Džihádisti majú svoju drogu, aby sa pred útokmi cítili megalomansky

Džihádisti majú svoju drogu, aby sa pred útokmi cítili megalomansky

Svet 27. novembra 2015 (HSP/espresso/Foto: wts)

 

Džihádisti používajú pred útokmi drogy na povzbudenie

Niekedy viera v Alaha nestačí, preto je potrebné vymyslieť pre džihádistov drogu. Volá sa Captagon, je to amfetamín staršej generácie, ktorý odďaľuje spánok, hlad, zbavuje strachu a kvôli nedostatočnej kontrole je tiež používaný teroristami, aby sa mohli cítiť nepremožiteľní.

Reklama

Pozornosť upútal kvôli útokom v Paríži. V dome Salaha Abdeslama sa našlo niekoľko injekčných striekačiek obsahujúcich túto látku. Salah bol členom komanda z útokov 13. novembra, ktorý ako jediný prežil a momentálne ho hľadá polícia po celej Európe. Svetová verejná mienka zistila, že samovražedné komando mohlo konať pod vplyvom tejto drogy, ktorá je veľmi rozšírená na Strednom východe. Našla sa tiež v krvi ďalších protagonistov podobných akcií, ktoré boli navrhnuté povstalcami z kalifátu.

Captagon sa stal vojnovou drogou predovšetkým v Sýrii
Captagon sa stal vojnovou drogou predovšetkým v Sýrii

Prítomnosť drogy sa našla aj v krvi Seifeddineho Rezguiho, jedného z autorov útoku na pláži v Tunisku 26. júna minulého roku, kde zomrelo tridsaťdeväť nevinných turistov. Dokonca aj pri stretoch v Kobane našli kurdi veľké množstvo v miestach nepriateľských pozícií.

Reklama

Predáva sa za cenu v rozmedzí od piatich do dvadsiatich amerických dolárov za dávku, pričom výrobné náklady dosahujú iba pár centov. S obrovským hospodárskym potenciálom sa tiež stala jedným z najdôležitejších zdrojov podpory pre džihádistov, ktorí ovplyvnili výrobu sýrskych závodov.

Vzbudila rozruch už v šesťdesiatych rokoch

Droga bola syntetizovaná v šesťdesiatych rokoch a podávaná na liečbu hyperaktivity, narkolepsie a depresie. Fenetylín (látka obsiahnutá v Captagone a tiež v ďalších ako je Biocapton a Fitton) bol následne zakázaný vo väčšine západných krajín a zaradený do “Dohody o psychotropných látkach “z dôvodu vedľajších účinkov, ktoré vyvolával: okamžitá závislosť, poruchy spánku, nespavosť a letargiu, podvýživu a ničivé následky pre obehový systém.

Pod je vplyvom človek nepotrebuje jesť, spať, nemá žiadne etické či morálne zábrany a je plný energie a odvahy.

Po nariadení zákazu začal však jej druhý život na súkromných oslavách arabských krajín alebo ako amfetamín v západných kluboch s povesťou drogy, ktorá je energická, euforická a zabraňujúca vnímanie bolesti. Umocňuje tepovú frekvenciu, zvyšuje telesnú teplotu, odstráni hlad a spánok: po užití tabliet alebo pichnutí dávky sa človek cíti nepremožiteľný a úplne imúnny voči fyzickej bolesti.

Reklama
Sýrsky rebel pod vplyvom drogy, ktorý redaktorovi hovorí, čo urobí sýrskemu vojakovi, keď ho dolapí: "Otvorím mu hrudník a ústami mu vysajem krv zo srdca..."
Sýrsky rebel pod vplyvom drogy, ktorý redaktorovi hovorí, čo urobí sýrskemu vojakovi, keď ho dolapí: “Otvorím mu hrudník a ústami mu vysajem krv zo srdca…”

Teroristi využívajú drogu vo svätej vojne proti Západu práve pre pocit nepremožiteľnosti, no majú na nich aj ďalší “užitočný vply”: amfetamíny pracujú na uvoľňovaní noradrenalínu a dopamínu, ktoré zvyšujú bdelosť a odolnosť proti únave. Okrem toho zvýšenie dopamínu spôsobuje paranoje, no ak vás zatkne polícia stáva sa výhodou. Spojitosť s týmito účinkami vyvolá tiež zvýšenie bojového ducha a agresivitu.

V liekoch zabavených po náletoch v posledných mesiacoch proti kalifátu našli v tabletkách fenetylín hydrochlorid, ktorý sa mieša s kofeínom na zvýšenie účinku pre nervový systém. Často je užívaný súčasne s kanabinoidmi ako je ópium, marihuana alebo hašiš, pre efekt ešte viac ohromujúci, ktorý spôsobuje pocit súčasne euforický a uvoľňujúci.

Avšak, účinky sú zničujúce: psychóza a poškodenie mozgu.

Prečo je táto droga tak úspešná?

“Vplýva ako hudba a ako ošiaľ rockového koncertu,” odôvodňuje Richard Gatti, riaditeľ sekcie pre závislosti ASL v Miláne: “Každá krajina má svoje tradičné stimulanty: japonskí kamikadze užívali pred útokmi amfetamíny, zatiaľ čo americkí piloti brali benzedrín. Ale nepripisujem mu úplne tento význam: teroristi nie sú neporaziteľnými a krutými, preto že užívajú Captagon. Pozor na unáhlené mýty. Látka nemá čarovnú moc a nemení význam týchto neľudských činov.”

Reklama

Dostupnosť na Strednom Východe

Captagon je v arabských krajinách ľahko dostupný. Centrum výroby je v Sýrii, kde sa Captagon syntetizuje v priemyselnom meradle, čo posúva krajinu na vrchol zoznamu – spolu s jej najväčšími výrobcami Líbyou a Libanonom.

Damask je križovatkou čierneho trhu drogových kráľov, bulharských a sýrskych pašeráckych gangov, členov hnutia Hizballáh. Obchod rozkvital v celom regióne počas posledných troch rokov. Podľa amerického časopisu Foreign Policy je to vďaka chaosu spôsobeného povstaleckou vojnou “umiernených rebelov” proti sýrskej vláde Bashara Al-Assada.

Správa UNODC 2014 (Úrad OSN pre drogy a kriminalitu) prezradila, že 56 percent všetkých prípadov zabavenia amfetamínu vo svete bolo na Strednom východe a mnohé z nich boli práve Captagon. Celá oblasť je zasiahnutá drogami vyrobenými v Sýrii. Počas jednej razie v minulom roku v Spojených arabských emirátoch dubajská polícia zabavila 17 miliónov tabliet. Pri cene 10 dolárov za pilulku pripadá celková trhová hodnota asi na 170 miliónov.

26.októbra došlo k ďalšiemu veľkému zabaveniu drog: boli zachytené dve tony piluliek na letisku v Bejrúte v Libanone, kde bol zadržaný miestnymi úradmi saudský princ Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz spolu s ďalšími štyrmi saudskými štátnymi príslušníkmi. Stalo sa tak na palube súkromného lietadla obsahujúceho náklad 40-tich kufrov plných Captagonu.

V októbri oznámila saudská polícia, že zabavila už viac ako 28 ton hašiša a asi 22 miliónov piluliek amfetamínov za posledných 12 mesiacov.

Piatok 20. novembra sa objavil v Turecku náklad 11 miliónov tabletiek zabavených políciou. Konzumácia a túžba po zážitku zaplavili aj Irak, kde podľa Hamida Ghodsa, prezidenta Medzinárodnej komisie OSN pre kontrolu liečiv, bolo v poslednej dobe na západných hraniciach s Jordánskom zabavené veľké množstvo drog.

Už aj v nemeckých šatniach

Nie je novinkou, že sa Captagon konzumuje aj v modernom svete. Medzi futbalistov sa dostal na konci osemdesiatych rokov, ako prezradil bývalý nemecký tréner Peter Neururer, ktorý v roku 2007 oznámil túto dopingovú prax vo svojej krajine, kde v minulosti používali zakázanú látku hráči z tímu Schalke 04, tím z mesta Gelsenkirchen.

“Viem, že v jednom období sa bral Captagon. Mnohí ním boli pobláznení. Bola to známa látka a používali ju všetci. Až 50 percent hráčov si ju dávali, a to nielen v druhej lige”, povedal bývalý tréner upresňujúc, že to spozoroval v sezóne 1989-1990, keď trénoval Schalke 04, vtedy tím druhej ligy.

Reklama

Neururer uviedol pre nemecký týždenník Sport-Bild, že si okamžite všimol účinky stimulantu, “oči majú iný vzhľad, hráč nie je už unavený a na trávniku je nabudený. Bolo to úplne šialené. ”

Časopis, ktorý zverejnil túto šokujúcu informáciu, žiadal o potvrdenie aj od Jensa Lehmanna, brankára Arsenalu a nemeckého národného tímu, ktorý začal svoju kariéru práve v Schalke 04.

Dostal odpoveď: “Keď som debutoval v 18 rokoch, počul som o tom. Niektorí z mojich spoluhráčov brali Captagon. ”

 

preložil Martin Šuly

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:33

 Stovky Tunisanov sa zhromaždili v meste al-Amra na protest proti provizórnemu táboru pre migrantov najmä z krajín subsaharskej Afriky. 

06:32

Rada Európy je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou pôsobiacou na starom kontinente. V nedeľu 5. mája uplynie 75 rokov odvtedy, čo v Londýne podpísali multilaterálnu medzinárodnú zmluvu – štatút Rady Európy, čím sa položili základy vzniku tejto inštitúcie. RE je medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe.

06:26

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali