Západ spustil proti Rusku plnohodnotnú diplomatickú vojnu. Poslednú možnú fázu pred skutočnou vojnou

Západ spustil proti Rusku plnohodnotnú diplomatickú vojnu. Poslednú možnú fázu pred skutočnou vojnou

Londýn/Moskva 27. marca 2018 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Západ spustil v pondelok proti Rusku plnohodnotnú diplomatickú vojnu. Celkom 16 členských štátov EU a ďalšie západné krajiny ako USA, Kanada a Ukrajina, Nórsko a Albánsko oznámili, že v reakcii na otravu niekdajšieho ruského agenta Sergeja Skripaľa nervovoparalytickou látkou Novičok vyhostia zo svojho územia ruských diplomatov. Teda okrem Británie, ktorá ich už 23 vyhostila skôr.

Na snímke budova ruského veľvyslanectva v Berlíne

Najviac ruských diplomatov v najbližších dňoch vyhostia USA, ktoré sa na znak solidarity rozhodli pre vyhostenie až 60 Rusov, z toho 48 ruských diplomatov a 12 pracovníkov pracujúcich pod diplomatickým krytím v rámci ruskej misie pri OSN. USA sa okrem toho dokonca rozhodli zatvoriť aj ruský konzulát v meste Seattle, pretože sa nachádza v blízkosti základne amerického námorníctva. Za nimi nasleduje Ukrajina, ktorej proamerické rusofóbne vedenie vyhostí 13 ruských diplomatov, Kanada ďalších štyroch, Albánsko dvoch a Nórsko jedného. Z členských štátov EU najviac ruských diplomatov vyhostí rusofóbne Poľsko spoločne s Francúzskom a Nemeckom, a to po štyroch, za nimi Česko s Litvou po troch, Španielsko, Holandsko, Taliansko a Dánsko po dvoch a ostatné krajiny EU ako Estónsko, Lotyšsko, Chorvátsko, Fínsko, Rumunsko, Švédsko, či Maďarsko vyhostia 1 ruského diplomata. Viaceré štáty si okrem toho “na koberček” predvolali aj ruských veľvyslancov.

Reklama

A toto všetko sa deje na základe bezdôkazných obvinení Británie, ktorá do dnešného dňa ohľadom Skripaľovej otravy svetu nepredložila ani jeden relevantný dôkaz. A Rusom taký dôkaz dokonca predložiť odmieta. Pritom celé obvinenie Ruska nielenže nedáva ani len elementárnu logiku, no Briti nejako “zabudli” svet informovať aj o tom, že stredisko Porton Down, vzdialené od miesta činu len 10 km, robilo tiež výskum látky Novičok. Nehovoriac o tom, že štruktúra a postup syntézy tejto látky je na Západe známy už min. 20 rokov, vyrábal sa okrem Británie napr. aj v USA a sám ho vo svojej verejne dostupnej knihe pred 10 rokmi zverejnil aj vedec niekedy pracujúci na jeho vývoji Viľaj Mirzajanov.

Všetky tieto krajiny sa teda pre vyhosťovanie ruských diplomatov rozhodli na základe ničím nepodložených a vymyslených domnienok, čo z nich činí nielen absolútnych hlupákov, ale aj vazalov Západu. Len málo krajín v EÚ tlaku Západu zatiaľ odolalo a našťastie je medzi nimi aj SR, ktorá spoločne s Rakúskom, Gréckom a inými krajinami nechce zatiaľ konať bez dodania relevantných dôkazov. A to aj napriek tomu, že opoziční politici slovenské MZV neustále vyzývajú k tomu, aby ruských diplomatov taktiež vyhostilo. Podobné výzvy bolo už počuť napr. z úst novej predsedníčky Zahraničného výboru NR SR Cséfalvayovej (Most-Híd), ktorá sa nechala počuť, že SR by mala postupovať spoločne s väčšinou krajín EÚ a zakročiť voči Rusku, z úst poslancov za SaS Klusa, či Osuského, podľa ktorých by sa SR mala pripraviť na vyhostenie ruských rozviedčikov, či extrémnych liberálov ako Poliačik a Štefunko, ktorí sú členmi strany Progresívne Slovensko a ktorí nevyhostenie ruských diplomatov považujú dokonca za škandál.

Reklama

Na tieto nepriateľské kroky Západu už ale reagovalo aj samotné Rusko, ktoré daným krajinám jasne odkázalo, že každej nielen recipročne odpovie, či taktiež zatvorí americký konzulát v Rusku, ale daným krajinám, a najmä Británii sľúbilo aj “historické prekvapenie a darček”. Ako sa na margo toho a tiež prirovnávania Ruska a Putina k Hitlerovi, s ktorým prišiel britský minister zahraničia Johnson, vyjadrila hovorkyňa ruského MZV Maria Zacharovová: “Máme prekvapenie pre všetkých, ktorí sa nehanbia alebo sú natoľko drzí, že porovnávajú Rusko s Treťou ríšou! Máme pre nich dôstojnú odpoveď a darček. Prekvapenie bude zverejnené na brífingu vo štvrtok 29. marca.” Hovorca Kremľu Peskov rozhodnutie západných štátov označil za veľkú chybu a povedal, že prezident Putin už pripravuje náležitú reakciu.

Ruskí poslanci zase krajinám Západu odkázali, že ich čaká “darček na oplátku”. Rusko si teda na bezdôkazné výmysly, ktoré takmer tri týždne voči nemu vymýšľajú a šíria západní politici, už očividne pripravuje nielen recipročnú, ale aj špeciálnu odpoveď, z ktorej bude podľa ruských verejných činiteľov Západ prekvapený. Aká odpoveď to bude, sa dozvieme už vo štvrtok. Nech už pôjde o čokoľvek, je naozaj načase dať západným politikom najavo, kde je tá pomyselná červená čiara, ktorú si už nemôžu dovoliť prekročiť, lebo to, čo si už v poslednej dobe dovoľujú, nemá v civilizovanom svete naozaj obdobu. Pretože už sme si prešli fázou informačnej a kybernetickej vojny a dnes sa nachádzame vo fáze vojny diplomatickej. Myslím, že každému je jasné, aká fáza už len po tejto fáze nasleduje.

Martin Bago

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali