Výsledky stretnutia prezidentov Ruska, Iránu a Turecka a ofenzíva na Idlib

Výsledky stretnutia prezidentov Ruska, Iránu a Turecka a ofenzíva na Idlib

Teherán 10. septembra 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Presidential Press Service via AP, Pool)

 

Portál Vzgljad informuje o stretnutí troch prezidentov – Putina, Ruhániho a Erdogana v Teheráne a ich dohode ohľadne Idlibu.

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Hasan Rúhání a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

V Teheráne sa rokovalo o riešení sýrskeho problému, v prvom rade oslobodenie Idlibu z rúk “zelených” proamerických teroristických bánd. V provincii Idlib už útočí sýrske a ruské letectvo na bojovú líniu teroristov, trojica prezidentov riešila ako bude zásah v Idlibe v konečnom dôsledku vyzerať.

Reklama

Prezidenti Putin, Ruháni a Erdogan sa stretli pred 10 mesiacmi v Soči na podobnom samite. Posudzovali sa rôzne otázky, vrátane turecko-amerických problémov, tlaku USA voči Iránu i možnosti rozširovania vzájomnej spoluprácie. Putin, Ruháni a Erdogan prišli v Teheráne k spoločnému kompromisu.

Dnes Asad kontroluje väčšinu Sýrie, protiasadovské Američanmi podporované bandy sa snažia upevniť svoje postavenie v Idlibe. Niekoľko desiatok tisíc banditov a teroristov však už chápe, že ich dni sú spočítané. Čaká ich alebo smrť v bojoch s Rusmi a Sýrčanmi, alebo odzbrojenie a zapojenie sa do politického dialógu o budúcnosti Sýrie, alebo útek za hranice, podľa amerických predstáv najlepšie do Nemecka, kde by mohli destabilizovať situáciu.

Reklama

Idlib sa nachádza v sfére životných záujmov Turecka. Rusko a Irán podporujú sýrsku kontrolu nad provinciou, zároveň však akceptujú aj záujmy Turecka. USA a ich poskokovia už stratili reálnu možnosť ovplyvňovať situáciu v Sýrii. Američania síce robia v médiách dojem, že na nich ešte niečo záleží a odmietajú dokonca stiahnuť svojích 2200 vojakov z východu Sýrie, podľa posledných informácii dokonca svoj kontingent na východe Sýrie aj posilňujú. Američania sa chystajú zaútočiť aj na sýrske vojenské jednotky a sýrske vojenské i civilné zariadenia, dôvodom je pripravované klamstvo s Asadovým chemickým útokom na nevinných civilistov v Idlibe.

Americký jednorazový úder na Sýriu však nič nezmení, sýrsky problém sa bude riešiť bez ich účasti. To ako sa situácia vyvinie závisí od Ruska, Iránu a Turecka, nie od USA. Teroristi v Idlibe dostali na žiadosť Turecka ešte jednu možnosť dobrovoľne zložiť zbrane a  možnosť začať s rozhovormi, aby dosiahli svoje politické ciele, táto možnosť sa samozrejme netýka proamerických teroristov najhrubšieho zrna z an Nusry, tí sú určení k likvidácii. Rusi a Sýrčania kategoricky odmietli možnosť, aby sa spod pripravovaného úderu dostali teroristi z dôvodu “vymyslenej ochrany civilistov”. Idlib sa dostane pod kontrolu Damasku.

Turecko si neželá tvrdé boje v Idlibe, pretože to by znamenalo zvýšený tok utečencov k tureckým hraniciam. Turci však súhlasia s ruskými, iránskymi a sýrskymi predstavami boja o terorizme. Práve kvôli tureckým požiadavkam súhlasili Rusi a Iránci s dočasným pozastavením ofenzívy a ponechali Turkom voľnú ruku, aby zatlačili na členov zoskupení, ktorí udržujú s Turkami kontakty a tí následne zložili zbrane. Mimo hru sú len an Nusra a ISIS, tieto bandy, na ktorých vzniku podľa ruských expertov pariticipovali ruskí, britskí a izraelskí experti, tieto budú zlikvidované.

Bandy v Idlibe sú tak postavené pred dilemu. Prijať návrh o zložení zbraní, ktorý pre nich vymohli Turci, alebo pokračovať v boji. Tentoraz však už žiadne zelené autobusy do Idlibu premávať nebudú a prebojovať sa na územie kontrolované Turkami pod paľbou ruského letectva, sýrskych vládnych vojsk, Hizballáhu a Iráncov bude naozaj bravúrnym úspechom. Najmä ak aj Turci priložia ruku k dielu a budú likvidovať členov an Nusry a ISIS.

Ďalšie stretnutie lídrov Ruska, Iránu a Turecka sa uskutoční na začiatku nového roku v Moskve. Predpokladá sa, že idlibský problém bude v tom čase už vyriešený a väčšina provincie sa bude nachádzať v rukách vládnych síl. Už dnes mohutnie prúd Sýrčanov, ktorí sa vracajú z exilu do vlasti. Keď sa k stene postavia a zlikvidujú aj poslední členovia an Nusry a ISIS, vráti sa život do mierových koľají aj v Idlibe. Sýrčania už dnes oznámili, ktoré krajiny sa zúčastnia obnovy Sýrie, USA, Británia a Izrael sa v zozname samozrejme nenachádzajú.

Reklama

Je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že budúci krok sa vojna v Sýrii skončí a vyriešia sa aj otázka 2200 Američanov na východnom brehu Eufratu a v at Tanfe.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali