Začalo sa odkrývaním rekonštruovanej veže chrámu Notre Dame

Začalo sa odkrývaním rekonštruovanej veže chrámu Notre Dame

Bratislava 15. februára 2024 (HSP / Catholic News Agency/ The Woshington Post/ Foto: )

 

Veža katedrály Notre Dame bude  takmer 5 rokov po ničivom požiari

Notre-Dame
Na snímke pohľad na katedrálu Notre-Dame z veže v Paríži
odhalená, správu prináša Catholic News Agency a The Woshington Post

Tento týždeň sa začal proces odhaľovania obnovenej veže legendárnej parížskej katedrály Notre Dame. Rekonštrukcia veže má byť ukončená v júli 2024 pred olympijskými hrami v Paríži.

Reklama

Francúzsky prezident Emmanuel Macron o tom na sociálnych sieťach napísal: „Opäť sa objavuje na oblohe! Pýcha Francúzska .“

„Demontáž lešenia okolo veže, ktorá dosahuje výšku 330 metrov, potrvá niekoľko mesiacov,“ uviedol pre tlačovú agentúru AFP orgán pre vyhlásenia týkajúce sa katedrály.

Reklama

Nový kríž na veži bol osadený 6. decembra 2023. Požehnaný bol 16. decembra a pridaný bol aj zlatý kohút – symbol Francúzska -, ktorý nahradil kohúta zničeného pri požiari.

Katedrála bola zatvorená po tom, ako 15. apríla 2019 pri ničivom požiari došlo k prepadnutiu veže cez storočnú drevenú strechu.

Pri požiari boli odstránené hlavné náboženské a umelecké poklady katedrály vrátane relikvie Kristovej tŕňovej koruny.

Úrady zatiaľ nenašli žiadne dôkazy o tom, že požiar nebol nehodou. Prvé vyšetrovanie uskutočnené v mesiacoch po požiari dospelo k záveru, že ho mohla spôsobiť porucha elektrického prúdu.

Zachovali historický dizajn

Takmer okamžite po nešťastí sa začalo diskutovať o tom, či bude katedrála obnovená tak, ako vyzerala pred požiarom, alebo či sa na vrchole starobylej časti kostola obnovia moderné architektonické návrhy a výkvety. Francúzsky parlament následne prijal zákon, ktorý nariaďoval, že rekonštrukcia musí “zachovať historický, umelecký a architektonický záujem” pôvodnej stavby.

Reklama

Veža nebola pôvodnou súčasťou 800-ročnej stavby ale bola ku chrámu pristavaná počas renovácie v 19. storočí. V roku 2020 francúzsky prezident Emmanuel Macron uprostred polemiky o možnosti nového a moderného dizajnu oznámil, že veža bude obnovená ako replika tej zničenej.

Nezisková organizácia podporujúca renováciu Priatelia Notre Dame de Paris, uviedla, že nová veža je postavená z dubového skeletu pokrytého olovom, rovnako ako bola aj tá zničená. Výnimkou je zlatý kohút, ktorého hlavný architekt rekonštrukcie Philippe Villeneuve pretvoril do štýlu fénixa s plamennými krídlami. Predtým na vrchole veže stál iný kohút -tento vták sa považuje za symbol Francúzska.

Znovuotvorenie bude v decembri

Hoci sa lešenie už postupne sťahuje, do oficiálneho znovuotvorenia katedrály zostáva ešte niekoľko mesiacov. Podľa parížskej arcidiecézy sa posviacka oltára uskutoční počas prvej omše v obnovenej katedrále v nedeľu 8. decembra. Slávnosť Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorá sa zvyčajne slávi 8. decembra, sa tento rok bude sláviť 9. decembra, pretože 8. decembra je druhá adventná nedeľa.

Obnova narazila na niekoľko meškaní. Pokračovala tiež aj napriek nečakanej smrti vedúceho projektu obnovy, francúzskeho armádneho generála Jeana-Louisa Georgelina, v auguste 2023. Kontroverzie uprostred rekonštrukcie pokračujú aj naďalej a to nielen v súvislosti s toxicitou olova použitého v novej veži, ale aj v súvislosti s návrhom, ktorý podporuje parížska arcidiecéza, na doplnenie interiéru budovy o šesť súčasných vitráží.

Stavba katedrály sa pôvodne začala v roku 1160 a trvala takmer dve storočia. Hoci väčšina prác bola hotová do roku 1260, nakoniec bola dokončená v roku 1345. Vzhľadom na francúzske zákony týkajúce sa sekularizácie vlastní francúzska vláda všetky kostoly postavené pred rokom 1905 vrátane Notre Dame. Vláda umožňuje parížskej arcidiecéze využívať budovu bezplatne a bude v tom pokračovať na neurčito. Parížska arcidiecéza je zodpovedná za údržbu kostola, ako aj za platenie zamestnancov.

Reklama

Pred požiarom sa úrady snažili získať finančné prostriedky vo výške 112 miliónov dolárov na obnovu katedrály proti stáročiam chátrania a znečistenia.

Katedrálu zvyklo navštíviť 13 miliónov osôb ročne, pričom počet by sa mal po znovuotvorení zvýšiť na 14 miliónov.

Od viac ako 300 000 darcov z celého sveta sa podarilo vyzbierať 800 miliónov eur (844 miliónov dolárov). Podľa riaditeľa katedrálneho fondu Christopha-Charlesa Rousselota bude táto vyzbieraná suma stačiť na úplnú obnovu kostry a strechy a na prestavbu veže.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:09

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených. Tornádo napáchalo veľké materiálne škody a spôsobilo aj výpadky v dodávkach elektriny u tisícov odberateľov.

20:00

Pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva v sobotu zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Informovala o tom miestna meteorologická a geofyzikálna služba BMKG.

19:06

Líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski v sobotu vyhlásil, že PiS kandiduje do Európskeho parlamentu, aby tam odmietla Európsku zelenú dohodu (Green Deal) – balík politických iniciatív, ktorého účelom je nasmerovať EÚ na cestu zelenej transformácie s konečným cieľom dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu.

18:49

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu zverejnilo video, ktoré má byť dôkazom, že rukojemníci Keith Siegel (64) a Omri Miran (46) sú stále nažive.

18:26

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskij informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať. Podľa britskej stanice BBC o tom Syrskij v sobotu napísal vo svojom statuse zverejnenom na sieti Facebook.

Olexandr Syrskyj
Na snímke Olexandr Syrskyj
18:12

Viac ako 10.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc Madridu, aby podporili zotrvanie ľavicového premiéra Pedra Sáncheza vo funkcii.

Sánchez v pondelok oznámi svoje rozhodnutie, či v súvislosti s obvinením vzneseným voči svojej manželke podá demisiu.

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali