Žilina skvelým obratom pokorila víťaza španielskeho Superpohára

Žilina skvelým obratom pokorila víťaza španielskeho Superpohára

Žilina 21. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Ďurčo)

 

Skvelý a nevídaný obrat v druhom polčase

Čerstvý víťaz španielskeho futbalového Superpohára Athletic Bilbao padol vo štvrtok v Žiline. V prvom zápase play off Európskej ligy UEFA 2015/2016 ho slávne zdolali domáci “šošoni” 3:2 po skvelom a nevídanom obrate v druhom polčase. Odveta je na programe o týždeň na San Mames v Baskicku.

Reklama
Na snímke hráči MŠK Žilina
Na snímke hráči MŠK Žilina

Ten prvý tím trénera Ernesta Valverdeho, ktorý v dvojzápase o Superpohár v krajine úradujúcich majstrov Európy zdolal vo svete dominujúcu FC Barcelonu, vyhral pod Dubňom 2:0. Presný zásah Jakuba Paura a dva góly náhradníka Williama, hrdinu odvety 3. predkola v ukrajinskej Poltave, ale dostali vyše desaťtisícovú návštevu do extázy. Tréner Baskov Valverde označil síce prehru za nezaslúženú, ale už sa pozeral do odvety o týždeň v Bilbau. “Stáva sa to. Žilina riskovala a vyšlo jej to. My ale máme odvetu na San Mames. Už sa musíme sústrediť na to. Žilina má rýchlych hráčov, hrajú nadšene doma aj vonku, sú nebezpeční. Určite sa ale dobre pripravíme na odvetu,” povedal muž, ktorý výrazne obmenil základnú zostavu oproti súbojom s FC Barcelona. “Máme náročný program, museli hrať aj iní hráči,” podotkol tréner Bilbaa.

Valverdeho kolega na domácej lavičke Adrián Guľa sa z triumfu nad veľkým favoritom logicky tešil. “Je to ešte iba polčas dvojzápasu, ale teším sa z každého gólu, najmä takému kvalitnému tímu ako je Bilbao. Dali sme tri góly za druhý polčas, takže mame šancu aj vonku. Takto bojuje Žilina už dlhšiu dobu, je mladá, dravá, agresívna a dostatočne rýchla. Po polčase sme sa nezosypali z výsledku. Kontaktný gól dokáže veľa zmeniť. Diváci sú nadšení a spokojní, my sme získali ďalšie sebavedomie. Je to dvojzápas, je to ešte iba polčas, ale vidíme, že máme šancu postúpiť. Bilbao má doma veľkú kvalitu. Chlapci sú však odvážni, vedia vonku streliť gól i dva. Som šťastný, mali sme vypredaný štadión a to bola naša motivácia,” povedal v bezprostrednej reakcii po zápase.

Reklama

 

 

MŠK Žilina – Athletic Bilbao 3:2 v play off

Futbalisti slovenského vicemajstra MŠK Žilina triumfovali vo štvrtok v prvom zápase play off Európskej ligy UEFA 2015/2016 nad španielskym Athleticom Bilbao 3:2. Odveta je na programe o týždeň na štadióne San Mames v Baskicku.

Na snímke gólová radosť futbalistov Žiliny
Na snímke gólová radosť futbalistov Žiliny

Favorizovaný čerstvý víťaz španielskeho Superpohára v prvom polčase po veľkých chybách domácich strelil dva góly vďaka Sabinovi Merinovi a Kike Solaovi. V druhom polčase ale znížil Jakub Paur v 66. minúte, v 77. minúte vyrovnal striedajúci William a hrdina zápasu 3. predkola v Poltave opäť v nadstavenom čase rozhodol o triumfe Žiliny. Nádej na vytúžený postup do skupiny EL tak “šošoni” ešte budú reálne živiť v druhom súboji.

Reklama

Tréner domácich Adrián Guľa zvolil do základu aj rekonvalescenta v obrane Ernesta Mabouku. Kouč hostí Ernesto Valverde poslal do ohňa výrazne obmenenú základnú zostavu, oproti tej z odvety proti FC Barcelona v nej figurovalo len trio hráčov. Na hrote absentoval autor štyroch gólov do siete FC Barcelona Aritz Aduriz, dôveru dostal práve Sola.

 

1. zápas play off EL 2015/2016:

MŠK Žilina – Athletic Bilbao 3:2 (0:2)

Góly: 66. Paur, 77. a 90+3. William – 16. Merino, 33. Sola, ŽK: Čmelík, William (obaja Žilina) rozhodoval: Haţegan (Rum.), 10.175 divákov.

Reklama

 

Zostavy a striedania:

MŠK Žilina: Volešák – Mabouka (56. William), Vavro, Škriniar, Letič – Pečovský – Čmelík (72. Mihalík), Káčer, Bénes (88. Škvarka), Paur – Jelič

Athletic Bilbao: Herrerin – Boveda, Gurpegi, Laporte, Lekue – Rico (70. Etxebarria), Elustondo – Merino (74. Williams, 82. de Marcos), Aketxe, Gomez – Sola

 

V závere oba tímy skúšali strhnúť výhru na svoju stranu, a podarilo sa to šokujúco Žiline

Šošoni” začali na radosť takmer úplne zaplneného domáceho štadióna mimoriadne aktívne. Prvý desať minút zaskočili favorita tlakom, už v 3. minúte hlavičkoval po rohu tesne vedľa ľavej tyčky Paur. Ten istý hráč v 9. minúte strieľal na zadnej tyčke vedľa po prudkom centri Čmelíka. Potom sa tempo trochu upokojilo a z ničoho nič udrel Athletic. V 16. minúte skvele načasoval Gomez prihrávku za Letiča a Merino nekompromisne a presne zakončil. Domácich to zaskočilo, no aj tak sa snažili. Bilbao si hralo svoje, šance sa síce nerodili, viac sa hralo na polovici Žiliny. V 33. minúte ale udreli hostia druhýkrát a opäť z “ničoho”, keď sa po hrubej chybe Pečovského dostal zadarmo k lopte a brejku na Volešáka Sola a bolo 0:2. Do konca polčasu si opäť Baskovia, ktorí pokorili suverénne nedávno aj slávnu FC Barcelonu, kontrolovali loptu a Žilinu do ničoho podstatnejšieho nepustili.

Už v 48. minúte mohol znížiť Čmelík, na pravej strane preloboval brankára Herrerina, ale obrana odkopla loptu z bránkovej čiary. Následne sa obraz hry vrátil do “starých koľaji”. Bilbao mohlo pridať tretí gól 57. minúte, keď si Volešák skomplikoval život zlou rozohrávkou, ale Gurpegi z toho neprofitoval. A tak udrelo na druhej strane, po centri Bénesa do 16-ky sa ešte zrazili striedajúci William s Káčerom, odrazená lopta sa ale dostala k Paurovi, ktorý tvrdou strelou prekonal bezmocného brankára Bilbaa. Domáci sa nadýchli, zatlačili, bolo ich zrazu plné ihrisko. A ošiaľ na žilinskom štadióne, kam si našlo cestu vyše 10.000 divákov, spôsobil v 77. minúte domáci William. Ten sa po prihrávke za obranu zaváňajúcou ofsajdom rútil sám na Herrerina, urobil mu krásnu kľučku a do prázdnej brány zakončil na 2:2. Hostia boli pod tlakom, kulisa Žilinu hnala vpred, ale v 81. minúte mohol vo veľkej šanci opäť dostať hostí do vedenia Williams, pálil ale nad, pričom sa navyše i zranil a musel striedať. V závere oba tímy skúšali strhnúť výhru na svoju stranu, a podarilo sa to šokujúco Žiline. Po rohu v nadstavenom čase rozhodol o slávnom triumfe William.

 

Adrián Guľa: “Fantastický zážitok. Zvíťazila ostrá mentalita mojich chlapcov”

Reklama

Ernesto Valverde, tréner Athletica Bilbao: “V prvom polčase sme boli lepší a dali sme dva góly. Darilo sa nám aj v druhom, potom ale prišiel gól Žiliny a to ich nakoplo. Dali ešte jeden a potom v nadstavenom čase prišiel brejk, roh a rozhodnutie pre domácich, ktorí hrali stále vo vysokom tempe. Nie je to síce zaslúžené, ale budeme s tým musieť niečo spraviť u nás doma. Žilina išla do rizika a vyšlo jej to.”

Adrián Guľa, tréner Žiliny: “Fantastický zážitok. Zvíťazila ostrá mentalita mojich chlapcov. Mali sme dobrý vstup do zápasu, dostali sme súpera pod mierny tlak. No udrel z prvej strely na bránu. V tej zápase bol Athletic lepší a dostal sa do dvojgólového vedenia. V druhom polčase sme ukázali hernú kvalitu, súdržnosť a tímovosť. Otočili sme to a pre chlapcov je to veľká odmena. Sme v polčase a ja verím, že všetko je možné.”

Milan Škriniar, obranca Žiliny: “Urobili sme pár chýb v prvom polčase a pykali za to. V druhom sme predviedli veľký obrat proti kvalitnému súperovi. Opäť rozhodol William gólom v nadstavenom čase, i keď ten prvý bol postupový, a teraz sme len v polčase.”

Jakub Paur, stredopoliar Žiliny: “Prvý polčas sme začali veľmi dobre, mali sme menší tlak aj šance, to nám zobralo ale asi veľa síl. Našu snahu o skórovanie ale pribrzdili dva góly v našej sieti. Dôležité bolo, že sme sa poučili s inkasovaných gólov a v druhom dejstve sme dokázali streliť tri my a otočiť zápas.”

Viktor Pečovský, kapitán Žiliny: “Po prvom polčase to vyzeralo všelijako, ale na to, aké sme mladé mužstvo, sme ukázali charakter a bojovnosť. Podarilo sa nám niečo neskutočné a zápas sme otočili. Ďakujeme za skvelú atmosféru a veríme, že si ľudia nájdu cestu na štadión aj na zápasy v lige.”

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali