Policajt priznal, že ich nadriadení nútia vyberať pokuty!

Policajt priznal, že ich nadriadení nútia vyberať pokuty!

Bratislava 29. júla 2015 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Vláda pripravuje novelu zákona o cestnej premávke, v ktorej navrhuje aby pokuty za rýchlosť boli takmer 3x vyššie ako je minimálna mzda, z ktorej na Slovensku žije každý ôsmy obyvateľ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Ako ukázala reportáž televízie Joj, zo strany vlády sa nejedná o žiadne zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky, ale o navýšenie príjmov štátneho rozpočtu. Policajti majú totiž od svojich nadriadených určene koľko pokút musia denne vybrať. Ak ich nedonesú za službu minimálne päť, musia napísať podrobnú správu o tom, čo celý deň robili. Napríklad od 8:00 do 8:05 presun k autu, od 8:05 do 8:15 hliadkovanie na tej a tej ulici ….Policajti hovoria, že je to doslova niekoľkostranový sloh o tom, čo robili. To sa samozrejme nikomu písať nechce a tak je pre nich jednoduchšie vrátiť sa s pokutami. Na konci mesiaca je vyhodnotenie.

Reklama

“Zelený bod je vynikajúci, žltý znamená vyhovuje a keď má niekto červený, ide rovno na koberček. Tých 5 pokút denne musí byť,” dodáva jeden z príslušníkov policajného zboru. Ak aj jeden deň zabezpečujeme napríklad nejaké športove podujatie, na druhý deň to musíme na pokutách dohnať. Taktiež sa im vyhrážajú, že im zoberú služobne auto a urobia z nich pešiu hliadku a škrtnú im príplatok za starosť o služobne auto.

Tieto metódy začali za ministrovania Vladimíra Palka z KDH a vyvrcholili za Lipšica, ktorý zaviedol pokuty 3 x vyššie v prepočte k platom ako majú Rakúšania (pozri tabuľku). K tomu zaviedol objektívnu zodpovednosť na základe ktorej budú ľudí odchytávať fotopasce na každom kroku a rovno zasielať pokuty domov. Napriek tomu existuje na Slovensku stále veľká skupina sebamrskačov, ktorí sa dožadujú ešte vyšších pokút, odvolávajúc sa na bezpečnosť premávky a cestných pirátov. Vysoké pokuty v skutočnosti nemajú žiadny vplyv na najrizikovejších vodičov, t.j. opitých a predvádzajúcich sa neskúsených mladíkov.

Reklama

 

tabulka3

 

Dali sme na tému výberu pokút priestor politickému hnutiu Odvaha (O2H), ktoré je jednoznačne proti takémuto okrádaniu občanov Slovenska. Vláda má totiž k dispozícii oveľa lepšie možnosti, aby motivovala vodičov k rýchlostnej opatrnosti. Samozrejme, ale iba vtedy, ak to s bezpečnosťou v cestnej premávke myslí úprimne. Vláda však zjavne opatrnosť na cestách nepotrebuje. Potrebuje iba vybrať viac peňazí od ľudí.

Hnutie O2H presadzuje možnosť, aby si vodič sám vybral, či chce zaplatiť pokutu, alebo sa hodlá podrobiť:

Reklama

1. odobratiu vodičského preukazu povedzme na mesiac,

2. povinnému preskúšaniu z pravidiel cestnej premávky na polícii,

3. povinnému odpracovaniu verejnoprospešných prác,

4. zadržaniu v CPZ na 24-72 hodín, resp. iný variabilný trest.

Je potrebné implementovať motivačné výchovné možnosti a nie iba napariť nemilosrdnú pokutu, ktorá človeka dokáže doslova zruinovať, ale za to dokáže politikom zaplatiť dovolenku s milenkami niekde v exotickej krajine, ktorá sa dá daňovým poplatníkom vyfakturovať aj ako služobná cesta vykonaná v prospech občanov. Povedal nám zástupca hnutia O2H.

Reklama

Svedectvo o tom, že dávať pokuty je pre policajtov povinnosťou si môžete pozrieť v reportáži TV Joj: viac TU

K uvedenej reportáži sa vyjadril aj prezident policajného zboru Tibor Gašpar, ktorý vyzval policajtov, ktorí sú tlačení do vyberania pokút, aby ho o tom informovali, miesto toho, aby nariadil krajským policajným riaditeľom, aby od takých praktik upustili. Je však vysoko pravdepodobné, že aj oni majú svoje mesačne vyhodnotenia a tiež potom za trest musia „písať slohy“ o tom, čo robili celý mesiac, ak nesplnia očakávania vedenia ministerstva vnútra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:15

Neznámy útočník na motorke zastrelil v piatok irackú influencerku známu pod menom Om Fahad pred jej domom v Bagdade. Informovala o tom agentúra AFP.

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali