Pri Múre nárekov sa budú môcť modliť spolu muži aj ženy

Pri Múre nárekov sa budú môcť modliť spolu muži aj ženy

Jeruzalem 3. februára 2016 (HSP/Foto:wikipedia)

 

Múr nárekov, jedno z najposvätnejších miest pre judaizmus, bude mať čoskoro vytvorený priestor pre spoločnú modlitbu mužov aj žien pre neortodoxných židov

Na snímke Múr nárekov. Ilustračné foto
Na snímke Múr nárekov. Ilustračné foto

 

Reklama

Doteraz sa muži a ženy smeli modliť pri Múre nárekov iba oddelene. Skupiny neortodoxných židov sa vraj údajne usilovali už niekoľko desiatok rokov o vyhradenie miesta, kde by sa mohli spoločne modliť zástupcovia oboch pohlaví.

Nové rozhodnutie izraelskej vlády sa dokonca označuje za historické. “Aj keď viem, že je to delikátna záležitosť, myslím, že je to spravodlivé a kreatívne riešenie,” povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Nový modlitebný priestor bude pozdĺž južného okraja Múra oddelený od ostatného priestoru, kde sa muži a ženy modlia oddelene. Bude trvať asi pol roka alebo rok, kým sa toto miesto pripraví a dá sa do užívania.

Reklama

Mnohí židia v diaspóre sa tomuto kroku potešili. Podľa agentúry Reuters chcel Netanjahu prijatím nového opatrenia vyjsť v ústrety predovšetkým americkým židom, ktorí hrajú kľúčovú úlohu v politike USA voči Izraelu a ktorí väčšinou nie sú ortodoxní.

Proti spoločným modlitbám žien a mužov pri Múre nárekov sa naopak postavili nacionalistickí a ultraortodoxní členovia Netanjahuovho kabinetu. Aj rabín Shmuel Rabinovich z Western Wall Heritage Foundation vyjadril pobúrenie nad rozhodnutím vlády a nachádza v tom “mediálnu kampaň malej, ale horlivej feministickej skupiny nazvanej Women of the Wall”, ktorá sa snaží o rovnaké modlitebné práva pre ženy vrátane nosenia jarmulky a modlitebného šálu vyhradených pre mužov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:37

Jiří Vacula, ktorý v roku 2012 v Česku distribuoval smrtiaci metanol, bol prepustený na slobodu. Z 15-ročného trestu si odpykal viac než dve tretiny.

17:25

Obeťou na palube lietadla spoločnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru, ktoré sa v utorok dostalo do silných turbulencií a núdzovo pristálo v thajskom Bangkoku, je 73-ročný Brit. Viac než 30 pasažierov utrpelo zranenia, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

16:45

Izrael v utorok vyzval “národy civilizovaného sveta”, aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) o vydanie zatykačov na členov izraelskej vlády a deklarovali, že by takéto zatykače v prípade ich vydania nerešpektovali. S odvolaním sa na hovorcu izraelskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

16:39

Izraelské úrady v utorok pri hraniciach s Pásmom Gazy zhabali kameru a vysielacie zariadenie tlačovej agentúry Associated Press (AP). Ako dôvod uviedli porušenie nového opatrenia izraelskej vlády o zastavení činnosti spravodajskej televízie al-Džazíra v Izraeli.

16:33

Slovenská republika mala v apríli najnižšiu mieru nezamestnanosti od svojho vzniku. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu nezamestnaných na ekonomicky aktívnom obyvateľstve dosiahla v apríli 2024 úroveň 5,96 %. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým, že nezamestnanosť tak prestáva byť jedným z najväčších problémov Slovenska.

16:33

Úzkosťami, depresiou a syndrómom vyhorenia medzi mladými dospelými trpí viac žien než mužov. Príznaky zhoršuje zlý spánok či pravidelná konzumácia alkoholu. Trvalé dôsledky na duševné zdravie malo obdobie pandémie. Vo výskume vplyvu moderného životného štýlu na psychiku mladých to zistili vedci z Psychiatrickej kliniky 1. Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej (1. LF UK) a Všeobecnej fakultnej nemocnice (VFN) v Prahe.

16:32

Miera evidovanej nezamestnanosti v apríli podľa očakávaní poklesla pod 5 %, priblížila sa tak k historickému minimu spred pandémie nového koronavírusu. Trh práce na Slovensku ostáva pod tlakom. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

16:31

Zakladateľ a predseda Svetového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab sa rozhodol odstúpiť. Schwab oznámil svoj zámer v utorok zamestnancom e-mailom.

16:11

Niekoľko tisíc ukrajinských väzňov prejavilo záujem o vstup do armády na základe nedávno schváleného zákona. Oznámila to v utorok vláda v Kyjeve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali