Posádku amerického torpédoborca vraj demoralizovala nová ruská zbraň

Posádku amerického torpédoborca vraj demoralizovala nová ruská zbraň

22 apríla (HSP/politikus/Foto:TASR)

 

Chibiny versus Aegis. V ruských médiách sa špekuluje o dôvode hysterickej reakcie Pentagonu, ktorú vyprovokoval imitovaný útok ruského bojového lietadla na americký torpédoborec Donald Cook v Čiernom mori. Ponúkame vám jednu z možných variant udalosti

Podľa informácií, ktoré priniesli svetové spravodajské agentúry, v sobotu 12. apríla 2014, lietadlo ruských vzdušných síl SU – 24 vykonalo prelet popri americkom torpédoborci ​​USS Donald Cook, vybavenom najnovším americkým mnohoúčelovým obranným a informačným systémom Aegis a tiež ozbrojenom raketami Tomahawk. V pondelok 14. apríla Pentagon vydal nečakane emocionálny komentár k tejto udalosti.

Reklama
SU - 24

Oficiálny predstaviteľ Pentagonu plukovník Steve Warren nazval manévre “zastrašujúcimi a neprípustnými, pretože demoralizujú posádku a majú negatívny vplyv na celkovú psychologickú klímu medzi vojakmi,” a ďalej vyhlásil, že “tieto provokatívne a neprofesionálne akcie Ruska nezodpovedajú predchádzajúcim dohodám o profesionálnej spolupráci medzi ozbrojenými silami našich krajín.” Warren tiež spresnil, že ruské SU – 24, ktoré podľa všetkého nemalo na palube útočné zbrane, 12-krát preletelo v blízkosti plavidla USA v sobotu, keď sa toto nachádzalo v medzinárodných vodách neďaleko Rumunska.

Toto emocionálne a miestami až hysterické vyhlásenie vyznieva veľmi zvláštne. Fakt, že neozbrojený stíhač – bombardér, povedzme na rovinu, že nie poslednej generácie ruských lietadiel, hoci aj 12-krát preletel v blízkosti modernej po zuby ozbrojenej lode námorných síl USA, špecializujúcej sa na protivzdušnú obranu, sám o sebe nezdá sa byť na takéto reakcie dostatočným. V čase studenej vojny boli také prelety okolo lodí pravdepodobného protivníka realizované prakticky pri každom stretnutí.

Reklama

Takže čo sa tentoraz vlastne stalo? Čo tak vystrašilo Američanov? Navyše, po tomto incidente podalo 27 členov posádky žiadosť o uvoľnenie alebo oznámilo úmysel opustiť loď s odôvodnením, že “nie sú ochotní riskovať vlastný život”. Nepriamo to potvrdzuje vyhlásenie Pentagonu. V ňom sa tvrdí, že daná akcia demoralizovala posádku plavidla.

Tento mnohoúčelový torpédoborec USS Donald Cook (DDG – 75) typu “Arleigh Burke” patrí k triede raketových torpédoborcov, mnohocieľových bojových plavidiel s vysokou manévrovateľnosťou, určených pre boj s ponorkami, vzdušnými cieľmi (vrátane rakiet) a loďami protivníka, a tiež pre ochranu a obranu zväzov plavidiel alebo konvojov. Okrem iného má vo výzbroji dva šesťhlavňové Phalanx CIWS (Close – In Weapon System, teda zbraňový systém blízkej obrany) a až 74 rakiet RIM – 66 SM – 2 “Standard – 2”. Inými slovami, špecializáciou tohto plavidla je boj nielen s takými pomalými a pomaly manévrujúcimi cieľmi ako je SU – 24, ale aj s cieľmi oveľa náročnejšími – protilodnými raketami, ktorých rýchlosť aj manévrovateľnosť nie je ohraničená prítomnosťou pilota a navyše majú oveľa menší radarový odraz.

Zdalo by sa teda, že lietadlo Su – 24, ktoré je pre obranné systémy lode ľahkým cieľom, nemôže byť dôvodom na demoralizáciu posádky – stačí zapnúť PVO – Aegis a praktizovať scenár priblíženia pravdepodobného protivníka v podmienkach blízkych reálnemu útoku a odrazenie útoku.

Posádka však bola demoralizovaná, 27 členov personálu požiadalo o uvoľnenie. K čomu teda v neutrálnych vodách došlo? Odpoveď sa pravdepodobne skrýva za záhadným názvom “Chibiny”. Ak si tento výraz nájdede vo Wikipédii, zistíte, že ide o pohorie na Kolskom polostrove, 150 kilometrov za polárnym kruhom. Avšak tieto Chibiny určite posádku nevystrašili.

“Chibiny” je tiež názov najnovšieho ruského komplexu rádioelektronického boja (REB), ktorý bude montovaný do všetkých perspektívnych ruských strojov. Informácií o ňom nie je príliš veľa, respektíve skoro žiadne, ale sú údaje o tom, že bol testovaný pomocou SU – 24 na cvičení v Burjatii.

Reklama

V skutočnosti nič tak nedokáže vystrašiť človeka s vojenským myslením ako vlastná bezmocnosť. Situácia vo svetle vyššie uvedeného sa pravdepodobne odohrala nasledovne. 10. apríla 2014 daný torpédoborec priplával do centrálnej časti Čierneho mora. Išlo o demonštráciu sily USA vyvolanú pevnou pozíciou Ruska ohľadom Ukrajiny a Krymu.

Reakcia Ruska bola pokojná, ale mala vyššie uvedené dôsledky. 12. apríla, v deň kozmonautiky, Rusi vyslali k preletu v neutrálnych vodách neozbrojený SU – 24. Lietadlo bolo neozbrojené, ale vybavené komplexom rádioelektronického boja (REB) “Chibinami”. Ďalej sa pravdepodobne všetko odohrávalo približne podľa takéhoto scenára: Torpédoborec “Donald Cook ” už z diaľky zaregistroval blížiace sa Su – 24, následne bol vyhlásený bojový poplach a posádka zaujala miesta na bojových postoch. Všetko išlo ako malo, radary počítali kurz zblíženia s cieľom, “Aegis” korektne riadil navádzacie systémy, a zrazu – “cvak”. Všetko zhaslo. Aegis prestal pracovať, obrazovky sa černajú, dokonca “Phalanx” nie je schopný získať navedenie na cieľ. SU – 24 v tom čase preletelo nad palubou Torpédoborca, urobilo bojový obrat a simulovalo raketový útok na cieľ. Pochopiteľne úspešne – pri neexistujúcej obrane. Potom sa lietadlo otočilo a imitovalo ďalší útok. A potom ešte desaťkrát. Všetky pokusy technikov oživiť Aegis a získať navádzanie na cieľ zlyhali a až keď silueta SU – 24 zmizla v dyme nad ruským brehom, obrazovky ožili a systémy navádzania na cieľ svedomito ukazovali krištáľovo čisté a prázdne nebo.

Predpokladajme teda, že potom, čo SU – 24 aktivovalo “Chibiny” v bezprostrednej blízkosti lode “Donald Cook”, všetka protivzdušná obrana torpédoborca zlyhala. Rusi, pri preverovaní efektivity práce systému REB, 12-krát imitovali útok na americké plavidlo. Za celú tú dobu posádka nebola schopná obnoviť nefungujúci systém CICS (Combat Information Centers). Ten začal pracovať až vtedy, keď SU – 24 odletelo na základňu. Vtedy, pochopiac vlastnú bezmocnosť proti systému rádioelektronického boja jediného obyčajného bombardéra, 27 ľudí požiadalo o uvoľnenie zo služby.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:21

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba potvrdil medializované správy, že jeho rezort pripravil nový postup pri poskytovaní konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku.

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali