Svetová protidopingová agentúra WADA stopla ruských športovcov, ale americkým dokonca dovolila používať doping

Svetová protidopingová agentúra WADA stopla ruských športovcov, ale americkým dokonca dovolila používať doping

Moskva/Ottawa 14. septembra 2016 (HSP/Foto:-Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

 

Zisťuje sa, že dvojité štandardy a trojité metre platia všade – v politike, ekonomike, financiách a už aj v športe. Vo svete je to akosi čudné naklonené: všetko, čo je zakázané pre všetkých ostatných bežných smrteľníkov, Američanom je povolené…

Ilustračné foto: Novinárka drží správu Svetovej antidopingovej agentúry o vyšetrovaní dopingu ruských atlétov
Ilustračné foto: Novinárka drží správu Svetovej antidopingovej agentúry o vyšetrovaní dopingu ruských atlétov

Svetová protidopingová agentúra WADA vytvorila veľké haló s „ruským dopingovým škandálom“. Uskutočnila doslova geniálnu operáciu. Napriek tomu, že nemá ani jeden relevantný dôkaz, presvedčila Medzinárodný olympijský výbor, aby nepustil na olympiádu v Riu ruských atlétov a kompletnú ruskú paraolympijskú reprezentáciu – taktiež na paraolympiádu v Riu. Ďalej na základe tých istých ničím nepodložených tvrdení sa snaží vziať Rusku futbalové majstrovstvá, ktoré sa majú konať o 2 roky, zakázať štarty na medzinárodných súťažiach ruským plavcom, vzpieračom, atlétom a pod. WADA začala otvorenú vojnu proti Rusku prikrývajúc sa figovým dopingovým listom.

Reklama

Na druhej strane tá istá Svetová protidopingová agentúra WADA, ktorá sídli v Kanade, tajne vydávala americkým športovcom povolenia na použitie zakázaných preparátov – teda toho istého dopingu. Práve včera v tejto kauze nastal prudký a nečakaný obrat.

Skupina hakerov Fancy Bear sa nabúrala do archívov WADA a našla tam veľmi zaujímavé materiály, ktoré ihneď zverejnila. Zisťuje sa, že WADA povolila viacerým známym americkým športovcom používanie zakázaných látok a preparátov – dopingu. V tomto dopingovom zozname sú obidve známe tenistky – sestry Serena a Venus Williamsové, americká gymnastka Simone Biles, americká basketbalistka Elena Delle Donne a iné.

Reklama

Hakeri objavili neuveriteľné veci: kým WADA trestala ruských športovcov len tak, pretože nemala žiadne dôkazy, že používali doping, ale chytila sa svedectva jedného – jediného svedka, ktorého veľa razy prichytili na tom, že klame, na druhej strane WADA POVOLILA americkým športovcom použitie dopingu! Ako sa hovorí, no comment…

Dokumenty, ktoré hakeri vytiahli z trezorov WADA a zverejnili, svedčia o tom, že Svetová protidopingová agentúra WADA v r. 2010, 2014 a 2015 povolila Serene Williamsovej použitie viacerých zakázaných prostriedkov – oxycodonu, hydromorfonu, prednisonu, prednisolonu a methylprednisolonu. Jej sestre Venus WADA v r. 2010 – 2013 taktiež povolila použitie prednisonu, prednisolonu, triamcinolonu a formoterolu. Je zaujímavé, že v dokumentoch chýbajú diagnózy obidvoch tenistiek a vysvetlenia, prečo a na základe čoho im povolili používanie zakázaných preparátov.

Jediným vysvetlením v dokumentoch WADA je poznámka, že zakázané preparáty povolili využívať americkým tenistkám – z terapeutických dôvodov… Fajn, terapia! A iní športovci prečo používajú doping – namiesto cukríkov?.. Všetko, čo sa zakazuje iným športovcom, WADA veselo povoľuje americkým – asi v rámci demokracie.

Hakeri zverejnili dokumenty aj o tom, že americká gymnastka Simone Bilesová mala pozitívny doping – test tesne pred olympiádou v Riu. Napriek tomu nebola diskvalifikovaná, išla na olympiádu do Ria, kde získala 4 zlaté medaily. Zasa môžeme iba povedať: no comment… V auguste mala pozitívny výsledok testu na methylphenidatum, ale išla na olympiádu! V r. 2012 – 2014 tá istá WADA jej povolila používať zakázané látky amphetamin a dextroamphetamin.

Ďalšia olympijská víťazka z Ria americká basketbalistka Elena Delle Donneová taktiež v auguste tohto roku mala pozitívny výsledok testu na amphetamin – ale na olympiádu predsa pocestovala. V r. 2014 jej WADA povolila použitie toho istého amphetaminu a hydrocortisonu.

Reklama

Generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli nahnevane reagoval, že ruskí hakeri sa nezákonne nabúrali do archívov WADA a zverejnili tajné informácie. Prízvukoval, že je to pokus o diskreditáciu komisie Richarda McLarena. Ani slovom však nereagoval na informácie o tom, že WADA nezákonne a bezdôvodne trestala ruských športovcov a veselo dávala povolenia na použitie dopingu pre amerických športovcov.

Bývalý šéf Ruskej protidopingovej služby RUSADA Nikolaj Durmanov kritizoval činnosť WADA a pokrytectvo jej vedenia a poukázal na to, že s podobnou „kyticou“ zakázaných látok, akú mali v sebe americkí športovci, samozrejme, sa nemohli zúčastniť na olympiáde v Riu, ale WADA im to umožnila.

Reakcia Medzinárodného olympijského výboru bola veľmi pozoruhodná: vedenie MOV zdôraznilo, že všetko je v poriadku, pretože, ako uviedlo, „počas olympiády v Riu americkí športovci sa nedopustili žiadnych priestupkov…“ Fajn, že počas olympiády asi neužívali doping, ale zakázané látky používali tesne pred olympiádou – nevadilo to…

Americká tenistka Vinus Williamsová tiež reagovala na obvinenia z používania dopingu. Prízvukovala, že vždy dodržiavala pravidlá protidopingového programu a určité látky používala iba z povolenia lekárov – z terapeutických dôvodov. Priznala, že povolenia jej vydávala anonymná skupina nezávislých lekárov. Anonymná skupina – paráda!..

Reakcia Moskvy na tieto udalosti bola absolútne predvídateľná. Hovorca Kremľa Alexej Puškov krátko, ale ironicky poznamenal, že zasa vyplávalo na povrch pokrytectvo a falošnosť WADA, ktorá nezaslúžene trestala ruských športovcov a dáva povolenie na použitie dopingu pre amerických športovcov. Zdôraznil, že nik vo svete by už nemal dôverovať Svetovej protidopingovej agentúre WADA.

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali