Žitňanská: Čas na zmenu kreovania ÚS je krátky, vláde sa to nemusí podariť

Žitňanská: Čas na zmenu kreovania ÚS je krátky, vláde sa to nemusí podariť

Bratislava 7. novembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Súčasnej vláde sa nemusí podariť splniť jej cieľ, aby zmenila spôsob kreovania Ústavného súdu SR. Pripustila to jej podpredsedníčka a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) na konferencii venovanej výberu ústavných sudcov, ktorú v utorok zorganizovala mimovládna organizácia Via Iuris.

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Most-Híd)

Ministerstvo spravodlivosti podľa Žitňanskej momentálne nemá pripravený žiadny legislatívny zámer smerujúci k zmene Ústavy SR. „Na akúkoľvek zásadnú zmenu, ktorá vyžaduje zmenu ústavy, musí byť v parlamente ústavná väčšina a predtým musí vzniknúť nejaká zhoda v rámci vládnych strán, a do tohto štádia sme sa nedostali,“ povedala účastníkom konferencie. Vie si dokonca predstaviť, že sa nakoniec bude koalícia zaoberať len nastavením kritérií na ústavných sudcov, nie procesom.

Reklama

„Nemôžem to vylúčiť,“ odpovedala Žitňanská na otázku médií, či nehrozí, že sa voľba deviatich členov Ústavného súdu SR neuskutoční na budúci rok doterajším spôsobom.

„Myslím si však, že tá téma ešte príde na stôl a musí prísť na stôl, pretože je to súčasť programového vyhlásenia vlády,“ nevylúčila, že ešte dôjde k zmene ústavy. „Priestor na to ešte vidím, ale je veľmi krátky,“ vysvetlila s tým, že bez dohody v koalícii návrh nepredloží.

Reklama

„Reálne si myslím, že pred nami stojí obrovská úloha, lebo voliť akýmkoľvek modelom deväť sudcov Ústavného súdu na 12 rokov je obrovská zodpovednosť,“ zdôraznila Žitňanská. Má ambíciu, aby sa na posty dostali dôveryhodní ľudia. „V zásade, keby sme sa dokázali zhodnúť na nejakých kritériách, tak v skutočnosti zmenu zákona nepotrebujeme. Ide o to, aby sme dokázali zvládnuť proces kreovania Ústavného súdu tak, aby mal, počas dlhého obdobia 12 rokov, širšiu dôveru. O nič iné nejde,“ zdôraznila.

Žitňanská v príspevku pred účastníkmi konferencie priznala, že politici v minulosti pri obsadzovaní Ústavného súdu zlyhali. Právnik spolupracujúci s Via Iuris Peter Wilfling verí, že tentoraz sa to nestane. „Ak dovolia politici, aby padla dôvera ľudí v Ústavný súd, tak potom sa to môže veľmi rýchlo a veľmi nepekne vrátiť cez to, že vo voľbách získajú úspech rôzne extrémistické politické sily,“ varoval. Vo Via Iuris dúfajú, že proces nastavenia nových kritérií výberu ústavných sudcov sa začne čoskoro.

„Na rozhýbanie prípadných legislatívnych zmien je už menej ako rok. Vo februári 2019 na Ústavnom súde nezostane kameň na kameni, čiže bude personálne zemetrasenie, úplne iný Ústavný súd, ktorý bude činný až do roku 2031,“ upozornil Wilfling. „Dúfame, že politické rokovania medzi koaličnými stranami sa pohnú a navrhnú riešenie, aby bol zvolený dôveryhodný Ústavný súd, ktorý v konečnom dôsledku posilní dôveru verejnosti, že demokratický právny štát je schopný naprávať aj vlastné zlyhania,“ doplnil.

„Situácia je ozaj kritická a očakávam, že sa vyvinie určitý odborný, aj politický tlak na to, aby sa, aj keď nedôjde k zmene ústavy alebo k zásadnej zmene zákonnej úpravy, zauvažovalo nad tým, že tí budúci uchádzači, kandidáti a ústavní sudcovia už budú spĺňať také parametre, ktoré si zaslúži každý členský štát Európskej únie,“ uviedol novinárom bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

Zmeniť by sa mal podľa neho prístup Národnej rady SR k voľbe kandidátov. „Tejto zmene by malo predchádzať to, aby si každý navrhovateľ vrátane uchádzača uvedomil, či je spôsobilý a vhodný na taký vysoký súdny post, potom by si to mala uvedomiť aj Národná rada,“ ozrejmil Mazák. Spôsobilosť z jeho pohľadu znamená, že musí ísť o odborníka, ktorý, aj keď má hodnotové ukotvenie, uprednostňuje ochranu ústavnosti, plus je bezúhonný, nezávislý a nestranný.

Reklama

Bývalý sudca českého Ústavného súdu Stanislav Balík radí Slovensku, aby vyberalo na posty ústavných sudcov statočných ľudí, ktorí sa dokážu postaviť aj tomu, kto ich menoval, majú konzistentné názory a sú do určitej miery predvídateľní. „Skúšal by som vyberať hrdých ľudí, statočných. Myslím si, že najväčší špecialisti na ústavné právo to nemusia byť. Ide predovšetkým o to, aby to boli slušní ľudia, ktorí majú odvahu kedykoľvek, čokoľvek urobiť, aj keď sa to nebude páčiť, aj keď za to budú kritizovaní, aj keď si získajú nepriateľov. Musia proste vedieť, že chránia ústavnosť, a to je vec, ktorá je nado všetko,“ zdôraznil.

Výber a voľba ústavných sudcov je aktuálnou témou. Vo februári 2019 sa bude meniť až 9 sudcov Ústavného súdu SR. Kandidáti sa budú voliť v priebehu roku 2018. Medzi parlamentom a prezidentom je v súčasnosti konflikt ohľadom toho, ktoré osoby by mali byť sudcami Ústavného súdu, tri sudcovské posty sú v dôsledku toho stále neobsadené.

V najbližšom období sa bude teda meniť až 12 z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Vláda si vo svojom programovom vyhlásení stanovila, že navrhne prijatie ústavného zákona, ktorý sa bude týkať kreácie Ústavného súdu.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali