Žilinská regionálna komora SOPK žiada pokračovanie výstavby úseku D1 s tunelom Višňové

Žilinská regionálna komora SOPK žiada pokračovanie výstavby úseku D1 s tunelom Višňové

Bratislava 25. júna 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Okamžité pokračovanie výstavby úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové žiada Žilinská regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK)

Ilustračné foto

Podnikatelia a investori v Žilinskom samosprávnom kraji sú v tejto súvislosti rozhorčení zo zastavenia tejto stavby. Odborníci predpokladajú, že náklady na dokončenie diaľničného úseku môžu byť dvakrát vyššie oproti doterajšej zmluvnej cene. Vyplýva to z informácií, ktoré v utorok predstavila SOPK na základe nedávneho rokovania so zástupcami Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS). Na meškanie stavby diaľnice, ktorá mala byť pôvodne hotová koncom tohto roka, podľa komory doplatia podnikatelia zvýšenými nákladmi a tiež motoristi čakajúci v kolónach.

Reklama

V Žilinskom kraji je okrem úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové rozostavaný aj nadväzujúci úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka a tiež diaľničný privádzač. Vo výstavbe sú aj úseky D1 Hubová – Ivachnová pri Ružomberku a D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. “Je to ťažká situácia, pretože tieto stavby sa napájajú na seba a v prípade otvorenia úseku Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka a privádzača bude dopravná situácia v meste Žilina úplne kritická a obávame sa kolapsu. Okrem toho finančné straty podnikateľov a investorov z dôvodu nedostavaného úseku s tunelom Višňové medzi Žilinou a Martinom sú obrovské,” upozornil predseda predstavenstva Žilinskej regionálnej komory SOPK Milan Vašanič.

Dopravná situácia v žilinskom regióne aj z dôvodu nedostavaných úsekov diaľnic je podľa podnikateľov vážna a ich trpezlivosť na konci. “Začíname sa k tomu stavať veľmi razantne,” povedal Vašanič. V spojitosti s návrhom NDS na časový postup pre verejné obstarávanie na zhotoviteľov dokončenia stavby D1 s tunelom Višňové si Vašanič myslí, že sa to nestihne. “Celý proces bol od samého začiatku naštartovaný veľmi zle, pretože stavba bola poddimenzovaná finančne. Už vopred vedeli v priebehu verejného obstarávania a výstavby, že termíny nie sú také, aké sa očakávali,” dodal. Firmy sa podľa Vašaniča úplne oprávnene pýtajú, čo bude s touto stavbou ďalej.

Reklama

Národná diaľničná spoločnosť 21. júna informovala, že zhotovitelia na dokončenie úseku D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové vzídu z viacerých súťaží. Tie budú rozdelené tak, aby bola optimalizovaná rýchlosť dostavby a špecializácia spoločností pre jednotlivé stavebné objekty. Kvalitu a hodnotu za peniaze zabezpečí hodnotenie ponúk na základe viacerých kritérií, nielen podľa najnižšej ceny. “Predpoklad vypísania súťaží na nových zhotoviteľov stavby je v druhom polroku 2019. Podpisy zmlúv s novými zhotoviteľmi predpokladáme v roku 2020, následne sa opäť odštartujú práce na úseku. Predpoklad sprejazdnenia úseku je v roku 2023,” uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Výstavba problematického úseku diaľnice pri Žiline sa tak oproti pôvodnému termínu dokončenia v decembri tohto roka predĺži o štyri roky.

Hlavná trasa úseku diaľnice v dĺžke 13,5 kilometra vrátane tunela Višňové (7,5 km) sa s najväčšou pravdepodobnosťou budú súťažiť formou súťažného dialógu. “Ďalšie časti stavby, napríklad technológia tunela, budú súťažené inou verejnou transparentnou formou podľa zákona o verejnom obstarávaní,” priblížila Michalová. Inventarizácia stavby úseku D1 s tunelom Višňové po pozastavení stavebných prác a odchode hlavného zhotoviteľa je už ukončená, jej výsledky by mali byť známe v priebehu dvoch týždňov. Diaľničná spoločnosť v marci tohto roka ukončila zmluvu so zhotoviteľom úseku, taliansko-slovenským združením Salini Impregilo, S. p. A., a Dúha, a. s., z dôvodu neuspokojivého postupu výstavby.

Zhotoviteľ začal s prácami na úseku v lete 2014, v zmluve sa zaviazal dokončiť ich do decembra 2019 za 409,8 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Pre výrazné meškanie s postupom prác a nedostatok financií však nebol schopný stavbu dokončiť v termíne ani za zazmluvnenú cenu, s ktorou získal zákazku. Podmienkou využitia peňazí Európskej únie na dostavbu úseku D1 s tunelom Višňové je, aby bol dokončený a uvedený do prevádzky v roku 2023. Dovtedy totiž možno dočerpať európske prostriedky zo súčasného programového obdobia 2014 až 2020.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali