Ministri členských krajín NATO podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou

Ministri členských krajín NATO podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou

Brusel 19. mája 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Ministri zahraničných vecí 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie dnes v Bruseli podpísali prístupový protokol s Čiernou Horou, otvárajúci tejto balkánskej krajine cestu do NATO.

Na snímke čiernohorský premiér Milo Djukanovič (vpravo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (v strede) a americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym (vľavo)
Na snímke čiernohorský premiér Milo Djukanovič (vpravo) sa rozpráva s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom (v strede) a americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym (vľavo)

Prístupový protokol v mene Slovenskej republiky podpísal šéf diplomacie Miroslav Lajčák.
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred ministrami ocenil doterajšie reformné úsilie Čiernej Hory, ktorej sa desať rokov po opätovnom získaní nezávislosti otvára cesta stať sa v poradí 29. členom tohto zoskupenia.

Reklama

“Je to historický deň,” zdôraznil šéf aliancie na úvod svojho prejavu. Pripomenul, že Čierna Hora bola doteraz pre NATO dobrým partnerom a dokázala sa zamerať na potrebné reformy, aby mohla uskutočniť svoj cieľ a stať sa členom severoatlantického spoločenstva. Spresnil, že Čierna Hora sa podieľala napríklad na operáciách aliancie v Afganistane či v Kosove a tiež na boji proti terorizmu a fenoménu tzv. zahraničných bojovníkov.

Stoltenberg zdôraznil, že dnešný podpis prístupového protokolu je uznaním doterajšieho procesu reforiem v Čiernej Hore, ktoré však ani zďaleka neskončili a “je ešte veľa práce, ktorú treba dokončiť”.

Reklama

Šéf NATO zopakoval svoje predošlé stanovisko, že od dnešného dňa bude táto krajina súčasťou rokovacieho stola krajín aliancie. Zatiaľ iba v úlohe pozorovateľa a po ratifikácii jej členstva zo strany všetkých 28 členov obranného zoskupenia už ako plnoprávny člen NATO.

Na otázky novinárov, ako dlho môže trvať ratifikačný proces, Stoltenberg odpovedal, že to nie je ľahké predpovedať, ale podľa neho je možné ukončiť tento proces do jedného roka.

Stoltenberg čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča upozornil, že dnes začína nová kapitola pre dejiny jeho krajiny, a odkázal, že aliancia bude aj naďalej pokračovať v poskytovaní potrebnej podpory pre Čiernu Horu, na posilnenie jej suverenity a stability.

“Je to zároveň aj dôkaz toho, že dvere NATO zostávajú aj naďalej otvorené,” povedal pri tejto príležitosti Stoltenberg.

Čiernohorský premiér Djukanovič pripomenul, že jeho krajina dostala vážny prísľub členstva v NATO už vlani v septembri, a spresnil, že Podgorica nemala inú alternatívu ako vstup do NATO. Ocenil, že členstvo v aliancii dostalo jasné kontúry práve v roku, keď Čierna Hora oslávi 10. výročie obnovenia nezávislosti.

Reklama

Djukanovič sa zaviazal, že jeho krajina po vstupe do aliancie preberie všetky jej záväzky a hodnoty a bude sa podieľať na zodpovednosti vyplývajúcej z členstva v tomto zoskupení. Dovtedy chce, aby jeho vláda pokročila v potrebných reformách, najmä v rámci rezortu obrany a v boji proti korupcii.

Podľa jeho slov vstup Čiernej Hory do NATO je zároveň dobrou správou pre celý región západného Balkánu, keďže znamená viac stability a súčasne aj viac istoty pre potenciálnych investorov. Dodal, že členstvo jeho krajiny v NATO treba vnímať aj ako posmelenie pre ďalšie krajiny regiónu, aby sa usilovali o transatlantickú integráciu.

Zaorálek: Česko ratifikuje členstvo Čiernej Hory v NATO rýchlo

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek v rámci rokovania ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli uviedol, že Česká republika nebude klásť žiadne prekážky pre Čiernu Horu pri ratifikácii jej členstva v Severoatlantickej aliancii.

Na otázku, ako vníma ratifikačný proces, ktorý musí prebehnúť vo všetkých členských krajinách aliancie, Zaorálek odpovedal, že tento proces zrejme nebude zložitý. “V Českej republike to bude jednoduchá vec,” spresnil šéf českej diplomacie.

Reklama

Stoltenberg na rovnakú otázku novinárov odpovedal, že nie je ľahké predpovedať koniec ratifikačného procesu, podľa neho je však možné ukončiť tento proces do jedného roka, čo znamená plnoprávne členstvo Čiernej Hory v NATO už v roku 2017.

“Je to úspech Čiernej Hory a je evidentné, že si tento výsledok zaslúži. Je to ukážka toho, že sa o členstvo dokázala pomerne sústavne a kontinuálne usilovať, o čo sa snaží aj vo vzťahu k Európskej únii,” opísal Zaorálek úspech tejto krajiny. Dodal, že pre súčasných čiernohorských politických predstaviteľov je to veľmi dobrý výsledok, pretože sa im podarilo udržať vysokú podporu obyvateľstva pre vstup do EÚ aj NATO.

 Lajčák: Istota členstva Čiernej Hory v NATO je aj pre mňa silný moment

Minister Lajčák dnes neskrýval radosť nad podpísaním prístupového protokolu medzi Severoatlantickou alianciou a Čiernou Horou, k čomu došlo v rámci zasadnutia šéfov diplomacií členských krajín aliancie v Bruseli.

Lajčák pripomenul, že Čierna Hora sa dnes po prvý raz zúčastnila na zasadnutí NATO. Spresnil, že od podpisu prístupového protokolu táto krajina je už účastníkom všetkých rokovaní aliancie, má právo vystupovať, ale zatiaľ nemôže hlasovať a prijímať rozhodnutia.

Šéf slovenskej diplomacie zdôraznil, že pozvaním Čiernej Hory do NATO aliancia vyslala regiónu západného Balkánu silný signál, že politika otvorených dverí je stále živá a ak si kandidátske krajiny splnia svoje povinnosti, aj aliancia urobí to, čo sa od nej očakáva.

“Neskrývam, že je to silný moment aj pre mňa, pretože pred desiatimi rokmi v týchto dňoch vrcholilo moje úsilie v mene EÚ zorganizovať referendum o nezávislosti, ktoré bude nespochybniteľné. A dnes ako minister zahraničných vecí SR mám tú česť podpisovať prístupový protokol Čiernej Hory do aliancie. Je to úspešný príbeh,” opísal svoje pocity Lajčák.

Na otázku TASR, aký dlhý ratifikačný proces môže Podgorica očakávať, Lajčák pripomenul, že každá členská krajina aliancie má svoju dynamiku tohto procesu. NATO vie, koľko to trvalo v prípade naposledy prijatých krajín, podľa Lajčáka to môže trvať aj viac ako jeden rok, avšak nemá zmysel špekulovať, pretože dôležité bude, aby tento proces prebehol plynulo. Minister dodal, že v NATO zatiaľ nie sú signály, že by procesu ratifikácie hrozili nejaké prekážky.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali