Bývalý reprezentant Hartmann zhodnotil MS sveta i stav nášho hokeja: Slovenský hokej sa triešti, a nie zjednocuje

Bývalý reprezentant Hartmann zhodnotil MS sveta i stav nášho hokeja: Slovenský hokej sa triešti, a nie zjednocuje

Slovensko 24. mája 2017 (HSP/Foto: TASR – Miroslav Košírer)

 

Uplynulú nedeľu sa skončili Majstrovstvá sveta v hokeji. V tohtoročných však Slováci dosiahli najhorší výsledok od roku 1996. Samotný šampionát a umiestnenie Slovákov na 14. mieste vyvolali značnú diskusiu o stave nášho hokeja. Z viacerých strán sa ozýva kritika, na povrch sa dostali ďalšie a ďalšie, doteraz skryté, problémy.

Na snímke generálny manažér HK Dukla Trenčín Eduard Hartmann

O stanovisko k majstrovstvám sveta i stavu slovenského hokeja sme preto požiadali bývalého reprezentanta na pozícii brankár a aktuálneho generálneho manažéra hokejového klubu Dukla Trenčín Eduarda Hartmanna.

Reklama

 

V čom podľa vás tkvie problém, že slovenskí hokejisti dosiahli na majstrovstvách sveta od roku 1996 najhorší výsledok?

Reklama

Tak, presne pomenovať problém si isto nedovolím. Chápem trénerov, ako je ťažké pripraviť hráčov a vybrať tých správnych. Už začiatok prípravy je zložitý v tom, že každá súťaž sa končí inak. Niektorý hráči nehrajú už od februára a vy ho máte udržať vo forme do mája. Hráči prichádzajú postupne z rôznych líg a možno nikto nevie, v akom psychickom stave sú buď po úspešnej, alebo menej úspešnej sezóne.

Hra isto nebola ideálna. Viazla kombinácia. Chýbala mi tam pohotová streľba. Stále sme váhali a hľadali lepšie postaveného spoluhráča. Toto ale už tréner v reprezentácii nenaučí. To už musia mať v sebe. O presilovkách ani netreba hovoriť. Góly z presiloviek nám chýbali asi najviac. Z hľadiska defenzívy sme mali veľké problémy hlavne v priestoroch okolo brány. Hráčov sme tam aj mali, ale nedokázali sme reagovať na odrazené puky a tiež na hráčov, čo tam prichádzali z druhého sledu. Tam sme mali byť podstatne agresívnejší a nekompromisní. Po každej prehre sme padali po psychickej stránke a už bolo ťažko ich dostať z toho tlaku. Tých príčin bolo isto viac, ale podľa mňa hlavne tréneri vedia najlepšie pomenovať príčiny, lebo vedeli aj o problémoch, ktoré ani my nevidíme.

 

Ako nazeráte na výber hokejistov trénerom Zdenom Cígerom?

Myslím, že tréner nemal moc na výber. Nemáme taký veľký výber hráčov, aby sme si mohli vyberať. Možno sa dali vymeniť dvaja – traja hráči, ale neviem, či tí by niečo zmenili. Samozrejme nerátam zranených a ospravedlnených hráčov. Tréner musel robiť s tým, čo mal. Každý teraz rozpráva, či mal zobrať toho alebo toho, ale tých možností veľa na výber nemal.

Reklama

 

Čo si myslíte o postoji slovenských hokejistov, ktorí neprišli z NHL reprezentovať Slovensko na majstrovstvá sveta?

Veď každý má možnosť slobodne sa rozhodnúť. Tlačiť na niekoho nemá zmysel. Každý má svoje problémy, o ktorých my ani nevieme a mali by sme akceptovať ich rozhodnutie.

Veď si to zoberme, kto reálne mohol? Brankárov sme neriešili, lebo si myslím, že tam sme ani nemuseli. Brať niekoho, aby sedel na striedačke alebo tribúne, nemalo zmysel. Daňo mal zdravotné problémy, Jurčo odohral 31 zápasov, Marinčin 31 zápasov v sezóne a bol zranený. Neviem, či to boli práve tí rozdieloví hráči. Hrívik a Cehlárik mali povinnosti vo svojich kluboch, hrali playoff. Potom tu je skupina zranených, o ktorých nebudem ani polemizovať. A o Hossovi a Chárovi asi tiež nemá zmysel rozprávať. Majú svoj vek a niečo za sebou a len oni vedia ako sa cítia. Jediný asi, kto prichádzal do úvahy, bol Pánik. Ale vieme, že podpisoval nový kontrakt, a to bolo len na ňom, ako bude riskovať. Rozhodol sa tak, ako sa rozhodol a treba to akceptovať. Nemôžeme stále upierať pozornosť na NHL, keď už naozaj reálne tam na výber možností veľa nie je. Takže keď sa na to reálne pozriem, tak z NHL prichádzal do úvahy len Pánik.

 

Reklama

Aký je váš postoj ku kritike fanúšikov? Boli ich očakávania reálne vzhľadom na zloženie tímu?

Fanúšikovia majú právo na kritiku, pokiaľ je vecná, opodstatnená a hlavne slušná. Hokej je hra emócií a plná vášne. To by ale nemalo prekročiť určitý rámec. Keď to všetko upadne,  treba sa na to pozerať reálne. Fanúšikovia by mali fandiť aj vtedy, keď sa nedarí. To sú praví fanúšikovia. Videl som veľa fanúšikov (nielen Slovákov) v Nemecku, čo povzbudzovali, aj keď sa nedarilo. Tak by to malo byť.

 

Aké problémy v slovenskom hokeji ste vnímali vy, keď ste aktívne hrávali?

No myslím si, že boli podobné ako teraz. Aj keď ako hráč som sa snažil moc neriešiť iné veci ako môj výkon. Ako hráč som sa nemal čo miešať do vecí, ktoré mi neprináležali. Tak by to malo byť aj teraz. Každý by mal robiť, čo vie a na čo má kvalifikáciu. Veď nemôže ten, čo netrénoval, rozprávať, ako sa má trénovať, ten, čo nehral hokej, rozprávať, ako sa majú dávať góly a ten, čo nevie opravovať autá, ako sa to má robiť, atď. Tiež som riešil, že nemám výstroj, akú potrebujem, aké hokejky potrebujem.

Vtedy, keď som ja hrával, bol asi najväčší problém, že sme sa prepadli až do C-skupiny MS. Potom sme skoro nedostali šancu ísť na OH. Vtedy toto boli asi najväčšie problémy Slovenského hokeja. Našťastie sa všetci spojili a všetko sa zameralo na najskorší návrat na najvyššiu úroveň svetového hokeja.

 

Aké nedostatky vnímate v slovenskom hokeji teraz, keď už aktívne nehrávate?

To je práve tá roztrieštenosť. Všetci sú rozhádaní medzi sebou. Každý si niečo závidí. A toľko odborníkov na hokej nemajú asi ani v Kanade. Každý je odborník a má patent na to, ako sa to má robiť.

Najviac ma štve, keď sa hovorí, že treba začať robiť s mládežou. To je obľúbená fráza. Do dnešného dňa ale nikto nepovedal čo. Rušíme hokejové triedy. Ale veď za tie vďačíme asi aj medailám z MS. Veď možno všetci vyšli z tých hokejových tried.

Reklama

Chceme kopírovať modely z Kanady, Švédska a čo ja viem odkiaľ. Ale vyberáme si len to, čo nám vyhovuje. Aj keď ten systém je zložitejší a hlbší. Vidíme len ten produkt ale nie aj to, čo je za tým. To je môj pohľad a ja si nedovolím pomenovať, čo by zachránilo slovenský hokej.

Momentálne u nás vznikajú nové kluby, hokejové akadémie a hráčov ubúda. Aj v tomto sa slovenský hokej triešti a nie zjednocuje. Slovenský hokej začína výchovou už v rodinách, školách, a potom až na štadiónoch. Dalo by sa o tom veľa polemizovať, ale…

V prvom rade by sa mali urovnať vzťahy na všetkých úrovniach, či už na politickej, tak aj na našej hokejovej pôde. Jedno súvisí s druhým. Robí to obraz o nás.

 

Čo pozitívne by sa malo v hokeji zachovať a rozvíjať?

Reklama

V prvom rade sa vrátiť späť k modelu hokejových tried. Naša metodika nie je až taká zlá. Len sme z nej vyhodili veci, čo nám nevyhovovali. A preto to už nespĺňa tie parametre. Ďalej by sme sa mali zamerať všestrannej výchove ako kedysi. Veď veľa hráčov sa dokázalo v mladšom veku venovať aj dvom, trom športom. Dnes príde chlapec na prvý tréning a tréner povie “ty budeš pravé krídlo” a už je tak celú kariéru. Máme kreatívnych hráčov a na tom by sme mali stavať. V čom asi sme začali zaostávať, je v kvalite a intenzite trénovania.

 

Kto bol vaším favoritom na tohtoročných majstrovstvách sveta?

Mojím favoritom boli Kanaďania a postupom času aj Rusi. Nakoniec nevyhral ani jeden z nich.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali