravovanie verejných financií. Ide totiž o ich oslabenie, uviedla v reakcii na vládou schválenú novelu zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

16:16

V noci zo soboty na nedeľu (5. 5.) bude obmedzený predaj cestovných lístkov cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. Vo štvrtok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

16:01

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore pre týždenník The Economist varoval pred vzostupom nacionalistov v Európe. Označil ich za skrytých prívržencov vystúpenia svojich krajín z EÚ. Dodal, že títo takzvaní brexiteri berú európsky kontinent za “rukojemníka”, pričom používajú rovnakú lživú rétoriku.

16:00

Vláda nechce brať ľuďom peniaze z ich účtov ani z druhého dôchodkového piliera. Naopak, chce im pomôcť k lepšiemu zhodnoteniu. Počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

15:58

Nemecký kancelár Olaf Scholz telefonicky rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o snahách zameraných na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas a možnom dosiahnutí prímeria v Pásme Gazy. Oznámil to vo štvrtok hovorca nemeckej vlády Wolfgang Büchner,

15:41

Poľská polícia zadržala 16-ročného chlapca podozrivého z pokusu o podpaľačský útok, ktorého terčom bola v stredu synagóga vo Varšave.

15:31

Zákon o ochrane hospodárskej súťaže sa upraví v súlade s európskym nariadením o spravodlivých a súťažeschopných trhoch digitálneho sektora (Digital Markets Act, DMA). Novelu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Cieľom nariadenia je doplniť presadzovanie práva hospodárskej súťaže na digitálnych trhoch.

15:27

Generálny riaditeľ Európskej komisie pre susedstvo a rozširovanie Gert Jan Koopman vo štvrtok v Tbilisi varoval gruzínsku vládu, že navrhované právne predpisy o “zahraničných agentoch” by v prípade prijatia skomplikovali snahy krajiny o vstup do Únie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali