Výpoveď odvážneho rodiča, ktorý odmietol testovanie PISA svojho syna deviataka a vďaka tomu poučil školu ale aj samotný NÚCEM

Výpoveď odvážneho rodiča, ktorý odmietol testovanie PISA svojho syna deviataka a vďaka tomu poučil školu ale aj samotný NÚCEM

Bratislava 7. apríla 2018 (HSP/Foto: TASR/AP)

 

Prinášame vám výpoveď informovaného rodiča, ktorý zabojoval a vďaka svojmu aktivizmu urobil osvetu o kontroverznom testovaní PISA. Rozhovor s rodičom prinieslo rádio a portál Infovojna (http://www.infovojna.sk/prehravac/?id=3167)

Ilustračné foto

O kontroverznom testovaní PISA sme už písali TU. Rodičia totiž na sociálnych sieťach spúšťali výzvu, aby ich deti toto testovanie nemuseli podstúpiť. Jeden z rodičov šiel priamo na vec, a mal šťastie, že narazil na seriózne vedenie školy, ktorí sa k jeho postoju postavili rozumne a zastali sa jeho práv.

Reklama

Hovorí rodič Miroslav: “Zarazila ma druhá časť testov, o ktorej sa zmienila aj televízia TA3 a ktorá obsahuje dotazník. Bol som šokovaný, keď som zistil, čo má obsahovať.

Po veľkonočných prázdninách som zavolal pani učiteľke do školy, že nesúhlasím s takýmto testovaním syna a či vôbec vie, o čom je testovanie PISA – okrem vedomostí. Povedal som jej, čo si o tom dotazníku myslím. Sama bola mierne šokovaná, že nevedela, čo obsahuje. Údajne im dali 3 otázky na ukážku, ako napríklad či žiak číta a koľko má kníh. Povedal som jej, že toto testovanie odmietli krajiny ako USA, Francúzsko, atď. O tom, samozrejme, nevedela. Povedala mi, že sama nesúhlasila s týmto testovaním, no dostali to testovanie príkazom, keďže si ministerstvo ich školu vybralo. Napokon mi učiteľka poďakovala, že to predloží celému učiteľskému zboru. Na konci rozhovoru som sa jej pre zaujímavosť opýtal, či je možné dotazník skopírovať a poskytnúť mi ako rodičovi kópiu po skončení testu. Ona povedala, že nemôže, lebo podpísala mlčanlivosť, že nebude poskytovať šírenie dotazníka mimo školy.

Reklama

Potom mi učiteľka argumentovala, že testy budú anonymné, ale povedal som jej, že tie testy predsa bude niekto vyhodnocovať a keď nedopadnú podľa ich predstáv, tak im pošlú ďalšie nariadenia, ako vymývať mozgy deťom.

Poobede prišiel syn, že mu povedala učiteľka, že ak chceme odmietnuť testovanie, mám napísať vyhlásenie o tom, že odmietam.

To vyhlásenie a informovaný “nesúhlas” som zaniesol do školy s tým, že urobím osvetu v škole. Šiel som tam s malou dušičkou, ale bol som nachystaný s pádnymi argumentmi a faktami. Vedel som tiež že je nejaká výzva rodičov, ktorá žiada stiahnutie tohto testovania. Keď som riaditeľovi povedal, aké otázky majú byť v dotazníku, zostal veľmi prekvapený.

Potom prišla zástupkyňa, že testy budú “kvázi” anonymné, ale tiež som jej zopakoval, že niekto bude tie testy predsa vyhodnocovať. Sám riaditeľ napokon povedal, že tie testy nebudú až tak anonymné. Každý jeden test totiž mal mať kód a pod každým kódom má byť uvedené rodné číslo toho ktorého žiaka. To už som aj ja bol prekvapený. Riaditeľ konal veľmi seriózne a hneď si vyžiadal telefónne číslo do NÚCEM (Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania) a riaditeľku Kanovskú, kam ihneď aj zavolal.

Riaditeľ sa dovolal a upozornil pani, ktorá má testovanie na starosti, že vedú konferenčný hovor a že prítomný je aj rodič dieťaťa a zástupkyňa. Povedal jej, že rodičia majú výhrady k tomu, čo je v dotazníku, lebo deti nie sú plnoleté. Pani povedala, že samozrejme rozumie rodičom, avšak testy sú tajné a môžu ich vidieť len testovaní žiaci a učitelia, ktorí podpísali mlčanlivosť. Ja som sa potom do rozhovoru zapojil a pýtal som sa jej, či vôbec ona vie, o čom bude ten dotazník, pretože sa k nemu vyjadrila aj jej riaditeľka Kanovská v reportáži na TA3. Povedal som jej, že v tomto dotazníku majú byť otázky typu, či sú naši ľudia pripravení žiť po boku iných kultúr, akú majú mieru tolerancie, ako vedia rozlíšiť konšpirácie, atď. Kanovská vtedy v reportáži povedala, že tieto otázky budú formulované tak, aby ukázali, ako žiaci uvažujú o takýchto problémoch, či vedia zdôvodňovať tieto situácie alebo či ich odpovede závisia od nejakých predsudkov, stereotypov alebo nejakých tradícií. Nejakých tradícií?! Potom som tejto pani povedal, že postoje detí sú v týchto témach čisto súkromnou záležitosťou a ja ako rodič nesúhlasím, aby sa moje dieťa ho zúčastnilo. Ona mi na to povedala, že tam budú len všeobecné otázky a dokonca tam nebudú uvádzané konkrétne krajiny. Vážne? Prečo potom testy PISA odmietli USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, a iné. Ona mi na to povedala, že nebolo to z dôvodu tohto dotazníka ale kvôli tomu, že tieto štáty neboli na to dostatočne organizačne pripravené. V tom momente do mňa vošlo sto čertov. Pani, ja viem, že testy PISA sa robia každé tri roky a zúčastňujú sa na nich štáty OECD. To mi fakt chcete povedať, že USA, Francúzsko, Nemecko sa nevedeli pripraviť za tri roky a Slovensko to zvládlo? Ja vám poviem, prečo to odmietli. Dotazník bol šitý horúcou ihlou a nebol ani pilotne otestovaný. Ešte raz som jej zopakoval, že postoje detí v tejto veci sú čisto súkromnou záležitosťou rodiny. Ona mi opäť zopakovala, že je to anonymné testovanie, a že aké by to bolo testovanie, ak by deti vedeli o otázkach, ktoré tam budú.

Reklama

Rodičia podľa NÚCEM majú možnosť odmietnuť druhú časť testovania – kontroverzný dotazník

Riaditeľ pani zopakoval, že na testoch sa zúčastnia 15-ročné deti, ktoré nie sú plnoleté a rodičia sú ich zákonnými zástupcami. Pani to už nevydržala a posunula nás k jej priamej nadriadenej, inej zodpovednej osobe. A my sme začali odznova, o kontroverznom dotazníku. A ona na to: “Aký kontroverzný dotazník? Sú tam len všeobecné informácie.”

Riaditeľ jej vysvetlil ďalej vec, že on sa nechce dostať do kontroverzie s rodičmi a opäť som sa dostal k reči aj ja. Ona mi znova zopakovala, že tam žiadne otázky rasizmu, tolerancie, konšpirácií nebudú ale len všeobecné ohľadom životného prostredia – ako príklad mi uviedla otázku, či by súhlasili so životom v blízkosti továrne.

Potom som sa jej opýtal, ako by reagovala, ak by rodičia všetci odmietli druhú časť. Ona na to: “To predsa nemôžete urobiť, že en-block odmietnete”.

Riaditeľ sa jej opýtal, či tú druhú časť nemôžu rodičia odmietnuť s tým, že tej prvej, vedomostnej, sa zúčastnia. Ona povedala, že tak by sa to dalo.

Reklama

Potom sa zapojila zástupkyňa, že pod kódom bude rodné číslo, že to nie je až tak anonymné. Ona jej na to povedala, že to nebude rodné číslo ale dátum narodenia.

Opýtal som sa jej, či vie, že to odmietli USA, Francúzsko, Nemecko, atď. a ona mi na to povedala, že o tom nevie. A že ona neverí médiám.

Záverom povedala, že dostali inštrukcie z ministerstva školstva a že oni len plnia príkazy.

Riaditeľ pani povedal, že o tom bude informovať všetkých rodičov, aby k tomu zaujali stanovisko.”

Celú výpoveď odvážneho rodiča si môžete vypočuť cca od prvej minúty TU.

Viac o kontroverznom testovaní v tomto článku.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali