PAHREBA. Prečo Kyjev vyvoláva nové intenzívne boje na Donbase? Aký mariáš hrá Petro Porošenko?

PAHREBA. Prečo Kyjev vyvoláva nové intenzívne boje na Donbase? Aký mariáš hrá Petro Porošenko?

Bratislava 4. júna 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Irina Gorbaseva)

 

Mnohí skúsení analytici varovali, že na Donbase pokoj ešte dlho nezavládne, pretože Kyjev a osobne prezident Petro Porošenko potrebuje vojnu. Prečo kyjevský režim nemieni plniť Minské dohody a stále ženie ľudí na smrť? Má svoje plány…

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko

Nazdar, Jožo. Čo je tam na tej Ukrajine? Myslel som si, že už sa to postupne upokojí, ale zasa začínajú bojovať. Nestačili im tri roky? Analytici varovali, že k tomu dôjde a je to tu. A samozrejme, obidve strany sa navzájom obviňujú, že porušujú Minské dohody.

Reklama

Čo sa čuduješ? Ak budeme objektívni, bojovať na Donbase neprestali ani na deň, a to aj napriek všetkým zmluvám, dohodám, sľubom a tlakom. Trošku sa to spomalilo a potom sa zasa rozbehlo. Kto by sa čudoval? Tie povstalecké republiky bránia svoje územie, ukrajinské vojská stále útočia porušujúc všetky dohody. Jednoducho v dnešnej situácii, bohužiaľ, kyjevskí stratégovia nevidia iné východisko a najviac v tom namočený samotný prezident.

Myslíš si, že by sa nenašlo iné riešenie, ako vojna? Čítal som nejaké vysvetlenia analytikov, že Porošenko si myslí, že pred úplným krachom ho zachráni iba vojna.

Reklama

No veď je to tak. Všetkých sklamal na plnej čiare. Sklamal európskych a zaoceánskych šéfov a sponzorov – vlastný ukrajinský ľud ani nespomínam: pomaly sa nenájde ani jeden Ukrajinec, ktorý neopľuje svojho prezidenta. Už mu nik neverí a nepočíta s nim – ani doma, ani vonku. Čo má robiť? Vždy v podobných prípadoch skrachovaní politici videli iba jedno východisko – vojna. A preto Porošenko bude vo vojne pokračovať do nemoty alebo…

Kým ho neodstavia tým alebo iným spôsobom? Možno je na tom niečo. Veď to vidím: európske a západné médiá a politici pomaly zabúdajú, že existuje nejaká Ukrajina a nejaký Porošenko. Majú už iné zaujímavejšie témy: Sýria, Irán, Severná Kórea a pod. Plus utečenci, sankcie, moslimské teroristi… Na Ukrajinu všetci začínajú kašľať. Iba také mamuty, ako John McCain sa ešte snažia vydolovať tam nejaký politický kapitál.

A ako vieme, mamuty úspešne vymreli – to iste čaká aj McCaina a spol. Ak to takto pôjde ďalej, o rok – dva na Ukrajinu všetci zabudnú: už ten „projekt“ nebude zaujímavý pre nikoho. Tak, ako Juščenko pokakal prvý Majdan, tak Porošenko pokaká tento druhý Majdan. A tak, ako dnes si na Juščenka už nik nespomína, zabudnú aj na Porošenka. Táto figúrka už padá zo šachovnice. Lenže bláznivý Peťo to nechápe a myslí si, že ho zachráni posledný variant – malá vojna. A je úplne jedno, s akým výsledkom sa skončí. Preto zasa útočí na Donbase.

Počkaj, tu sa s tebou nesúhlasím: akože je mu to jedno, s akým výsledkom sa skončí vojna? Asi chce vyhrať, poraziť rebelov na východe a ukázať svetu, že je frajer.

To by preňho bol ideálny variant, ale hovorím, že výsledok nehrá rolu: ide o to, či bude viac alebo menej spokojný, ale vojna, podľa neho, by ho zachránila v každom prípade.

Reklama

Nerozumiem. Chápem, že určite nepočíta s ruským útokom a s tým, že sa Rusi odhodlajú otvorene brániť Donbas a a pošlú tam svoje vojská. Preto si nemyslí, že bude musieť bojovať proti celému Rusku. A preto sa neobáva, že by mohol prehrať vojnu?   

Čiastočne je to tak. Určite vie, že Rusko ani za svet by teraz nechcelo obsadiť celé územie Ukrajiny, ako tým strašia všetci západní politici a mainstream. Žeby Putin a spol. boli takí tupci, aby si na krk vzali 50-miliónovú vyšťavenú, znásilnenú, zdemolovanú, zničenú krajinu s vyhladovaným obyvateľstvom? Ktorému je fakticky jedno, kto ho nakŕmi – Rusko alebo EÚ… Putin nie je samovrah. Rusko sa, samozrejme, úspešne rozvíja a kráča dopredu, ale iba teraz sa začalo vyhrabávať z problémov, do ktorých ho zahnali v 80.-90. rokoch, iba teraz sa nadýchlo a začalo normálne žiť –  a malo by vláčiť so sebou taký balvan, ako obrovská úplne dezorganizovaná a rozbabraná Ukrajina? Tak takýto „darček“ by neunieslo nielen Rusko, ale asi ani USA – kto dokáže nakŕmiť, obnoviť hospodárstvo a poriadok v takejto krajine“..

Asi máš pravdu. Na rozkrádanie sa na Ukrajine nezostalo už takmer nič – priemysel a pôdohospodárstvo sú na kolenách, banky sú prázdne, zaujímavé podniky dá sa spočítať na prstoch dvoch rúk… Schmatnúť by sa dali ešte nejaké pozemky a suroviny. Preto sa tam ani západné spoločnosti neponáhľajú: už niet čo kradnúť. A obnovovať a kŕmiť taký kolos – kto by to zvládol? Asi máš pravdu – ani Rusko o to nemá záujem.

No veď! Preto Porošenko chce vojnu. Ako znie staré politické pravidlo? Ak sa nedarí doma, nájdi si vonkajšieho nepriateľa a začni vojnu. Porošenko je dvojnásobný „boháč“: má domácich nepriateľov a vymyslel si aj vonkajšieho nepriateľa. Zo všetkých strán naňho útočí opozícia – tak zavelil do vojny, aby odviedol pozornosť hladného a zúfalého obyvateľstva, ktoré už je pripravené na ďalší Majdan a „odstránenie“ súčasného vedenia. Zachráni iba vojna. Vojny sa nebojí, pretože verí, že Rusko ho z Kyjevu nevyženie, nezaútočí.

Ale veď to aspoň nejako musí vysvetliť svojim západným šéfom a kamarátom?

Reklama

Prosím ťa, im je to jedno – hlavné, aby sa Kyjev vadil s Moskvou. A ostatné je nepodstatné. Touto vojnou Porošenko zabije hneď nie dve, ale niekoľko múch. Začať vojnu je ľahké – hlavné v podmienkach, keď západní priatelia ťa podporia, nech urobíš čokoľvek. Stačí malá provokácia, zopár útokov, radšej krvavejších, a máš pokračovanie vojny. Zároveň v tej vojne dá sa „zošrotovať“ kopu chlapov, ktorí už dávno nenávidia prezidenta a spol. Ak by sa vrátili do Kyjeva, uskutočnili by štátny prevrat – tak nech radšej padnú vo vojne „za vlasť a súčasnú vládu“… Ak tú malú alebo väčšiu vojnu Porošenko náhodou vyhrá, bude frajer v očiach západných sponzorov. Ak tu vojnu prehrá, čo je takmer na 100 percent jasné, bude sa tváriť ako obeť agresorského Kremľa… V oboch prípadoch Porošenko vyhrá. Preto potrebuje vojnu.

Možno máš pravdu. Ale ak máš, tak potom Porošenko bude mať aj viaceré „bonusy“. Zasa sa objaví na stránkach mainstreamu a zasa si ho všimnú šéfovia, sponzori a poradcovia. Zasa mu začnú poskytovať financie. Bude teda mať šance a možnosti, aby zlikvidoval oponentov vnútri krajiny a pred celou Ukrajinu by sa prezentoval, ako záchranca vlasti pred vonkajším a vnútorným nepriateľom. A zasa by bol na koni.   

No vidíš, aj tebe je to jasné. „Porošenkovci“ potrebujú vojnu ako soľ. Vedia to aj v EÚ, aj v USA, ale „agresorom“ je Rusko – ako inak? Takže, bratu, dovtedy, kým na svete bude „nadbytok“ rôznych Porošenkov, McCainov, Clintonov a ostatných Stoltenbergov, vojny na svete neprestanú – ani na Ukrajine, ani v Sýrii, ani v Iraku – nikde. Všetci sa tvária, že sa čudujú, prečo pokračuje vojna na Donbase. Takmer všetci vedia, prečo pokračuje, kto ju chce a kto ju podporuje. Bohužiaľ, zatiaľ nik nevie, kto a ako s tým skoncuje… A všetci sa hrajú na mierumilovných bohabojných ľudí… Tak potom by ozaj mali brať príklad od cirkvi.

A to už ako? Žeby cirkev alebo farári dokázali presvedčiť ich, aby ukončili vojnu?

Nie, to nedokážu. Ale všetkých týchto Porošenkov, McCainov, Clintonov, Stoltenbergov a spol. by mali zavrieť, zabetónovať do nejakej búdy, nedávať im ani jesť, ani piť, kým sa nedohodnú, že skoncujú s vojnou. A budú v tej búde sedieť, debatovať, hádať sa, hladovať dovtedy, kým sa nedohodnú, že tú vojnu skončia – kým sa z komína neukáže dym…

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali