Prečo Washingtron navrhuje Rusom v Sýrii spoluprácu, alebo, aké prekvapenie sa zase chystá?

Prečo Washingtron navrhuje Rusom v Sýrii spoluprácu, alebo, aké prekvapenie sa zase chystá?

Washington 3. júla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Zaujímavú informáciu priniesol včera ruský server pravda.ru, ktorý sa zaoberá najnovšími politickými zmenami na mape Sýrie. Záujemcovia o presné znenie správy z ruského servera sa môžu pozrieť tu

Podľa ruského servera pravda.ru prezident USA Barak Obama navrhol Rusku spoluprácu v Sýrii. Záujemcov o bližšie informácie, týkajúce sa  Obamovho návrhu odkazujem aj na americký denník The Washington Post.

Reklama
Na snímke Barack Obama Foto: Pablo Martinez Monsivais
Na snímke Barack Obama Foto: Pablo Martinez Monsivais

Obamov návrh je prekvapením, veď ešte niekoľko týždňov dozadu mračiaci sa minister zahraničných vecí USA John Kerry veľavýznamne hovoril o tom, že “trpezlivosť USA sa pomaly končí”. Armáda sýrskeho prezidenta Bashara Asada “narušovala režim zastavenia paľby” a “pokračovala za pomoci Ruska v nezákonných útokoch v Aleppe”.  Keď si k tomu pridáme “americký plán B” a list niektorých amerických senátorov prezidentovi Obamovi, v ktorom žiadali rozhodný zásah amerických síl v Sýrii, črtal sa pochmúrny scenár konfrontácie medzi Ruskom a USA.

Priznám sa, že aj po prečítaní článku na Washington post som bol zpočiatku trochu zaskočený. Veď Obama už niekoľkokrát v minulosti oznámil, že Rusko je “maximálne izolované”, ruská ekonomika je “rozbitá a rozpadá sa”, že Rusko je “regionálna krajina”, že sa Ruskom “netreba vážnejšie zaoberať”.

Reklama

A tu sa zrazu ukáže, že ekonomicky, vojensky a politicky najsilnejšia krajina planéty ťahá akosi za kratší koniec, pretože sa nakoniec chce s izolovaným a rozpadajúcim sa slabým regionálnym Ruskom v Sýrii dohodnúť. Priznám sa, tu mi niečo nesedí. Sú dve možnosti – alebo USA o svojej sile a slabosti Ruska zavádzajú, alebo chystajú ďalšie z repertoáru svojich machiavelistických, voluntaristických a amorálnych politických hier.

Tu by som však rád poukázal na skutočnosť, že už dlhšiu dobu tieto americké hry akosi nevychádzajú a Putin je nejako vždy krok pred nimi. Veď keby nebol – Rusko by už bolo minimálne v takom stave, ako bolo za Gorbačova a Jeľcina, sýrsky a ukrajinský problém by USA už nemuseli riešiť a o problematike nesplatiteľného amerického dlhu by nečvirikali aj vrabce na streche.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin Foto: Alexander Zemlianichenko

Celkovo to pôsobí tak, že svojou žiadosťou o tesnejšiu spoluprácu s Ruskom sa minimálne odsúva do úzadia pôsobnosť “amerického plánu B”. Naschvál nepíšem že sa končí, nedôverujem totiž politickým elitám USA, ktoré sú ochotné ku kompromisu vždy len vtedy, keď sú v defenzíve a  pod tlakom. Keď tento tlak prestane pôsobiť, šmahom ruky USA prestanú dodržiavať dohody ku ktorým sa zaviazali a pokračujú vo svojej arogantnej politike.

Čo sa týka mechanizmov ako spoločne fungovať v Sýrii – nič konkrétnejšie sa zatiaľ nevypracovalo. USA chcú s Rusmi dohodnúť určenie koridorov a leteckých oblastí. Podľa amerického plánu, aby neprišlo ku vzájomným kolíziám a problémom medzi ruským a americkým letectvom, mali by sa určiť sféry ruského a amerického vplyvu.

USA sa odvolávajú na známy incident na juhu Sýrii, kde v blízkosti jordánskych hraníc ruské letectvo zbombardovalo tábor “umiernenej teroristickej opozície”. Podľa americkej strany piloti ruských SU-27 nereagovali na výzvy USA lietadiel a keď USA stíhačky F-18A nemohli kvôli palivu v danej oblasti dlhšie pôsobiť a museli sa vrátiť, Rusi znova zaútočili na tábor v ktorom sa údajne nachádzali aj americkí inštruktori a zničili ho. Pritom USA boli pobúrené skutočnosťou, že v tejto oblasti Rusi dovtedy neoperovali, takže pravdepodobne túto oblasť USA považovali za svoju sféru vplyvu.

Reklama

Každému, kto aspoň zdiaľky počul o medzinárodnom práve je však jasné, že Sýria je krajina v ktorej zúri občianska vojna, právoplatným prezidentom Sýrie je Bašar Asad a ten nepozval USA, ale Rusko, aby mu pomohlo v boji proti teroristom. Takže USA tam z pohľadu medzinárodného práva nemajú čo hľadať, rovnako ako ich Západní spojenci.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad Foto:Syrian State Television)
Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad Foto:Syrian State Television)

Prítomnosť Západu a USA v Sýrii je dôkazom agresívneho postupu USA a je v rozpore s medzinárodným právom. Agresivita USA v medzinárodnej sfére sa v posledných desaťročiach prejavila okrem iného aj v Lýbii, Afganistane, Iraku, Sýrii, Juhoslávii, Granade, Vietname a pod.

Nie je tajomstvom, že v Sýrii Rusko viac krát predložilo USA plány na spoločný postup. Tieto plány však neboli postavené na myšlienke rozparcelovania sýrskeho vzdušného priestoru s tým, že do niektorých oblastí nebudú môcť Rusi a ani Sýrčania zavítať.

Rozparcelovanie sýrskeho vzdušného priestoru oprávnene vzbudzuje obavy, že v týchto oblastiach budú USA kryť svojich “umiernených teroristov” a tí si budú v týchto oblastiach lízať rany, ktoré utrpeli v boji so sýrskymi vládnymi vojskami. V oblastiach pod kontrolou USA letectva bude určite pokračovať výcvik a tréning nových teroristov, ktorí sa potom vrhnú do zástupných bojov voči Asadovi.

De facto, potvrdením týchto sfér by USA ani nemuseli vo svojich regiónoch lietať a len by si tíško mädlili ruky, pretože porážka Asada by bola len otázkou času. Žiadne straty by USA neutrpeli, kvôli katastrofálnemu poklesu životnej úrovne v Sýrii a chaosu, ktorí USA v oblasti presadili by za zlomkové ceny financovali teroristov.

Reklama

Pád Sýrie by oslabil Rusko, terorizmus by sa prelial aj do oblasti bývalých stredoázijských sovietskych republík, čo by mohlo priniesť pád Putina a  Ruska. USA by sa znova finančne zahojili a potvrdili by svoju pozíciu svetovej veľmoci a bolo by po amerických problémoch.

Lenže Rusi samozrejme nie sú americkými sluhami, ako niektorí nemenovaní servilní politici z Čiech, Slovenska, Poľska, Ukrajiny či Rumunska a americký plán v takejto podobe je pre nich neakceptovateľný.

Ruský plán spolupráce s USA bol založený na spoločnom postupe a spoločných bojových akciách proti teroristickým cieľom. Rusi očakávali, že USA dodajú zoznam organizácii, ktoré síce neobľubujú Asada, no sú ochotné akceptovať výsledky politických a mierových rokovaní v Ženeve a ktoré budú dodržiavať zastavenie paľby.

To by však znamenalo koniec amerických plánov a ambícii na odstránenie Asada zo sýrskej politickej scény, takže USA Rusom žiaden zoznam neposkytli a do tohto typu spolupráce ani nešli.

Čo teda treba vidieť za novým plánom na spoluprácu, ktorý vyšiel z dielne Baracka Obamu a o čom tento návrh svedčí? Z toho, čo sme napísali vyššie je zrejmé, že vytvorenie zón je pre Rusov neprijateľné, rovnako ako je neprijateľné pre USA presne definovať zoznam organizácii na ktoré sa nemá útočiť. Dôvody, pre ktoré sa USA rozhodli Rusko osloviť s návrhom na novú spoluprácu sú vpodstate štyri

1. Podľa ruských expertov hrajú USA o čas. Skončila sa doba, kedy sa mohli bez problémov spoľahnúť na svoju zástupnú armádu v Sýrii, ktorá získavala podporu zo Západu a neustále útočila na osamoteného Asada. Sýrska armáda je síce malá, no je ostrieľaná a väčšina jej jednotiek má vysokú bojovú úroveň. Pomoc zo strany Ruska, Iránu a Libanonu či už v podobe zásob alebo dobrovoľníkov ešte viac zvýšila jej bojaschopnosť. Za pomoci ruského letectva sýrska armáda zlikvidovala už toľko teroristov, že prichádza k čoraz masívnejším útekom demoralizovaných členov teroristických zoskupení, regrutovaných medzi miestnym obyvateľstvom. Aby sa protiasadovský front nerozsypal, boli USA nútené do bojov posunúť už aj svoje vlastné jednotky a žoldnierov z amerických spoločností a tí sú podstatne drahší ako nejaký miestny sýrsky “Kanonenfutter”.

2. USA si uvedomujú, že ich propagandistické tvrdenia o slabosti Ruska, im už akceptujú pravdepodobne len niektoré nedôležité politické elity Pobaltia, Slovenska, Poľska, Ukrajiny či Rumunska. Situácia v Sýrii sa vymyká z pod ich kontroly a USA potrebujú oddychový čas, aby sa znova skonsolidovali. Navyše neúspechy prezidenta Obamu (Demokratická strana), sa môžu negatívne premietnuť v preferenciách Hillary Clintonovej a môžu posilniť ambície Donalda Trumpa. Treba si uvedomiť, že prípadná smrť “amerických chlapcov” by sa ešte viac negatívne prejavila vo vzťahu amerických voličov k Demokratickej strane.

3. Vnútorné problémy Saudskej Arábie, Turecka a monarchií v blízkosti Perzského zálivu. Lavírovanie Turecka, porážky Saudskej Arábie v Jemene, problémy v Katare, čoraz silnejší tlak Iránu v oblasti Blízkeho východu výrazne znepokojuje USA, ktoré navyše musia riešiť aj problémy s Čínou a momentálne s Brexitom. USA evidentne potrebujú čas na to, aby skonsolidovali svoje sily a najmä aby sa uvoľnil tlak na ich tradičných spojencov – najmä Turecko, s ktorým Kurdi a embargo zo strany Ruska naozaj zamávali (Rozhovory Putina a Erdogana zatiaľ nič neriešia, ide o beh na dlhšiu trať, Turci však potrebujú pomoc už teraz).

4. Je možné, že USA prehodnotili situáciu v Sýrii a dočasne zavrhli možnosť odstránenia Asada vojenskou cestou a vidia lepšiu šancu na presadenie svojich plánov pomocou politických rokovaní.  Kvôli prvým trom spomenutým faktorom budú momentálne podporovať politické riešenie problému, pričom k vojenskému riešeniu sa vrátia neskôr, keď bude vhodnejšia chvíľa.

Riešenie sýrskeho konfliktu teda zatiaľ stále nie je blízko. Nemusím čitateľom vysvetľovať, že ani voľby v ktorých obyvateľstvo dá svoje hlasy Asadovi nebude mať pre USA žiadnu cenu, rovnako ako odmietajú referendum na Kryme. Zaujímavé však je, že zinscenované politické machinácie v Kosove sú pre USA prijateľné a akceptovateľné.

Reklama

Zatiaľ sa Rusom darí kaziť americké plány a brzdiť rozpínavosť USA. Zdá sa, že postupne sa americká politika na Blízkom východe dostala do  nepríjemného postavenia a svojimi neohrabanými krokmi sa USA do problémov v tomto regióne ponárajú čoraz viac.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali