Prochádzka prezidentom? O kandidatúre hovoril už s Matovičom, Sulík je za, len Figeľ sa “urputne bráni”

Prochádzka prezidentom? O kandidatúre hovoril už s Matovičom, Sulík je za, len Figeľ sa “urputne bráni”

Bratislava 27. decembra (TASR/HSP – Foto: HSP)

 

Figeľ je proti kandidatúre. Bojí sa, že Procházka ujde z KDH?

O kandidatúre na prezidenta s poslancom NR SR Radoslavom Procházkom (KDH) opakovane hovorili dvaja predsedovia pravicových strán. Procházka to dnes uviedol pre TASR s tým, že líder KDH Ján Figeľ sa tomu údajne veľmi urputne bráni.

Reklama

“Ja sa určite nebudem nikam pchať ani ponúkať, touto otázkou sa preto vôbec nezaoberám. Mojou primárnou ambíciou v politike je zmena štátu podľa vzoru Alfa, všetko ostatné, vrátane akýchkoľvek funkcií, sú iba nástroje,” vysvetlil Procházka. Hovorca KDH Matej Kováč reagoval, že o kandidátovi na prezidenta prebiehajú rokovania a zatiaľ sa o konkrétnych kandidátoch nehovorí.

 

Reklama

Sulík: Procházka by bol prijateľný nielen pre konzervatívcov

Poslanec Národnej rady SR za KDH Radoslav Procházka by bol prijateľný prezidentský kandidát aj pre voličov SaS. V rozhovore pre TASR to vyhlásil šéf liberálov Richard Sulík, ktorý Procházkovo meno spomenul na jednom zo stretnutí s opozičnými lídrami.

“Myslím si, že je to človek na jednej strane konzervatívny, na druhej strane je prijateľný pre liberálneho voliča. Dokáže osloviť oveľa širšie spektrum, ako keď je len vyhranený na určitý segment voličov. Mne osobne sa tiež páči, že je mladý, smelý, má zdravú drzosť, preto som jeho meno spomenul,” vysvetlil svoju motiváciu Sulík.

Na otázku, akú odozvu jeho krok vyvolal, odvetil, že niektorým sa to pozdávalo viac, iným menej. “Ja som na nejakom stretnutí s opozičnými lídrami spomenul meno Radoslava Procházku a nejakou indiskréciou sa to dostalo do médií. Ja som ho ale nenavrhol ako kandidáta SaS,” zdôraznil Sulík.

 

Reklama

Ľudová platforma sa podľa Sulíka stále nevie dohodnúť

Šéf liberálov zároveň priznáva, že si vie predstaviť niekoľko dobrých mien, ktoré majú šancu zvíťaziť proti Robertovi Ficovi (Smer-SD), ale väčšie šance bude mať kandidát vtedy, ak bude dohoda celej opozície. “Áno, povedal som nejaké mená, veď to nie je zakázané, ale nevyzerá to tak, že sa oni (Ľudová platforma, pozn. TASR) dokážu na čomkoľvek dohodnúť,” myslí si.

Sulík zopakoval, že kritériá SaS na prezidentského kandidát sú, aby to nebol človek s minulosťou v KSČ a spolupracovník ŠtB. “Po tom, čo Slovensko 20 rokov od svojho vzniku má ešte stále komunistického prezidenta, si myslím, že už toto kritérium je náročné. Mať opäť komunistického prezidenta by nebolo dobré. Myslím si, že s kritériami to netreba preháňať, lebo ak si ich každá strana dá veľa, môže sa stať, že prienik bude nulový. Naším ďalším kritériom tiež je, že musí byť prijateľný pre liberálneho voliča,” uzavrel.

 

Matovič: Procházka ma oslovil. Je dobrý, ale to sú aj iní

Reklama

Líder OĽaNO Igor Matovič dnes pre TASR potvrdil, že hovoril s poslancom NR SR Radoslavom Procházkom (KDH) o jeho prípadnej kandidatúre na post prezidenta SR. Matovič zároveň doplnil, že o stretnutie požiadal Procházka.

V akom duchu sa dialóg viedol, Matovič prezradiť nechcel. “Myslím si, že Rado Procházka by bol dobrý kandidát, neviem, či aj prezident. Spĺňa parametre na to, aby bol dobrý kandidát, ale dúfam, že bude rovnako dobrých aspoň desať,” uviedol Matovič.

Šéf OĽaNO zopakoval, že Slovensko by si konečne zaslúžilo dobrého občianskeho kandidáta a za takého považuje človeka, ktorý je úplne minimálne “pošahaný” politikou. “To by teoreticky mohol spĺňať aj Procházka,” tvrdí Matovič.

Hnutie OĽaNO zaujme k prezidentským voľbám postoj do niekoľkých mesiacov. “Nechceme ísť ale cestou hľadania kandidáta. Pravdepodobne ich vyzveme, aby nabrali odvahu a postavili sa straníckym kandidátom,” dodal Matovič.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali