Krach západnej koalície v Sýrii

Krach západnej koalície v Sýrii

Moskva 22. augusta 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Mikhail Klimentyev,Alexei Nikolsky)

 

Dmitrij Gavriljuk na serveri warfiles.ru uverejnil článok, v ktorom hodnotí perspektívy Sýrie a ďalší vývoj na Blízkom východe v najbližšom období

Podľa Gavriljuka za posledné dva týždne sa v Sýrii Rusko zaktivizovalo a k jej spojencom sa pridali Turecko, Irán a naposledy aj Čína. Irán už aktívne zasahuje proti teroristom, turecko-americké vzťahy sa nesmierne zhoršili a Čína vyslala svojích inštruktorov do Sýrie a podporuje Asada ekonomicky i vojenskými dodávkami. Západu ostáva posledná šanca – vyprovokovať konflikt s Kurdami.

Reklama
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching

Číňania na konci minulého týždňa navštívili Damask, kde rokovali s ministrom obrany Sýrskej Arabskej republiky Fahdom Dzasekom al Freidzem. Na základe dohody medzi Sýrčanmi a Číňanmi začali v Sýrii pôsobiť už spomenutí vojenskí inštruktori. Podľa informácii čínskeho kontraadmirála Juan Ju- Feia “Čína má aktívnu úlohu v politickom riešení sýrskej krízy. Sýria má právo a povinnosť chrániť svoju suverenitu a nezávislosť. Medzi vojakmi Sýrie a Číny existuje úzke priateľstvo a spojenectvo, ktoré budú obe strany aj naďalej rozvíjať”.

Kontraadmirál podčiarkol, že sýrska regulérna vláda a prezident Bašár Asad podporujú pozície Pekingu v otázke Juhočínskeho mora, kde narazili na seba záujmy Číny a USA. Medzi Čínou a Sýriou vzniklo strategické spojenectvo a obe strany spája aj aj spoločný pohľad na mnohé medzinárodné problémy. Peking sa rozhodol nepodporovať západnú koalíciu v Sýrii a začal spolupracovať v úzkom spojenectve s Ruskom a Iránom.

Reklama

Irán poskytol Rusku svoju leteckú základňu v Hammadáne, odkiaľ ruské strategické bombardéry TU-22M3 a bitevníky SU-34 podnikajú letecké útoky voči teroristom v Sýrii. Vďaka využívaniu leteckej základne v Iráne intenzita ruských leteckých útokov v Sýrii niekoľkonásobne narástla a tlak na teroristov v Aleppe sa výrazne zvýšil.

Vysoký predstaviteľ iránskeho Ministerstva obrany Hussejn Dechgan informoval, že Irán sa rozhodol v rámci strategického spojenectva poskytnúť Rusku svoju základňu plne k dispozícii, pričom Rusi budú môcť na základni ostať podľa vlastného uváženia až do totálneho vyriešenia sýrskej krízy. Toto otvorené vyhlásenie Iránu nepríjemne prekvapilo a zaskočilo americkú stranu.

Čo sa týka vzájomných vzťahov a spolupráce Ruska, Iránu a Turecka, po návšteve Erdogana v Rusku v posledných dňoch sa Turecko a Rusko zbližujú v otázkach energetiky, politiky a aj vo vojenskej oblasti. Turecký premiér Binali Yıldırım uviedol, že Turecko sa rozhodlo vyjsť Moskve v ústrety a sprísni kontrolu turecko-sýrskej hranice. Ankara zmenila svoj postoj aj v otázke celitstvosti a suverenity Sýrii a odmieta možnosť rozdelenia Sýrie na etnickom princípe.

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Irán a Turecko ako silní regionálni hráči sú so svojími armádami schopní spoločne s Ruskou armádou stabilizovať celý región a eliminovať hrozby terorizmu, ktorý hrozí aj obom krajinám.

Zmeny na politickej a diplomatickej scéne Malej Ázie a Blízkeho východu však znervózňujú Washington. Americkí diplomati bijú na poplach a zatiaľ nedokážu zmysluplne odpovedať na ruské diplomatické aktivity vychádzajúce z princípov hľadania vzájomného konsenzu a výhodných bilaterálnych vzťahov s okolitými krajinami. Americká diplomacia si príliš zvykla na arogantné presadzovanie svojích záujmov, pričom v čase terajšieho úpadku americkej politickej a vojenskej moci prestáva ich systém hrozieb a nátlaku zmysluplne fungovať.

Reklama

Rusko, ktoré vedie konštruktívnu a dôveryhodnú politiku umožňuje lídrom iných krajín “voľnejšie dýchať” lídri týchto krajín oceňujú že ich diplomatické kontakty s Ruskom nevyústia do podobnej situácie ako v Iraku alebo Lýbii, kde USA zlikvidovali tamojších lídrov, keď im prestali vyhovovať (Kaddáfi a Hussejn). USA oslabujú aj silné rozpory medzi americkým prezidentom, Kongresom, Pentagonom, CIA, ruská diplomacia a zahraničná politika pôsobí monolitným dojmom.

Podľa Gavriljuka už Washington vystrieľal všetky svoje “diplomatické a politické náboje” a zostáva mu posledný náboj v podobe vyvolania masívneho konfliktu na Blízkom východe využíjúc kurdský faktor, pretože Kurdi v americkej koncepcii riadeného chaosu zohrávajú významnú úlohu.

Vďaka Kurdom môžu USA destabilizovať situáciu nielen v Sýrii, alej aj v Iráne, Iraku a Turecku. Gavriljuk však pochybuje o možnosti USA zasiahnuť svojím posledným nábojom toľko cieľov naraz, spojenectvo Ruska, Iránu, Turecka, Sýrie a Číny prevyšuje potenciál USA a jej západných spojencov, ktorých trápi čoraz viac problémov ohrozujúcich priamo existenciu EÚ. Podľa Gavriljuka sa dni americkej dominancie na Blízkom východe blížia ku svojmu koncu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali