Maroš Žilinka odmieta, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo

Maroš Žilinka odmieta, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo

Bratislava 2. februára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 2. februára 2023 o 15:09 h.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmietol, že by sa v kauze únosu Vietnamca nekonalo. Deklaroval, že vyšetrovanie prebieha a slovenské orgány činné v trestnom konaní (OČTK) pracujú. Zdôraznil potrebu získavania dôkazov zákonnými spôsobmi. Ak sa zistí účasť slovenských štátnych orgánov na únose, bude podľa jeho slov aj vyvodená zodpovednosť. Uviedol to v pléne Národnej rady (NR) SR počas Hodiny otázok

78. schôdza Národnej rady SR
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka

“Vždy sme tvrdili, že pokiaľ ide o podozrenia, prebieha trestné stíhanie vo veci,” uviedol generálny prokurátor s tým, že vo veci sa vykonávajú zákonným spôsobom potrebné úkony. Podčiarkol, že OČTK nemôžu pracovať na základe článkov v médiách, ale len na základe zákonom získaných dôkazov. Ozrejmil, že doteraz bolo vo veci vypočutých 62 svedkov a že orgány intenzívne komunikujú aj s inými krajinami na základe cezhraničnej spolupráce.

Reklama

Apeloval aj na médiá, aby bez znalosti dôkazov a zistení netlačili článkami na vyšetrovateľov. Odmietol pritom podsúvanie naratívu zo strany médií aj niektorých politikov, že sa v tejto trestnej veci nekoná a že sa OČTK snažia kauzu “ututlať”.

“Nie je to pravda,” vyhlásil Žilinka.

Reklama

Žilinka kritizoval aj špekulatívne narábanie s doterajšími výrokmi prokuratúry v čase. Podčiarkol, že výroky jeho i prokuratúry vždy zodpovedali skutkovým a právnym záverom, ku ktorým dospeli v čase, keď ich prezentovali. Poznamenal, že vtedy nemohli vedieť, aké budú napríklad neskoršie zistenia nemeckých orgánov a nemohli teda na to ani reagovať pri vykonávaní úkonov a pri výsluchoch v minulosti.

“Odmietam takúto manipuláciu,” vyhlásil.

Generálny prokurátor v pléne reagoval na otázky Ondreja Dostála (SaS). Otvorené podľa Dostála ostáva to, či na únose participoval niekto zo Slovenska. Pýtal sa, či stále platí, že Generálna prokuratúra SR “nepovažuje za osožné, aby sa orgánmi činnými v trestnom konaní preskúmali podozrenia, či v kauze únosu vietnamského občana boli zainteresované osoby či orgány SR”.

 

Výbor k únosu Vietnamca má byť 8. februára, pozvaný je Maroš Žilinka

Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť sa má 8. februára opäť zaoberať témou únosu Vietnamca cez Slovenskú republiku. Informácie k prípadu má podať generálny prokurátor Maroš Žilinka. Jeho pozvanie schválil výbor na štvrtkovom rokovaní

Reklama

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

V roku 2018 právoplatne odsúdili v Nemecku za účasť na únose Vietnamca Longa N. H. na takmer štyri roky väzenia. V pondelok (30. 1.) zatiaľ neprávoplatne odsúdili aj druhého obžalovaného na päť rokov odňatia slobody. Berlínsky súd uznal vietnamského občana L. Anh Tua za vinného zo špionážnej činnosti a spoluúčasti na trestnom čine obmedzovania osobnej slobody.

Bratislavská krajská prokuratúra tento týždeň informovala, že vyšetrovanie v kauze únosu Vietnamca pokračuje.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:15

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

12:33

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá je schopná zastaviť možnú izraelskú inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

12:22

Čínska rada pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) v nedeľu vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v zlepšovaní a optimalizácii obchodného prostredia, poskytla spravodlivé podmienky pre zahraničné investície a zastavila “diskriminačné” obchodné politiky.

12:07

Ruského novinára Sergeja Karelina zadržali pre obvinenia z “extrémizmu” v spojitosti s tvorbou videí pre tím zosnulého ruského disidenta Alexeja Navaľného.

11:52

Elon Musk pricestoval do Číny na neohlásenú návštevu, píše agentúra Reuters.

Podľa zdrojov publikácie sa má stretnúť s vysokopostavenými úradníkmi, aby prediskutoval zavedenie softvéru Full Self-Driving pre plne autonómne (bezpilotné) vozidlá v Číne a získal povolenie na prenos údajov do zahraničia.

Americký výrobca elektromobilov Tesla predstavil FSD, najpokročilejšiu verziu svojho softvéru pre autopilota v automobiloch, pred štyrmi rokmi. Napriek výzvam zo strany zákazníkov ho spoločnosť zatiaľ v Číne nesprístupnila.

Tesla predala v Číne viac ako 1,7 milióna automobilov od svojho vstupu na trh pred desiatimi rokmi a závod v Šanghaji je najväčšou továrňou Tesly na svete.

11:37

Veľké manévre sa odohrali v sobotu večer v centre českého mesta Plzeň, kde potápači z rieky Radbuza vylovili muža pod vplyvom drog. Po druhom človeku, ktorý bol údajne tiež vo vode, však márne pátrali niekoľko hodín.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali