Zdravotníctvo sa v prípade potreby dofinancuje, sľubuje po kritike Lengvarský. Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, odborových organizácií, ako aj pacientov podporia ministra v snahe o navýšenie rozpočtu

Zdravotníctvo sa v prípade potreby dofinancuje, sľubuje po kritike Lengvarský. Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, odborových organizácií, ako aj pacientov podporia ministra v snahe o navýšenie rozpočtu

Bratislava 13. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Pavel Neubauer, SITA-Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák)

 

Ministerstvo financií (MF) SR uvoľní v prípade potreby peniaze na zdravotníctvo, s ktorými sa plánovalo v tohtoročnom rozpočte na platbu za poistencov štátu. V súčasnosti je znížená o viac ako 232 miliónov eur. Po rokovaní odvetvovej tripartity to potvrdil šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Hovoril aj o možnosti dofinancovania na budúci rok vo výške 220 miliónov eur

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

Lengvarský zdôraznil, že na utorkových (12. 10.) rokovaniach vysvetlili rezortu financií potreby zdravotníckeho sektora.

Reklama

“Mám dojem, že došlo k nejakej zhodne a dnes to bolo potvrdené aj na rokovaní  hospodárskej a sociálnej rady, keď rezerva, ktorá bola vytvorená na ministerstve financií, bude slúžiť na potreby ministerstva zdravotníctva,” uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Doplnil, že hlavným cieľom na budúci rok bude stabilizácia zdravotníckeho personálu. Lengvarský tvrdí, že súčasný návrh rozpočtu túto požiadavku nereflektuje. Verí, že v ďalšom kole rokovaní v stredu večer dôjde ku konsenzu. Situáciu v zdravotníctve označil za “veľmi krehkú”. Myslí si však, že priniesť stabilizáciu a pokoj do tohto rezortu je prvoradou úlohou.

Reklama

Zástupcovia zdravotníkov v stredu zopakovali, že návrh rozpočtu pre tento rezort považujú za nedostatočný. Zároveň jednohlasne vyjadrili ministrovi zdravotníctva podporu pri štvrtkových rokovaniach.

 

Zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, odborových organizácií, ako aj pacientov podporia ministra v snahe o navýšenie rozpočtu

Situáciu okolo návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022 považujeme za vážnu, preto stojíme za ministrom zdravotníctva v tom smere, aby na štvrtkovom zasadnutí Vlády SR vyjednal lepšie podmienky pre rezort zdravotníctva. Uviedli to zástupcovia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, odborových organizácií, ako aj pacientov po skončení Odvetvovej hospodárskej a sociálnej rady v rezorte zdravotníctva, ktorá sa uskutočnila v stredu na pôde Ministerstva zdravotníctva SR

Mária Lévyová
Na snímke prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová

Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová v rámci tlačovej konferencie pripomenula, že na Slovensku sú aj iní ako COVID pacienti. Práve pri nich je potrebné dobehnúť zdravotnú starostlivosť. Avšak to nie je v rámci aktuálneho návrhu rozpočtu na budúci rok možné.

„Suma 31 eur za poistenca štátu je v porovnaní s inými štátmi, kde to je 70 eur, výsmechom,” uviedla Lévyová.

Reklama

Zároveň dodala, že preto budú žiadať navýšenie rozpočtu pre sektor zdravotníctva aj v zmysle toho, čo je v programovom vyhlásení vlády.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko upozornil na to, že budúcoročný rozpočet by mal myslieť na rozvoj zdravotníctva, nielen plátať jeho aktuálne nedostatky.

Marian Petko Asociacia nemocnic Slovenska
Na snímke v popredí prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko

„Stále hovoríme o prežití a nie o tom, čo sa stane,” povedal Petko s tým, že už nedobiehame len západné krajiny, ale aj Českú republiku, ktorá je podľa jeho slov ďaleko pred nami, či ostatné štáty V4.

Predseda Slovenského odborového zväzu (SOZ) zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay zase upozornil na to, že ceny energií, ako aj inflácia rastú. Štát tiež zdravotníckym pracovníkom garantuje odmeňovania. Avšak tieto nutné navýšenia výdavkov v rezorte zdravotníctva v novom návrhu rozpočtu na rok 2022 zohľadnené nie sú, preto je nedostatočný. Szalay dodal, že odborári takisto plne podporujú ministra v snahe získať pre zdravotníctvo väčšiu časť peňazí z rozpočtu.

 

Reklama
Hlavným cieľom na najbližšie obdobie musí byť stabilizácia zdravotníckeho personálu, návrh rozpočtu to podľa ministra nezohľadňuje

Hlavným cieľom zdravotníctva na najbližšie obdobie musí byť stabilizácia zdravotníckeho personálu. Povedal to po stretnutí so zástupcami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, odborových organizácií, ako aj pacientov, ktoré sa uskutočnilo v stredu na pôde Ministerstva zdravotníctva SR, minister Vladimír Lengvarský. Minister zároveň priznal, že spokojnosť subjektov v zdravotníckom sektore s aktuálnym návrhom rozpočtu na rok 2022 nie je, aj preto bude na štvrtkovom zasadnutí Vlády SR presadzovať zmenu tohto návrhu

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský

„Bohužiaľ, v tomto návrhu sa naše požiadavky nezohľadňujú. Verím tomu, že v ďalšom kole rokovaní, ktoré budú ďalej pokračovať, dôjdeme ku konsenzuálnej zhode. Verím, že celá spoločnosť, vláda aj členovia parlamentu si uvedomujú, že zdravotníctvo je dnes vo veľmi krehkom stave a stabilizácia a pokoj, ktorý tam potrebujeme vniesť, je našou prvoradou úlohou. Verím tomu, že to skončí pre našich zdravotníkov, tým pádom aj pre našich pacientov, úspešne,” uviedol Lengvarský.

Komunikáciu s Ministerstvom financií SR k tejto otázke označil za korektnú. Podľa Lengvarského prebrali návrh rozpočtu na budúci rok, pričom rezort zdravotníctva vysvetlil svoje potreby.

„Mám dojem, že prišlo k nejakej zhode a dnes sa to potvrdilo aj na rokovaní hospodárskej a sociálnej rady, keďže rezerva, ktorá bola vytvorená na ministerstve financií, bude slúžiť pre potreby ministerstva zdravotníctva,” doplnil minister.

Čo sa týka viazaných 232 miliónov eur, ktoré štát v poslednom štvrťroku 2021 nevyplatí zdravotným poisťovniam za poistencov štátu, tie budú podľa slov Lengvarského v prípade potreby uvoľnené.

Vo večerných hodinách sa má k téme návrhu rozpočtu na rok 2022 pre sektor zdravotníctva minister Lengvarský stretnúť ešte aj s premiérom Eduardom Hegerom, ktorému predstaví približne 15 rôznych vlastných verzií rozpočtu.

 

 Sestry a pôrodné asistentky v súvislosti s návrhom rozpočtu na rok 2022 cítia krivdu a nezáujem zo strany vlády

Sestry a pôrodné asistentky cítia krivdu a nezáujem zo strany Vlády SR. Uviedla to v tlačovej správe Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), ktorá na základe výsledkov rokovania tripartity konštatuje, že vláda nevie splniť záväzok, s ktorým vstupovala do volebného obdobia, a tým je navýšenie platov.

zdravotné sestry
Ilustračné foto

„Vyjadrenia kompetentných, aké sú sestry a pôrodné asistentky potrebné, nenahraditeľné, zle ohodnotené, ako si vážia našu prácu, už vyznievajú skôr ako výsmech a populizmus,” píše sa vo vyjadrení.

Podľa SKSaPA sa v rozpočte na rok 2022 nenájdu finančné zdroje na naplnenie všetkých sľubov, a to napriek tomu, že v okolitých krajinách, ako je Poľsko, Maďarsko a Česká republika sa zvyšujú mzdy. Preto vyzývajú vládu a Ministerstvo financií SR, aby našli v rozpočte dostatok finančných zdrojov na zvýšenie miezd sestier a pôrodných asistentiek, ktoré aj vzhľadom na očakávanú infláciu poklesnú. Avizovaná štvorpercentná inflácia a nárast miezd na základe mzdového automatu neprinesú sestrám a pôrodným asistentkám podľa SKSaPA reálne žiadne zvýšenie miezd od 1. januára 2022.

Reklama

Od 1. januára 2021 odišlo zo systému 1 501 sestier a pôrodných asistentiek, z toho 832 sestier a pôrodných asistentiek zrušilo registráciu a 669 si pozastavilo registráciu z dôvodu dlhodobého nevykonávania svojho povolania. Vzhľadom na to, že už pred pandémiou chýbalo viac ako 14-tisíc sestier a pôrodných asistentiek, musí byť podľa SKSaPA každému jasné, že pri takomto nedostatku sa nedokážu kvalitne postarať o pacientov.

„Napriek opakovaným svedectvám o nedostatku sestier a pôrodných asistentiek a deklarovaným snahám Ministerstva zdravotníctva SR o prijatie opatrení na doplnenie a stabilizáciu počtov chýbajúcich sestier a pôrodných asistentiek, sa naša nádej na zlepšenie postavenia sestier a pôrodných asistentiek v systéme zdravotníctva rozplýva,” dodala komora.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

15:32

Viacero lekárov z Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny vyšetrujú pre podozrenie z prijímania úplatkov. Mužom, ktorí sa chceli vyhnúť vojenskej službe, za peniaze vydávali falošné lekárske potvrdenia. Oznámil to v piatok ukrajinský Štátny úradu pre vyšetrovanie (SBI).

15:26

Španielska polícia zaistila 25 ton hašišu v hodnote 50 miliónov eur v prístave Algeciras na juhu krajiny. Drogy boli ukryté v drevených debnách v nákladnom aute z Maroka, ktoré smerovalo do juhofrancúzskeho mesta Perpignan, informovali v piatok španielske úrady.

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali