Zahynie v dôsledku energetickej krízy viac Európanov ako vo vojne na Ukrajine?

Zahynie v dôsledku energetickej krízy viac Európanov ako vo vojne na Ukrajine?

Brusel 29. novembra 2022 (HSP/moderndiplomacy/Foto:Pixabay)

 

Podľa prieskumu britského týždenníka The Economist môže túto zimu zomrieť v Európe viac ľudí kvôli vysokým nákladom na energie pre domácnosti ako tých, ktorí padli na bojisku vo vojne na Ukrajine

pohreb, truhla
Ilustračné foto

Minulý týždeň OSN uviedla, že oficiálny počet obetí vojny na Ukrajine sa zvýšil na takmer 6 900 a počet zranených civilistov presiahol 10 000.

Reklama

Zatiaľ čo smrť príslušníkov ozbrojených síl na Ukrajine sa ťažko overuje, počet vojakov, o ktorých sa predpokladá, že zahynuli na Ukrajine, sa odhaduje na 25 000 – 30 000 na každej strane.

Časopis The Economist modeloval vplyv bezprecedentného zvýšenia účtov za plyn a elektrinu počas tejto zimy a dospel k záveru, že súčasné náklady na energie pravdepodobne povedú k ďalším 147 000 úmrtiam, ak pôjde o typickú zimu.

Reklama

Ak by Európa zažila mimoriadne krutú zimu, čo je vzhľadom na rastúce účinky klimatických zmien veľmi pravdepodobné, tento počet by sa mohol zvýšiť na 185 000. To je nárast o 6,0 %. Uvádza sa tiež, že krutá zima by si mohla vyžiadať ďalších 335 000 životov.

Dokonca aj v zriedkavom prípade miernej zimy by toto číslo bolo stále vysoké a v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi by si vyžiadalo desiatky tisíc ďalších úmrtí. V prípade miernej zimy by podľa prieskumu The Economic počet obetí predstavoval 79 000.

Štatistický model The Economist zahŕňal všetkých 27 členských krajín Európskej únie spolu so Spojeným kráľovstvom, Švajčiarskom a Nórskom.

Predpokladá sa, že vlády v celej západnej Európe budú znepokojené a znepokojené týmito šokujúcimi údajmi zverejnenými v štúdii.

Uvidíme však, aké opatrenia tieto vlády prijmú, aby zabránili toľkým ďalším úmrtiam vo svojich krajinách v dôsledku nedostatku energie.

Reklama

Samotná energetická kríza sa začala, keď Európa, ktorá bola do veľkej miery závislá od ruského plynu, zaviedla po vojne Moskvy na Ukrajine prísne sankcie na vývoz ruskej energie. Pred vojnou Rusko dodávalo 40 – 50 % dovozu zemného plynu do EÚ. Jedna z najsilnejších európskych ekonomík, napríklad Nemecko, sa stala závislou od dodávok plynu z Moskvy a nemala plán B.

Tento krok sa západným ekonomikám jednoznačne vypomstil, keďže inflácia dosiahla rekordnú úroveň, akú sme nezažili už desaťročia, a to najmä v dôsledku prudkého nárastu cien energií. Dôchodcovia a iné domácnosti s chudobnejšími, ako aj strednými príjmami tak v zime stáli pred voľbou, či si dajú na stôl jedlo, alebo budú vykurovať svoje domovy.

V štúdii časopisu The Economist sa uvádza, že napriek snahám európskych krajín vytvoriť si čo najväčšie zásoby plynu, aby naplnili svoje zásobníky, mnohí spotrebitelia sú stále poškodení nárastom veľkoobchodných cien energie.

Dodáva, že aj keď trhové ceny palív mierne klesli oproti svojim maximálnym hodnotám, reálne priemerné náklady na plyn a elektrinu pre domácnosti v Európe sú o 144 % a 78 % vyššie ako v rokoch 2000 – 19.

Keďže Európa je najviac poškodená, mohla by vyvinúť vážne a konkrétne úsilie, aby dotlačila Kyjev aj Moskvu k rokovaciemu stolu a uskutočnila mierové rozhovory, ktoré by viedli k ukončeniu vojny.

Reklama

To by zmiernilo mnohé problémy, ktorým kontinent – a svet – čelí, od nedostatku energie až po globálny potravinový reťazec narušený vojnou.

Kritici však tvrdia, že by sa to obrátilo proti mnohým západným výrobcom zbraní, ktorí majú z dodávok zbraní do vojnovej oblasti lukratívne zisky.

Na Západe, najmä v americkom Kongrese (napriek tomu, že Amerika nebola zahrnutá do štúdie The Economist), je mnoho úradníkov a iných vplyvných osôb, ktoré majú väzby na výrobcov zbraní; čo robí možnosť mieru trochu nepravdepodobnou.

Zatiaľ čo Spojené štáty poslali zbrane v hodnote 40 miliárd dolárov, európske krajiny neprejavujú žiadne známky toho, že by sa rozhodli pre mier s novým britským premiérom Rišom Sunakom, ktorý najnovšie oznámil plány na zachovanie alebo zvýšenie vojenskej pomoci Ukrajine v budúcom roku

Ďalším postupom je, že západné vlády zmiernia krízu životných nákladov vyššími výdavkami na sociálne zabezpečenie a zvýšením daňových sadzieb pre bohatých.

To by zachránilo životy tým, že by rodiny mohli vykurovať svoje domovy, ale mnohé západné vlády sa vydávajú opačnou cestou, keď tvrdia, že musia znížiť výdavky, aby dlhodobo posilnili hospodársky rast.

Za súčasného stavu sa nový výskum časopisu Economist pridá k obavám, ktorým rodiny v Európe čelia už teraz pred zimným obdobím. Čím nižšie budú teploty v západnej Európe, tým pravdepodobnejšie je, že kontinent zasiahnu vyššie počty úmrtí ako zvyčajne.

Ako poznamenáva The Economist, hoci sa vlnám horúčav venuje väčšia pozornosť v tlači, nízke teploty sú zvyčajne smrteľnejšie ako horúčavy. V období od decembra do februára zomrie týždenne o 21 % viac Európanov ako v období od júna do augusta.

V správe sa uvádza, že v minulosti mali zmeny cien energií na úmrtnosť v Európe len malý vplyv. Tohtoročné zvýšenie účtov domácností je však pozoruhodne veľké.

Ukrajinský konflikt odhalil ďalšie obrovské náklady, ktoré sprevádzali násilie. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj odhaduje, že svetová ekonomika bude v roku 2023 o 2,8 bilióna USD menšia, ako sa odhadovalo v decembri 2021, teda pred vypuknutím februárových bojov.

Reklama

Britský týždenník, ktorý zostavil štatistický model na posúdenie účinkov prudkého nárastu cien energií, predpovedá úmrtia na základe počasia, demografie, chrípky, energetickej účinnosti, príjmov, vládnych výdavkov a nákladov na elektrinu, ktoré úzko súvisia s cenami najrôznejších palív na vykurovanie.

Použila údaje z rokov 2000 – 19 (s vylúčením rokov 2020 a 2021 z dôvodu covid-19) a tvrdí, že model bol veľmi presný a zohľadnil 90 % odchýlok v počte úmrtí.

Vysoké ceny palív môžu zhoršiť vplyv nízkych teplôt na úmrtnosť tým, že odrádzajú ľudí od používania tepla a zvyšujú ich vystavenie chladu.

V štúdii sa uvádza, že pri priemernom počasí sa zistilo, že zvýšenie cien elektriny o 10 % je spojené s 0,6 % nárastom úmrtí, hoci toto číslo je väčšie v chladných týždňoch a menšie v miernych.

V posledných desaťročiach mali spotrebiteľské ceny energií len mierny vplyv na zimnú úmrtnosť, pretože ceny energií sa pohybovali alebo kolísali sem a tam v pravidelnom rytme.

Reklama

V typickej európskej krajine zvýšenie cien palív z ich najnižšej úrovne v rokoch 2000 – 19 znižuje teplotu z najvyššej úrovne v tomto období na najnižšiu, čo znamená, že chladnejšie počasie zvyšuje úmrtnosť o 12 %.

Štúdia uvádza prípad Talianska, kde sa účty za elektrinu od roku 2020 prudko zvýšili na takmer 200 %, čím sa predĺžila situácia, ktorá podľa nej predstavuje lineárny vzťah, ktorý prináša extrémne vysoké odhady úmrtnosti. Uvádza sa, že táto krajina utrpí najviac dodatočných úmrtí. Z výsledkov vyplýva, že Taliansko, ktoré má staršiu populáciu spolu s prudko rastúcimi vyššími cenami elektriny, je najzraniteľnejšie.

Očakáva sa, že aj ďalšie krajiny ako Estónsko a Fínsko budú trpieť vyšším počtom úmrtí v prepočte na osobu. Postihnutí budú aj obyvatelia Veľkej Británie a Francúzska. Do modelu účinkov úmrtí v dôsledku vysokých cien energie nebola zahrnutá Ukrajina.

Poškodenie energetickej infraštruktúry na Ukrajine v dôsledku vojny však bude mať určite neblahý humanitárny vplyv aj na Ukrajincov.

V uplynulých týždňoch sa objavilo mnoho správ, ktoré citovali Európanov, že budú nútení vypnúť kúrenie kvôli vysokým cenám palív, čo v podstate zhoršuje vplyv nízkych teplôt na úmrtnosť tým, že zvyšuje vystavenie ľudí nízkym teplotám.

Reklama

Najviac na to doplatia najzraniteľnejší ľudia v Európe, starší ľudia a tí, ktorí žijú sami alebo majú nízke až stredné platy: Smrť.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali