“Zánik Západu”: čo zostalo z prognóz Oswalda Spenglera

“Zánik Západu”: čo zostalo z prognóz Oswalda Spenglera

Bratislava/Berlín 1. júla 2019 (HSP/Foto:Wikimedia)

 

Uplynulo jedno storočie od vydania diela nemeckého historika a filozofa Oswalda Spenglera „Zánik Západu“ („Untergang des Abendlandes“). Jeho práca sa už v čase svojho vzniku stretla s veľkým ohlasom a stala sa predmetom neutíchajúcich diskusií, ktoré umocňuje aj aktuálna polemika o negatívnom vplyve bezbrehého liberalizmu na ďalší osud európskej civilizácie

Oswald Spengler

Spenglerova porovnávacia štúdia civilizácii, ktorá otvorene vyzývala ku „konzervatívnej revolúcii“, reflektovala jeho presvedčenie o tom, že „demokracia“ je slepá ulička, pričom vhodnejšiu alternatívu videl v „osvietenom diktátorovi“. Nemecký filozof odmietol marxistické vnímanie histórie ako kontinuálne striedanie historických epoch (otrokárstvo, feudalizmus, kapitalizmus, socializmus).

Reklama

Chod svetových dejín sa podľa Spenglera riadi zákonmi, podobnými zákonom života. Civilizácie sa rodia, rastú a hynú, pretože stratili schopnosť  tvorivo riešiť nové problémy. Každá kultúra predstavuje podľa Spenglera unikátny organizmus a existuje sama o sebe, pričom prechádza jednotlivými etapami svojho vnútorného vývoja. Tieto etapy sú identické s etapami životných cyklov každého živého organizmu: narodenie, rast, rozkvet, starnutie, smrť (podľa Spenglera – jar, leto, jeseň, zima). Tento cyklus je zákonitý, aj keď existujú výnimky, keďže sa môže stať, že živý jedinec zomrie ešte v mladosti v dôsledku choroby, alebo inej nešťastnej udalosti. To isté platí o niektorých kultúrach, ktoré nestihnú prejsť celým vývojovým cyklom (Inkovia, Mayovia, Aztékovia).

Každá kultúra je neopakovateľná, pretože má svoju dušu. Umieranie kultúry je poslednou fázou jej existencie, ktorú Spengler definuje pojmom – civilizácia. Vzájomný vzťah kultúry a civilizácie je podľa Spenglera kontradiktórny. Kultúra má svoju dušu, civilizácia je bezduchá. Civilizáciu charakterizuje technicizmus, materializmus, urbanizácia, ateizmus, racionalizmus, radikalizmus a agresívna vojna. Duša sa definitívne stráca, zostávajú iba chladné kalkulácie.

Reklama

Nehľadiac na unikátny charakter každej kultúry, všetky sa riadia univerzálnym zákonom určujúcim postupnosť ich vývojových fáz. V tomto kontexte sú Sokrates, Budha a Goethe „rovesníkmi“, keďže všetci traja žili a tvorili v rovnakom „jesennom“ štádiu rozkvetu svojej kultúry.

Spengler dokonca vypracoval prehľad konkrétnych kultúr, z ktorých niektoré už zomreli, kým iné ešte žijú, pričom špecifikoval aj štádium vývojového cyklu, v ktorom sa práve nachádzajú:

– Babylonská (mŕtva)

– Arabsko-byzantská („magická“ duša, v rozkvete)

– Egyptská (mŕtva)

Reklama

– Indická (za zenitom)

– Čínska (za zenitom)

– Mayská (mŕtva)

– Grécko-rímska/antická („apolónska“ duša, mŕtva)

– Západoeurópska („faustovská“ duša“, posledné štádium)

Reklama

– Rusko-sibírska (štádium zrodu)

Zo Spenglerovho prehľadu kultúr vyplýva, že ruská kultúra je najmladšou, pričom obdobie rastu a rozkvetu má ešte iba pred sebou. India a Čína dospievajú do posledného – civilizačného štádia svojho kultúrneho vývoja. Naopak, arabská kultúra zažíva obdobie rastu a expanzie, pričom  svoj zenit ešte nedosiahla.

Západoeurópska kultúra je už v poslednom civilizačnom štádiu a jej pokročilý vek predznamenáva jej súmrak a blízky zánik.

Spengler sa popri analýze dejín pokúsil ponúknuť aj východisko, ktoré by mohlo spomaliť proces zániku. Západ už vyčerpal svoje tvorivé sily a silnú kultúru stelesňovanú takými velikánmi ako napríklad Goethe, nahradil slabošskou a rovnostárskou civilizáciou, založenou na pofidérnych liberálnych heslách slobody a rovnosti.

Budúcnosť však podľa neho spočíva v sile a pokiaľ je súčasnosť kultúrne málo plodná, musí o to viac bdieť nad svojimi tradičnými konzervatívnymi hodnotami, udržiavať poriadok a vedomie povinnosti. Nemecko by sa pred smutným osudom slabošského Západu mohlo podľa Spenglera zachrániť tým, že by sa spojilo s barbarským, ale mladým a silným Ruskom. Zároveň varoval pred Hitlerovým detinským a nebezpečným rasizmom, ktorý nemôže obstáť v konfrontácii s anglosaským parlamentarizmom.

Gabriel Gačko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

17:04

Najmladší syn princa Williama a jeho manželky Kate oslávil v utorok šesť rokov a pri tejto príležitosti manželský pár zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach jeho fotografiu. Záber usmievajúceho sa princa Louisa však manželia neposlali vopred ako embargovanú správu médiám, čo robievali v minulých rokoch.

princ Louis
Na snímke princ Louis
16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali