Jiří Krampol: Svet speje do hajzlu

Jiří Krampol: Svet speje do hajzlu

Praha 3. augusta 2015 (HSP/parlamentnilisty.cz/Foto:parlamentnilisty.cz)

 

Keď si spomeniem, ako som zvonil kľúčmi, tak by som si dnes tým kľúčom tresol medzi oči. Je mi do plaču, keď vidím v lekárni babičku, ktorá plače, pretože nemá na liek, lebo jej ho zdraželi. Politici nech sa starajú o ľudí, ktorí nemajú čo jesť a nemajú domov a na lekárske ošetrenie a až potom by sa mali starať o imigrantov, hovorí v rozhovore herec, zabávač a moderátor Jiři Krampol

 

Reklama

Je to už sedem rokov od začiatku veľkej ekonomickej krízy, ktorá začala krachom amerických bánk. Počas tej doby sa kritici súčasného systému snažili pomocou akcií ako Occupy Wall Street presvedčiť verejnosť, že miliardári a “bankstri” ľudstvo pomocou finančného systému okrádajú. Mali podľa vás pravdu? Sú dnes pojmy ako kapitalizmus, globalizácia a voľný trh prežité? A aká je budúcnosť kapitalizmu?

V dávnejších časoch mi aj Havel povedal jednu vec: “Ten kapitalizmus, čo praktizoval Baťa, tak ten bol fantastický v jednej veci, lebo chudobným ľuďom pomohol a urobil z nich doktorov a inžinierov, postavil im domy, kúpil im autá a lietadlá, naučil ich cestovať, naučil ich jazyky a vznikla tým hodnota pre ľudstvo. Ale ten nový kapitalizmus je len postavený na gauneroch, bankstroch, a je preto zhubný”.

Reklama

Vezmite si, že napríklad v USA nechajú zmraziť nejakú menu – napríklad japonský jen či japonské aktíva na 14 dní -, ale medzitým posunú v kurze desatinnú čiarku. Lenže tým za tých 14 dní získajú veľké množstvo kapitálu. Tí ľudia v bankách sa tým obohatia, ale pritom nevytvoria pre ľudstvo nič. To je potom kapitalizmus, ktorý je úplne na nič, pretože sa nevytvára žiadna hmatateľná hodnota.

Teda súčasnú krízu kapitalizmu i podľa vás spôsobujú prevažne bankstri, teda finančníci spojení so zločineckými finančnými praktikami?

Pozrite sa, ako sa podnikalo skôr: kedysi si podnikateľ, ktorý trebárs chcel podnikať v pohostinstve, brával k sebe človeka, ktorý tomu na rozdiel od neho rozumel, lebo v ňom pracoval dvadsať rokov. A to si ho ešte preveroval, či onomu oboru naozaj rozumie! Teraz ale každý robí to, čo sa mu pritrafí – zubár robí ministra kultúry, iný lekár zase primátora a podobne. To je, ako keby sa z takého blba, ako som cez počítače ​​ja, stal riaditeľ výpočtového strediska. Všade plno manažérov všetkého druhu. Ale čo sú títo manažéri za prínos? V čom sú prínosom pre ľudí, keď koľkokrát nemajú ani základné odborné vzdelanie a nič nevedia, a napriek tomu sú manažérmi nejakého štátneho podniku? Potom to zkurvia a oni ich vyhodia, ale dajú im pritom odstupné desať miliónov. Za to, že to zkurvili? To mi príde príšerné!

Ako sa pozeráte na krízu Grécka? Myslíte si, že to je vina týchto bielych golierov? Že medzinárodné bankstri doviedli Grécko priamo ku krachu?

Vezmite si, že banky vám kedysi – tak pred dvadsiatimi rokmi – dávali za uložené peniaze úrok aj 17 percent. Teraz idete do banky a za to, že si idete vybrať svoje peniaze, im musíte ešte zaplatiť. To je predsa nenormálne! Úrok nikde žiadny a len vy platíte za to, že niekto iný disponuje s vašimi peniazmi. Keď to takto robia s celým národom, tak to už nejde ani o miliardy, ale o bilióny! Oni si s vašimi peniazmi zaobchádzajú ako so svojimi, a pritom na tom zarábajú ďalšie peniaze, len tí vlastníci peňazí za to nemajú nič, a ešte im za to platia. To je otras!

Reklama

Práve že premiér Alexis Tsipras poukazuje na to, že na ich kríze, teda kríze Grécka, sa priživili predovšetkým banky vo Francúzsku a v Nemecku …

No áno, ale zase na druhej strane si musíte uvedomiť, že v Grécku mali kedysi voči nám rozprávkové platy. To, čo tam mala upratovačka, u nás nemá ani zdravotná sestra. Ja som starý človek a platím ešte 48 percent z daní. Síce by som nejaké zdravotné a sociálne už dávno platiť nemal, ale platím ho stále, a to len preto, že ešte dýcham a niečo si zarobím.

Myslíte si, že je tu málo úľav pre dôchodcov?

To, čo človek vytvoril do dôchodku, tak prosím, za to by mal niečo odvádzať. Ale to, čo si zarobí po dôchodkovom veku, by malo byť už jeho. Podľa mňa by už nič štátu platiť nemal. To mám snáď podporovať isté sociálne skupiny, ktoré nechcú pracovať? Čo je ma do nich!

Myslíte si, že keby Grécko odišlo z eurozóny, že by EÚ “dostala na frak”, že by to bol jej koniec? Čo by bolo podľa vás najlepšie urobiť s EÚ – ešte viac ju zjednotiť, nechať takto, zrušiť euro, zrušiť celú EÚ?

Reklama

Aby som povedal úprimne, tak to neviem! Ja tomu totiž nerozumiem. Ale keď si niekto v EÚ naseká dlhy, tak my im ich budeme platiť? A prečo? A navyše mne sa nepáči európska politika v rovine, že má byť všetko rovnaké – ľudia tam majú jesť rovnaké jedlo, majú mať rovnaké peniaze, rovnaké tričko … To sa mi vôbec nepáči. Podľa mňa by každá krajina EÚ mala mať svoje peniaze, svoje poštové známky, proste má byť niečím špecifická a zaujímavá. Toto je svet podľa pravítka, že sa všetci nažerú ako stádo a potom ich naženú ako stádo do fabrík a požičajú im peniaze na autá a oni potom všetko ako novodobí otroci celý život splácajú. To sa mi naozaj nepáči.

Migrácia je teraz zásadná téma súčasnosti. Do akej miery je podľa vás migrácia, ktorá zaplavuje Európu a dorastá rozmerov takmer novodobého “sťahovanie národov”, prirodzeným javom, ktorý patrí k životu?

Ja už som raz hovoril, čo si o tom myslím. Najskôr by sa mal štát postarať o ľudí, ktorí sú na tom blbo a sú pod mostom, nemajú čo jesť, nemajú kde bývať, nemajú domov a nemajú na lekárske ošetrenie, a až potom by sa mal postarať o imigrantov. Teda že by som uprednostnil ľudí odinakiaľ – aj keď mi ich je ľúto, sú to chudáci – tak to nie. Keď prídem do lekárne a vidím tam babičku, ktorá plače, pretože nemá na liek, pretože jej ten liek zase zdraželi oproti minulému mesiacu, je mi do plaču. To je mi ľúto. O týchto ľudí by sa mali naši politici najskôr postarať, a nie o tých, ktorí sem prídu. Ja viem, že to je odo mňa blbé, ale ako to cítim, tak to hovorím. V Indii sú milióny ľudí, ktorí žijú na piatich štvorcových metroch a tiež nemajú čo jesť. Je mi ich tiež ľúto, ale čo môžem viac robiť? To im mám posielať polku svojho dôchodku, alebo ako?

Takže by ste súhlasil s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý v týchto dňoch kritizoval vládu za to, že nedokáže zohnať peniaze pre takzvané klokánky (detské centrá), hoci utečenci budú podľa neho určite stáť viac peňazí?

Áno, je to hanebné. Veď každú chvíľu počúvame v televízii, aby sme prispeli na Jarouška, že potrebuje nový prístroj, pretože nemôže dýchať. O tieto deti sa má postarať náš štát, mal by im prístroje, ktoré potrebujú, zaplatiť. A až sa o nich postará, tak až potom by sa mali tí naši politici starať o cudzinca. Keď dedka aj s posteľou vysťahujú z domova dôchodcov von a on je ešte retardovaný, a všetci sa pritom na neho vykašlú a niekto potom príde a povie, že je potrebné, aby sa niekto o utečencov postaral, tak čo je ma do nich? Nech sa postarajú o toho dedka, ktorý je Čech a je to môj krajan!

Rusko modernizuje svoje zbraňové systémy, posilňuje vojenskú prítomnosť blízko svojich hraníc. Ako to môže dopadnúť? Máme sa Ruska báť?

Tak na tieto veci nepoznám odpoveď. Nesledujem to, splietal by som k tomu nezmysly.

Myslíte si, že budúce generácie čaká len to úplne najhoršie? V čom budeme žiť za dvadsať, tridsať rokov?

Svet už podľa mňa speje do hajzlu. Nič iné nepočujete a nevidíte než len samú negáciu. Otvorte noviny a tam každého ohovárajú. A navyše bulvár každého bezdôvodne mydlí. Poukazuje len na to, v čom je ten a onen zlý, a takmer nikdy nepíše o tom, čo v živote dokázal. Druhá vec, ktorú vidíte v televízii, tak to sú krimi správy. Tam je to stále o tom, kto koho zavraždil, kto koho okradol ak tomu titulky: “Kto to je? Spoznáte ho? “Toto sú ale veci, ktoré by civilizácia mala riešiť. Tiež je hanba, keď idete po Staromáku a tam sa váľa tak dvadsať houmelesákov. Ja neviem, prečo pre nich neurobia nejakú ubytovňu či stravovňu? Veď je strašné, ako tam žobrú! Nie som lakomý, ale ja kvôli kšeftu jazdím v sedemdesiatich siedmich rokoch po svete, ale oni sú koľkokrát mladí ľudia a len chlastajú a naťahujú ruky. A je to tak len preto, že sa tvrdí, že oni vraj tak chcú žiť.

Domnievate sa, že napríklad za päťdesiat rokov bude v Európe vojna?

Reklama

Tá tu môže vypuknúť za rok, a to kvôli tomu, kam Európa v poslednej dobe speje.

Takže naše budúce generácie nič dobré nečaká?

Bude záležať na tom, čo pre to urobia. Všimnite si, že dnešná mládež má hlavný záujem len sedieť u nejakého počítača. Ľudia sa už medzi sebou nebavia, nekomunikujú, oni si len mailujú. Mne ten svet pripadá, že sa už zbláznil. A tie americké filmy, ktoré vysielajú naše televízie, tak to sú také sračky! Pritom Američania vedia točiť super filmy, ale my nakupujeme len ten najväčší sajrajt. To je niekedy niečo tak slabomyseľného, ​​že je to až k plaču.

Česká spoločnosť je už 25 rokov slobodná. Mal ste v roku 1989 inú predstavu o tom, čo prišlo a ste sklamaný tým vývojom? Kto za to podľa vás môže? Alebo je to naopak?

Keď si spomeniem, ako som zvonil kľúčmi, tak by som si dnes tým kľúčom tresol medzi oči. Ja som si vtedy pripadal ako tí zväzáci v roku 1948, ktorí verili, že tu bude fajn socializmus, ako sa všetci budú mať radi a bude tu raj na zemi. Podobné to bolo aj po roku 1989, keď to tu všetci tí rozumbradovia rozkradli. A čo tu dnes máme? Dnes naše nie je nič. Vodárne pripadli Francúzom, železnice Talianom, televízia patrí všetkým možným národom a zábavu tam robia Litovčan alebo Rumun, teda cudzinci. Ako môžu ale títo ľudia robiť zábavu, keď vôbec nemajú potuchy o tom, čo náš národ chce a nad čím sa baví?

Reklama

A aký pocit máte z Havla, Klausa a Zemana?

Ja by som chcel, aby politiku v tejto krajine robili rozumní ľudia, ktorí by vedeli vziať rozum do hrsti a začali naozaj pre ľudí niečo robiť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali