Za čo sa liberáli mstia Elonovi Muskovi

Za čo sa liberáli mstia Elonovi Muskovi

Washington 3. januára 2024 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth, Pool)

 

Amerického podnikateľa Elona Muska možno právom označiť za jedného z najvýznamnejších ľudí sveta v roku 2023. Elon Musk je v súčasnosti ešte viac ako predtým kvintesenciou zásady “Fake it until you make it true” (Hoax je to dovtedy, kým ho neurobíš pravdou) – hoci ešte nedávno sa zdalo, že viac už nemôže byť, píše Irina Alksnis v novinách Vzgljad

Elon Musk
Na snímke Elon Musk

Pôvodne sa tento americký výrok vzťahoval predovšetkým na oblasť psychológie, podľa ktorej ak sa správate a cítite ako úspešný človek, pomáha vám to dosiahnuť skutočný úspech. V posledných rokoch sa však táto zásada preniesla z čisto psychologickej techniky aj do iných oblastí, kde jej lesk značne vybledol. Predovšetkým sa to týka podnikania a konkrétne ekonomiky startupov.

Reklama

Môžete prísť s určitým podnikateľským nápadom, nafúknuť ho s pomocou PR na status geniálneho prielomu do budúcnosti a prilákať na tento počin kolosálne finančné prostriedky od investorov – ale s jeho realizáciou, ako aj s finančnou návratnosťou sú často problémy. Počet hlasno prasknutých “bublín” sa stal obscénne veľkým a je úplne super, ak sa podnikateľskí “géniovia”, ktorí nedokážu naplniť do nich vloženú dôveru, neocitnú v oblasti záujmu orgánov činných v trestnom konaní. Ako exemplárna ilustrácia tu slúži príbeh spoločnosti Theranos, ktorá sa ukázala ako čistý podvod planetárneho rozsahu, a jej tvorkyňa Elizabeth Holmesová, bola odsúdená na desať rokov.

Počet predpovedí, ktoré sľubovali podobný výsledok Elonovi Muskovi, je už dávno nevyčísliteľný. Minule sme si napríklad pripomenuli desiate výročie projektu Hyperloop, ktorý sa ukázal ako čistý prepadák. Podnikateľ však znova a znova sklamáva očakávania, pritom sa drží nad vodou a svojich kritikov necháva napospas ich predpovediam. A tí majú zväčša pravdu: Musk je dobrodruh a úžasný sebapublicista, ktorý má na jednej strane výnimočný dar vynájsť sa a na druhej strane vynikajúce konexie v americkom establišmente, ktorý jeho najvýraznejším projektom poskytol najsilnejšiu štátnu podporu. Vo všeobecnosti existovali celkom vážne dôvody na diagnózu “púšťača falošných správ”, ktorú podnikateľovi prisúdili mnohí ľudia.

Reklama

Teraz však Elon Musk prechádza ohromujúcou premenou: lesklý, ale prázdny obal je naplnený skutočným a veľmi nevšedným obsahom. Za krátky čas sa obľúbenec liberálnej Kalifornie zmenil na nepriateľa celého pokrokového ľudstva: presunul svoj biznis do republikánskeho Texasu, z liberálno-totalitného Twitteru urobil poburujúco necenzurovaný X (zároveň vyhnal dav povaľačov sediacich v prvej línii cenzúry) a celkovo sa v ideologickej a politickej konfrontácii, ktorá v Amerike narastá, pevne postavil na “stranu zla”.

Práve v tejto metamorfóze spočíva to najzaujímavejšie. Uvedomoval si podnikateľ, do čoho sa púšťa, keď sa postavil proti ľavicovo-liberálnej agende? To nie je jasné.

Väčšinu svojho života bol Elon Musk rozmaznaný človek so skutočným kultom. Milióny, desiatky či dokonca stovky miliónov ľudí v ňom videli génia, guru, vizionára. Úspechy dodávali jeho verejnému obrazu povznášajúce črty, zatiaľ čo neúspechy z neho skĺzli ako voda z húsenice. V kombinácii s prirodzene slabým egom a sebadôverou môže takáto kombinácia vyústiť do plnohodnotného božského komplexu. A existuje podozrenie, že Muskovi to nie je cudzie. Stačí si spomenúť na škandalózne príhody s jeho účasťou, ako bol napríklad známy rozhovor, počas ktorého fajčil marihuanu – akoby podnikateľ cielene dokazoval sebe aj svetu, že mu prejde akákoľvek hra.

Ktovie, možno mal Muskov drift k pravici pôvodne rovnaký základ – bláznovstvo excentrického miliardára, presvedčeného o svojej vodcovskej hviezde a zároveň beztrestnosti, ktorý sa zaplietol do ďalšieho dobrodružstva podľa obvyklej zásady: Hlavne kvákať, a potom sa uvidí. A šiel hovoriť pravdu napriek tomu, že tým odporoval deep state, ktorý ho vychoval, a liberálnemu establišmentu, ktorý z neho urobil svetovú modlu.

Tentoraz sa však ukázalo, že veci sú oveľa vážnejšie – čo znie trochu zvláštne, keď sa to aplikuje na muža, ktorý už desaťročia riadi grandiózne podniky, ale tak to už býva.

Reklama

Ukázalo sa, že “privatizácia” zdrojov NASA a vývoj pre SpaceX, roky sedenia na rúre štátnych dotácií a prilákanie miliardových súkromných investícií na pochybné projekty – to je len maličkosť v porovnaní s tým, že sa postavil na “nesprávnu” stranu vo vnútornom americkom rozkole a postavil sa proti “washingtonskej bažine”.

A teraz nepríjemná realita klope na Muskove dvere čoraz naliehavejšie. Biely dom zablokoval dotácie SpaceX na rozvoj internetu na vidieku. Spoločnosť je tiež vyšetrovaná pre diskrimináciu (za to, že nezamestnáva nelegálnych pracovníkov) a Neuralink je vyšetrovaný pre porušovanie práv zvierat. Komisia pre cenné papiere a burzy sa naďalej snaží Muska zažalovať za kúpu Twitteru. Aj spoločnosť Tesla má celý rad problémov, od krátenia dotácií až po vyšetrovanie možných nesprávnych výdavkov.

To všetko je pomsta hlbokého štátu podnikateľovi za to, že sa postavil “na nesprávnu stranu dejín”. Musk však tvrdohlavo vytrval – a teraz budúcnosť jeho podniku aj jeho samotného do veľkej miery závisí od výsledku prezidentských volieb.

Dobrodruh, ktorý si urobil meno a bohatstvo na spojení zákulisných hier so štátom a silného PR pre verejnosť, urobil voľbu, ktorá ho teraz núti naplniť lesklý obal skutočným obsahom. Prostoreký muž, ktorého podnikanie a celý život bol do veľkej miery postavený na princípe “fake it”, stojí pred výzvou, ktorá od neho vyžaduje, aby to skutočné make it.

A človek má dojem, že Musk má v úmysle ísť až do konca. Chceli by sme mu popriať veľa šťastia.

Reklama

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali