Chápe cirkev svoju úlohu v dnešnom svete?

Chápe cirkev svoju úlohu v dnešnom svete?

Bratislava 11. septembra 2017 (HSP/Foto:TASR – AP Photo/Andrew Medichini)

 

Základnou úlohou cirkvi je priniesť evanjelium ku každému človeku na Zemi. Takpovediac ho informovať o Bohu, Ježišovi, o tom, že sa môže zachrániť pred peklom –  teda navždy zvíťaziť nad zlom a dať mu manuál, ako to urobiť.

Ilustračné foto

Kto vezme túto ponuku na svoju záchranu vážne, začne používať manuál, ten sa postupne zmení vo svojom vnútri na iného – duchovného človeka. Táto miera duchovnosti sa odvíja od miery a dôslednosti používania manuálu.

Reklama

Zdá sa teda, že úloha cirkvi je veľmi jednoduchá a jasná. Dá sa zadefinovať dvoma vetami, pár slovami. Ale, samozrejme, také jednoduché to nebude.

Cirkev by podľa toho mala tiahnuť proti zlu a do svojho vojska zverbovať čo najviac bojovníkov. Ale dnes je situácia taká, že zlo tiahne proti cirkvi a bojovníci sa roztrácajú. Roztrácajú sa. Neutekajú z boja, nezomierajú na bojisku, len sa tak rozchádzajú. Motajú sa, blúdia, každý ide iným smerom, za inými vecami a opúšťa božie vojsko.

Reklama

Ale prečo je to tak?

Odpoveď nie je jednoduchá, ale ak sa vyabstrahuje na úplnú podstatu, tak je to preto, lebo zlo použilo lesť, a presvedčilo ľudí, že neexistuje. A ak nie je zlo, tak proti čomu bojovať? Ak nie je zlo, tak je iba dobro, a potom je všetko jedno, lebo všetko je dobré.

Ale ako sa mu to mohlo podariť?

Cirkev zlyhala v jednej zo svojich funkcií. Prestala ukazovať na zlo, na hriech, na veci, ktorých sa treba vyvarovať a zmiatla tak veriacich. Cirkev prestala ukazovať na nepriateľa a zmiatla tak svojich vlastných. Tí postupne stratili prehľad o tom, čo je dobré a čo zlé a začali blúdiť.

Nedávna kauza vymazaných krížov na výrobkoch korporácie Lidl znova ukázala, že cirkev svoju úlohu stále nechápe. Vlastník Lidlu Dietr Schwarz rafinovane, cez marketingovo-propagačné nástroje korporácie útočí na samú podstatu cirkvi a viery, na jej základný symbol a na Slovensku nezaznie jediný hlas proti. Môže mať v tom potom obyčajný veriaci jasno? Keď cirkev nechráni svoje ovečky, neukazuje na zlo? Jediný, kto sa ozve, je tajomník KBS? V podstate úradník. Aj to na facebooku, na svojom osobnom profile?

Reklama

Alebo nedávny pochod homosexuálov v Bratislave a Košiciach. Zase žiadne jasné stanovisko. Cirkev nechápe, že ľudia potrebujú jasné slová. Jednoduché, zrozumiteľné. Ale nielen slová dovnútra, ale i slová navonok, aj pre neveriacich.

Cirkev tu nie je nato, aby robila politiku, ale ak je robenie politiky ukazovanie na zlo, tak ju musí robiť.

Že cirkev nechápe svoju úlohu, je tvrdenie trochu silné. Niektorí vysokopostavení cirkevní hodnostári – biskupi sa začínajú orientovať v situácii. Začínajú chápať, kto je dnes skutočný nepriateľ cirkvi a aké metódy používa. Takisto niektorí kňazi. Mnohí v cirkvi však, zdá sa, že by i radi konali, ale už sú sami popletení. Tak ako bratislavská kaviareň modeluje verejnú mienku v prospech marxisticko-liberálnych myšlienok, tak kresťanská kaviareň modeluje pre tieto myšlienky cirkev. Len pojmoslovie je iné. Jedni hovoria o humanizme a ľudskosti, druhí o láske k blížnemu, pričom zabúdajú dodať, že hriech – teda páchanie zla – je neprípustné a nesmie byť tolerované. Potom to samozrejme všetko dostáva iný význam – rozmer a zmetenie veriacich pokračuje.

V takej kauze ako vymazané kríže v Lidli mala celá cirkev zahučať, že by sa to tu všetko zatriaslo. Na Slovensku má ešte na to silu. Mala vydať oficiálne stanoviská, rozposlať ich do všetkých médií, dožadovať sa vysielacieho času, minimálne vo verejnoprávnej televízii a rozhlase. A bola by ho, aj keď so škrípaním zubov, dostala. Mala sa obrátiť na všetkých relevantných politikov, aby s korporáciou urobili poriadok, atď. Nie pastiersky list je cesta, ak sa útok na cirkev odohráva mimo kostolov, ale verejný priestor. Lebo útok je nasmerovaný proti cirkvi, ale pred očami všetkých, vo verejnom priestore, preto i odpoveď musí byť taká.

Na vymazané kríže cirkev nezareagovala. A kedy chce zareagovať? Keď budú strhávať kríže reálne, z kostolov? Lebo potom asi veriaci budú protestovať, ale čo ostatní, neveriaci, ako sa k tomu postavia, keď sa vlastne ani nedozvedeli, že je tu nejaký problém?

Reklama

Ľuboš Macko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:54

 Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali