Protestné zhromaždenie vyslalo signál – “rodí sa nový svetový poriadok a vy v ňom nebudete!”

Protestné zhromaždenie vyslalo signál – “rodí sa nový svetový poriadok a vy v ňom nebudete!”

Bratislava 12. júla 2016 (HSP/Foto:Screenshot:1tv.ru)

 

Tieto slová vyslal po Slovensku i do sveta bývalý disident, dnes predseda Slovensko ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský: „…rodí sa nový svetový poriadok a tí, ktorí prídu zajtra do Varšavy (rozumej v piatok 8. 7. – pozn. red.), tak tí v tom novom svetovom poriadku nebudú! My v ňom budeme!“

Protestné zhromaždenie vyslalo signál – "rodí sa nový svetový poriadok a vy v ňom nebudete!"
Protestné zhromaždenie vyslalo signál – “rodí sa nový svetový poriadok a vy v ňom nebudete!”

Moderátor júlového protestného zhromaždenia proti cudzím vojskám a základniam cudzích vojsk na území SR zdôraznil, že ak si Slovensko ústami svojich zradných politických janičiarov dovolí nasadiť cudzie vojenské základne na svoje územie, tak si spolu s nimi „dobrovoľne“ do 21. storočia presunie aj stredoveké nevoľníctvo Slovákov a na Slovákov.

Reklama

Predseda KSS Jozef Hrdlička zdôraznil, že „aj politici a mocní dnešného sveta môžu robiť len to, čo im národy Európy i sveta dovolia! Patrím ku generácii, ktorá bola vychovávaná na antifašistických tradíciách, ktorá bola vychovávaná v duchu mieru. A dnes sa pýtam, kam sa podeli tí, ktorí sa učili dejepis, ktorí sa stretávali s mnohými účastníkmi odboja, ktorí sa stretávali s príslušníkmi jednotlivých armád, ktoré oslobodzovali Československo, Európu i svet? Kde sa to v nás, vážení priatelia, stratilo? Myslím si, že nastal čas, aby sme začali mobilizovať…, vlastné sily na boj za mier a lepší život budúcich generácií!“, povedal rečník.

Ľavicový aktivista Karol Fajnor bol ešte ostrejší keď vyslovil slová, ktoré mu napísali jeho poľskí kolegovia? „Dva dni bude zasadať NATO, aby našli príčinu, ako napadnúť Rusko!“

Reklama

 

Z vystúpení rečníkov

 

Predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský

„To, že ste sem prišli už asi pätnásty krát, to nie je nadarmo! Má to aj výsledky. Zatiaľ nikde na Slovensku neurčili termín budovania základne NATO. Vyzývame prezidenta SR aby vo Varšave nesľuboval základne, ako to urobil pred dvomi rokmi v Anglicku. Základne presadzujú Američania, pretože by proti Rusku chceli bojovať do posledného Slováka, Nemca, Poliaka, Maďara a ďalších. Ak Američania a NATO rozpútajú vojnu proti Rusku, tak ich odtiaľto, z Hviezdoslavovho námestia v Bratislave upozorňujeme, že tú vojnu prehrajú a čaká ich a ich spojencov nový Norimberský proces! Nech sú si toho vedomí aj ich spojenci na Slovensku!!! Na ministerstve vnútra sa má vytvoriť orgán, ktorý má „protirečiť“ ruskej propagande. Pýtam sa, kto budú ich beráteri? Tí, ktorí klamú, až sa zelenie, idú hovoriť o ruskej propagande,“ povedal Ján Čarnogurský.

Reklama

„Ale majú smolu. Práve dnes, a je to číra zhoda okolností, práve dnes vo všetkých novinách je správa, že anglická vyšetrovacia komisia… Nie ruská! …anglická vyšetrovacia komisia vydala správu o vstupe Anglicka do vojny proti Iraku v roku 2003 (Bez mandátu OSN – pozn. red.). Táto komisia prišla k poznaniu, že do tejto vojny Anglicko vstúpilo na základe číro-čistých klamstiev! A vtedajšieho predsedu vlády T. Blaira obvinila, že zavliekol Anglicko do vojny proti Iraku na základe čírych klamstiev. Ďalej správa hovorí, že to nebolo bez následkov. Že tieto klamstvá spôsobili smrť státisícov Iračanov,“ zdôraznil.

„A títo ľudia, páni z Washingtonu, Bruselu, Berlína… nám idú hovoriť o ruskej propagande? „Vaše klamstvá už ľudia prehliadli a vy to nazývate ruskou propagandou“. „A tí, ktorí zavinili státisíce obetí, tak nás nazývajú extrémistami, agentmi Putina…“. Od súčasnej opozície v slovenskom parlamente sme doteraz ani slovo nepočuli proti zaťahovaniu Slovenska do americkej vojnovej špirály. Slovenská opozícia sa venuje zástupným problémom, ale skutočnému problému, ako zachovať mierové Slovensko, tomu sa nevenuje. Ba nepovie o tom ani slovo. Najväčším vojnovým štváčom sú teraz Spojené štáty americké. Na uzde ich dokáže, ako tak, držať iba Rusko. Iba Rusko!“ podčiarkol Ján Čarnogurský.

„Rusko chráni európske hodnoty a rozširuje zónu mieru. Otočilo priebeh vojny v Sýrii, teraz už čo nevidieť bude vojensky porazený aj Islamský štát, ktorý pred kamerami vraždil ľudí. Rusko, spolu s Čínou založili ŠOS, ktorá združuje tri miliardy ľudí. A medzi nimi aj štáty, ktoré donedávna  medzi sebou bojovali. Ako napr. India a Pakistan, Vietnam a Čína… Tu sa spolupracuje mierovo, zatiaľ čo Západ a NATO vedia iba začínať vojny! Rusko s  prezidentom Putinom je zdrojom stability a mieru vo svete!“ zdôraznil.

„Sme tu ľudia s rôznymi názormi. Bývalí disidenti aj terajší komunisti. Žiadnych svojich názorov sa nevzdávame. Ani jedni, ani druhí. Ani svojich minulých postojov sa nevzdávame. Ani jedni, ani druhí. Ale vo veci mieru máme jeden spoločný názor a preto spoločne prichádzame sem pred vás, pretože ak by sme v tomto názore boli rozdielni, tak naše úsilie o mier by bolo slabšie a bola by väčšia pravdepodobnosť, že budeme porazení. Je nás veľa a sme v rôznych krajinách. Vážení spoluobčania a milí priatelia, rodí sa nový svetový poriadok a tí, ktorí prídu zajtra (rozumej v piatok 8. 7. – pozn. red.), tak tí v tom novom svetovom poriadku nebudú! My v ňom budeme!“ vyhlásil Ján Čarnogurský.

„Bolo by historickou tragédiou, keby sa Slovensko nechalo zmanipulovať do stupňovania vojnovej hystérie Západu proti Rusku. Nezabúdajme, že už raz išli slovenskí vojaci proti Rusku a vieme, ako to dopadlo. Našťastie, vtedajší vojaci vedeli zaujať správny postoj a prebiehali na druhú stranu. „Som presvedčený, že aj dnešní vojaci, slovenskí vojaci, keby na to prišlo, budú vedieť zaujať správny postoj!“ zdôraznil rečník.

Reklama

„Tlak na zaradenie Slovenska do vojnovej mašinérie NATO, nielen proti Rusku, proti Východu ako takému a teda aj proti nám, pokračuje a bude pokračovať, my budeme pokračovať v týchto našich mítingoch! Po letnej prestávke, v septembri, vás na sociálnych sieťach budeme informovať, že pokračujeme… a budeme radi keď sem prídete a vzájomne sa podporíme. V odpore proti vojnovej mašinérii a hystérii budeme pokračovať! Sme si istí, že víťazstvo bude naše!!!“ vyhlásil Ján Čarnogurský.

 

Jozef Hrdlička, predseda KSS

„Naše stretnutia sú nadstranícke, vyznávajúce jednu, najvyššiu hodnotu. A to je mier. Práve v týchto dňoch, pred konaním samitu NATO vo Varšave mnohí, ak nie vo všetkých, tak v mnohých krajinách Európy… organizujú demonštrácie proti politike USA a NATO. Dovoľte aj od nás, symbolicky im poslať pozdrav solidarity za mier a priateľstvo medzi národmi.   Dnešná doba je informačná. Pozitívne je na tom to, že máme možnosť neobmedzených informácií, ktoré, samozrejme, musíme selektovať. Pretože každý deň sa na nás hrnú antiruské prejavy, propaganda, že Rusko je agresorom, že Rusko sa chystá na vojenské intervencie… Všetci sme sa učili dejepis. Všetci by sme teda mali vedieť, kto v dejinách bol agresorom, kto rozosielal vojnu, smrť… Aj politici a mocní dnešného sveta môžu robiť len to, čo im národy Európy i sveta dovolia!“ prízvukoval.

„Patrím ku generácii, ktorá bola vychovávaná na antifašistických tradíciách. Ktorá bola vychovávaná v duchu mieru. A dnes sa pýtam, kam sa podeli tí, ktorí sa učili dejepis, ktorí sa stretávali s mnohými účastníkmi odboja, ktorí sa stretávali s príslušníkmi jednotlivých armád, ktoré oslobodzovali Československo, Európu i svet? Kde sa to v nás, vážení priatelia, stratilo? Myslím si, že nastal čas, aby sme začali mobilizovať, všetci, nielen tí, ktorí sme tu, ale všetci na Slovensku…, aby sme začali mobilizovať vlastné sily na boj za mier a lepší život budúcich generácií!“, povedal rečník.

„Vieme veľmi dobre, aj keď to médiá nepripúšťajú, že na samite NATO sa bude diskutovať aj o rozširovaní vojenských základní od Baltu až po Balkán. Vieme veľmi dobre proti komu sú tieto vojenské základne orientované. Náš hlas musí byť počuť proti týmto tendenciám a snahám agresívnych USA a agresívneho paktu NATO. Aj z tohto námestia, aj z mojich úst, v mene vás kričím predstaviteľom vlády SR, ale aj prezidentovi, ktorý, žiaľ, je hluchý voči hlasu tohto národa: Nechceme vojenské základne na území Slovenska! Nechceme vojenské základne USA a NATO nikde v Európe! Chceme mier! A keď bude treba, tak ako v 2. svetovej vojne, aj teraz sa postavíme na stranu pravdy, na stranu slovanského Ruska!!!“, zdôraznil predseda KSS.

 

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč

„Slovenky a Slováci, ja nie som tu proti nikomu, ja som tu za národ! Za všetkých Slovákov, za občanov Slovenska, ktorých je 5 miliónov 300 tisíc. Dnes sem neprišli lebo sa nezmestia. V Matici slovenskej máme 30 tisíc ľudí a tí zrejme rozmýšľajú ako ja. My chceme pokojne pracovať, my chceme upevňovať naše vlastenectvo a my nechceme vojnu. Matica slovenská vždy sa mala zle, keď tu boli cudzie vojská. A to od začiatku svojej existencie. Toho roku má 153 rokov,“ pripomenul.

„Veľakrát tu odznelo Rusko, odznela tu Amerika. Ja by som bol veľmi rád, keby som dnes mohol pochváliť obe tieto veľmoci. Lebo ľudia v oboch týchto veľmociach pomáhali Slovensku. Zakladateľ MS Janko Francisci písal niekoľko desiatok listov na ruskú ambasádu do Viedne a odtiaľ Slováci dostávali reálnu finančnú podporu, inak by neboli vychádzali Národné noviny, inak by sme tu dnes asi neboli! Lebo všetko slovenské hynulo. Takisto aj z Ameriky Slováci nás podporovali. Urobili zbierku 1 milión dolárov, zbierku dali Benešovi a Masarykovi… a Štefánik sa pýtal Beneša – kde sú peniaze? A keď Beneš nevedel kde, tak Štefánik povedal. Bude súd na Slovensku, v republike, no nebol súd, Štefánik nedoletel,“ zdôraznil.

Reklama

„Ja odmietam v mene Matice slovenskej všetko násilie, odmietam cudzích vojakov na území Slovenska a želajme si všetci aby bol pokoj. Aby sme mohlo pracovať, aby sme sa mohli milovať a rozmnožovať sa! Priatelia, trápi nás, Maticu, že Slováci pomaly začínajú vymierať, že sociálna politika, aj tejto našej vlády nie je správna a nie je dobrá. Nemáme podporovať zbrojenie, nemáme podporovať armádu, nemáme kupovať zbrane… máme dávať peniaze ľuďom. Na školy, na škôlky… aby Slováci nevyhynuli. Stále som tu a prídem, keď pôjde o takú čestnú a statočnú vec, ako je obrana Slovenska. Ale aj obrana Európy,“ podčiarkol.

 

Róbert Švec, predseda Slovenského hnutia obrody

„NATO rozširuje svoj vplyv vo východnej Európe. NATO bude mať vojenské základne v pobaltských štátoch a v Poľsku. To sú hlavné správy posledných týždňov. Pochybní analytici, ktorí sú financovaní z ešte pochybnejších fondov, eurofondov, ale aj priamo z americkej ambasády, obhajujú túto expanziu NATO na východ tým, že RF expanduje smerom na Západ. Za takúto mediálnu propagandu a za takúto mediálnu masáž by sa nemusel hanbiť ani Dr. Goebbels. Nie Rusko expanduje na Západ, ale NATO systematickými krokmi posilňuje svoju vojenskú prítomnosť vo východnej Európe, snaží sa obkľúčiť Ruskú federáciu a RF sa iba bráni. To sú fakty!!!“ podčiarkol.

„Nepochybujem o tom, že aj na Slovensku sa časom nájdu politickí poloblázni, ktorí budú požadovať aby aj na území SR sa vytvorila vojenská základňa NATO. Budú argumentovať tým, že sme členmi NATO, budú argumentovať tým, že potrebujeme ochranu spriatelených vojsk a armád. Ale z tohto miesta im musíme spoločne odkázať, že nikdy nedovolíme aby takáto základňa alebo základne na území našej vlasti vznikli. Som presvedčený, že už dnes je pripravený nový plán Barbarossa!!! Otázka nestojí tak, či sa novodobá Barbarossa spustí, otázka stojí tak – kedy sa spustí?“ prízvukoval.

Reklama

„Ak si novodobí okupanti Slovenskej republiky myslia, že väčšina Slovákov bude bojovať pod znakom zločineckej organizácie NATO proti Rusom a naším slovanským bratom, tak sú veľmi na omyle. Z tohto miesta im spoločne musíme odkázať, že ak príde ku konfliktu so slovanskými národmi a štátmi, tak hnev slovenského národa sa obráti proti bruselským byrokratom a ich slovenským prisluhovačom!!!“ predpovedal Róbert Švec.

„Tak isto je dôležité aby si pán Kiska, pán Fico, pán Danko a ďalší ústavní činitelia uvedomili, že nestojíme na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave iba kvôli tomu, aby sme vraveli, že sme proti vojenským základniam NATO na území Slovenskej republiky. Musia si uvedomiť, že sa pravidelne schádzame v našom hlavnom meste aj kvôli tomu, lebo nesúhlasíme s členstvom SR v NATO,“ pripomenul.

„Naším dlhodobým cieľom je vyviesť našu vlasť z agresívneho paktu NATO!!! A tento cieľ splníme!!! Pochybní analytici financovaní z pochybných fondov sa nám v televíziách vysmievajú a pýtajú sa, že kto nás bude ochraňovať, ak nebudeme v NATO? Ale stále im odkazujem, aj z tohto miesta, kto ochraňuje Rakúsko? Kto ochraňuje Švédsko? Kto ochraňuje Švajčiarsko? Sme horší ako oni? Ak to dokážu oni, dokážeme to aj my, Slováci!“ zdôraznil.

 

Roman Ruhig, občiansky aktivista

Reklama

„Som rád, že si uvedomujeme, že Slovensko je naša krajina, naša vlasť a patrí naším rodinám! A nie darovať všetko cudzím. Keď si toto každý Slovák uvedomí a bude strážiť svoju vlasť, svoju rodinu a bude chrániť svoje hranice, svoju štátnosť a svoju slobodomyseľmú budúcnosť, vtedy budeme budovať tento štát pre naše deti a pre budúce generácie. Stali sme sa predsedajúcou krajinou EÚ. Tu za sebou vidíme americkú ambasádu, ktorá sa ohradila veľkým plotom, tak, ako aj EÚ sa chráni plotom. Prečo sa oplocujú? Lebo sa nás boja? Nie! Lebo oni robia zlo vo svete a toto zlo im prináša ich vlastný strach aj pred nami aj pred všetkými na svete,“ zdôraznil.

„Každé zlo plodí zlo. Každá vojenská základňa plodí agresiu, nie obranu. Vojenská organizácia NATO sa rozširuje, buduje základne… Voči komu, kde má nepriateľa? Aká organizácia stojí proti nej? Žiadna taká neexistuje! Varšavská zmluva už dávno skončila. Však pre toto sú smiešni! Voči komu chcú bojovať? Našli si nepriateľa Rusko a nás zneužili, aby sme my bojovali proti Slovanom? Proti Rusku? No hanba im!!! Hanba! My nepotrebujeme žiadnu cudziu armádu na Slovensku. Tá nás nikdy chrániť nebude!“ povedal v závere.

 

Artur Bekmatov, Front ľavicovej mládeže

„Začnem tým, čo povedal prezident Kiska v Rade Európy. „Kto by si pomyslel pred tridsiatimi rokmi, že Slovensko bude predsedať EÚ?  A dnes je to skutočnosť.“ Dovolím si to trochu parafrázovať k prejavu Martina Bútoru alebo Andreja Kisku, lebo je to jedno a začnem takto: Kto by si pred tridsiatimi rokmi pomyslel, že v prezidentskom paláci Poľskej republiky, na tom mieste, kde bola podpísaná Varšavská zmluva, dnes a v ďalších dňoch sa bude konať časť samitu Severoatlantickej aliancie? Asi nikto. Ani tí, ktorí dostali svojho času prísľub, že Severoatlantická aliancia sa nebude rozširovať smerom na východ,“ pripomenul.

„Samit vo Varšave je najlepším ukazovateľom toho, že Západ sa snaží udržať jednopolárne rozloženie síl vo svete. Za žiadnu cenu nechcú pripustiť rovnaké postavenie veľmoci Rusku, Číne a ďalším krajinám, ktoré majú na toto postavenie potenciál. Samit NATO vo Varšave zrejme bude aj najagresívnejším od konca studenej vojny. 150 našich chlapcov bude v prednej línii (Pobaltsko). Obávam sa, a preto o tom hovorím nahlas, že nebude to Rusko, ktoré bude agresorom, ale naši chlapci budú priamo ohrození! Bohužiaľ,“ konštatoval.

„Napriek tomu, že vo Varšave sa má odsúhlasiť nielen nasadenie našich vojakov, ale aj bojovej techniky, niektorí z vás možno už videli na sociálnych sieťach zábery z našich miest, z našich železničných staníc, ako sa tam premáva západnú vojenská technika. Kam smerovala? Na východ! Napriek tomu, že pre Ukrajinu platí zbrojné embargo!!! Napriek tomu, že ešte nebolo oficiálne schválené žiadne nasadenie, ani žiadny transport takejto masy vojenskej techniky. Slovenská vláda tak v podstate napomáha porušovaniu medzinárodných dohôd,“ domnieva sa.

Reklama

„Dnes a v najbližších dňoch budeme Varšavu vnímať ako centrum, kde sa schádza celá špička najväčšej a najsofistikovanejšej teroristickej organizácie. Je to sčasti pravda. Ale len sčasti, pretože nielen tu, na Slovensku, nielen teraz na Hviezdoslavovom námestí, sú a žijú odporcovia Severoatlantickej aliancie. Nielen tu, sú momentálne priatelia mieru. Takéto protesty sa dejú naprieč celou Európou. Takýto protest sa deje aj vo Varšave, kde okrem samitu beží aj niekoľko protiakcií. Koná sa tam aj stretnutie robotníckych a ľavicových strán. Varšava teda nebude len miestom vojny, ale aj miestom, kde sa stretnú priatelia mieru,“ zdôraznil Artur Bekmatov.

 

Karol Fajnor, ľavicový aktivista

„Poľskí priatelia mi poslali materiál, v ktorom hovoria: dva dni bude zasadať NATO, aby našli príčinu, ako napadnúť Rusko. Možno, že ju nájdu. Náš najväčší problém je ale v tom, že tak, ako v roku 1941 sme na zlej strane barikády. Ale je z toho cesta von. Áno, máme zmluvu, sme členovia NATO. To však znamená, že túto zmluvu my, v súlade s jej článkom, vieme aj vypovedať. Behom roka z NATO môžeme odísť!!! NATO sa dnes ukázalo, čo už vidí každý, ako agresívny pakt, nikoho pred ničím nebráni…“ prízvukoval.

„Keď Hitler zaútočil na ZSSR tak všetci vykrikovali, že bráni vplyvu komunizmu. Čomu teda bránil, keď zaútočil na Poľsko? Čomu bránil, keď zaútočil proti Francúzsku? Čomu bránil, keď zaútočil na Belgicko…? Zopakujem len jedno. Že vždy najväčšie svinstvo začína najväčším klamstvom! V NATO hrajú dominantnú úlohu USA. Viceprezident J. Biden sa nechal takto počuť: Škoda toho Krymu, to mala byť naša základňa, aj s našimi vojskami Spojených štátov!“ zdôraznil.

„Prečo ten Krym tak oplakáva? Lebo je to nepotopiteľná lietadlová loď! Presne tak, ako Hitler. S pomocou krymských Tatárov likvidoval ruských občanov v druhej vojne, celý tento proces mali pripravený. A ako hovoril Brzezinski. Ten, kto ovláda euroázijský priestor, ten ovláda svet. A teda všetci budú hľadať akúkoľvek zámienku proti Rusku, aby táto vojna mohla byť, aby mohla byť na náš úkor… Verte, oni sú ochotní bojovať do posledného Slováka, Poliaka, Čecha, Maďara… Tieto obete sú ochotní dať,“ podčiarkol.

Z radov občanov vystúpil Dušan Borovký za Aliancu proti vojne z Trnavy, ktorý prečítal vyhlásenie svojej organizácie, za ním skupina mládežníkov DAV 2 tiež so svojím vyhlásením a na záver sa zhromaždeniu krátko prihovoril „náš“ kameraman Miroslav Bartoš.

Reklama

Originálny bol záver tohto protestného zhromaždenia. Organizátori na začiatku rozdali prítomným listy papiera s vyobrazením symbolu NATO. Na záver na pokyn moderátora všetci prítomní tento symbol NATO dvihli nad hlavy a papier roztrhli. Mlčky tým vyslali najveľavravnejší signál i Severoatlantickej aliancii i politikom v SR.

Zaznamenal Vladimír Mikunda

PS. V piatok 8. 7. popoludní “первый канал”  uviedol krátku reportáž z nášho ostatného stretnutia.

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali