Vranov chce oživiť centrum cez víkendy: autám stop, ľuďom voľno

Vranov chce oživiť centrum cez víkendy: autám stop, ľuďom voľno
Kostol Narodenia Panny Marie, bazilika minor, je najcennejšou historickou pamiatkou Vranova
Kostol Narodenia Panny Marie, bazilika minor, je najcennejšou historickou pamiatkou Vranova

Vranov nad Topľou 3. augusta (TASR/Foto:TASR)

Vedenie vranovskej radnice plánuje zmeniť centrum mesta počas víkendov na uzavretú pešiu zónu s vylúčením motorovej dopravy. Samospráva chce svoj zámer najprv podrobiť verejnej diskusii a nakoniec ho zaradiť do programu rokovania niektorého z budúcich zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).

O spomínanom zámere mesta Vranov nad Topľou informovala dnes médiá jeho hovorkyňa Eva Mitaľová. Myšlienka vytvorenia víkendovej pešej zóny sa podľa jej slov zrodila z podnetov miestnych obyvateľov. “Víkendová pešia zóna by mohla fungovať od bývalého hotela Rozkvet po križovatku Rázusova ulica a Námestie slobody od začiatku apríla do konca októbra. Novovybudované centrum mesta by sme tak odbremenili od dopravy a hluku, čím by sme umožnili mladým rodinám, mládeži či dôchodcom naplno využívať naše nové centrum,” priblížila hovorkyňa.

 

Reklama

Pešia víkendová zóna lepší na stole dopravákov 

Ako ďalej uviedla, mesto Vranov nad Topľou pripravuje v tejto súvislosti nový projekt organizácie dopravy. “Chceme ho následne predstaviť okresnému dopravnému inšpektorátu, aby nám zamýšľanú víkendovú zónu odsúhlasil. Potrebujeme k tejto problematike zároveň vyjadrenie jednotlivých mestských častí, či by s odklonom dopravy z centra súhlasili,” doplnila Mitaľová. Záverečné áno alebo nie spomínanému zámeru by mali napokon vyjadriť počas hlasovania na zasadnutí MsZ vranovskí poslanci.

Reklama

“Snahu mesta, aby sa Vranov oživil hlavne počas víkendu, chápem, pretože je jedným z mála miest, ktoré nemá pešiu zónu. Nedávam však veľkú nádej tomu, že táto pešia zóna bude naozaj Vranovčanmi využitá práve počas víkendov, kedy je mesto dosť vyprázdnené,” reagovala na margo zamýšľanej iniciatívy radnice poslankyňa MsZ Emília Antolíková (KDH). “Je potrebné to podrobne zmapovať a zhodnotiť, či to prinesie úžitok, ktorý sa z tohto očakáva,” poznamenala.

“Cez víkendy dosť veľa občanov z okresu migruje cez Vranov. Myslím si, že pešia zóna riešená podľa návrhu mesta by priniesla viac nevýhod ako výhod,” povedal poslanec MsZ Igor Pribula (SDKÚ-DS), podľa ktorého nie sú úzke obchádzkové trasy v širšom centre mesta prispôsobené na vyšší nápor dopravy. “Zažívame to pravidelne napríklad počas jarmokov v meste.”

Viacerí z opýtaných Vranovčanov by uzavretú pešiu zónu od bývalého hotela Rozkvet po spomínanú križovatku s výlukou motorovej dopravy privítali. Jedným z nich je aj 57-ročný obyvateľ vranovského sídliska Okulka. “Mohla by tu fungovať aj celoročne, nielen počas víkendov. Niekedy sa nedá prejsť cesta pre množstvo áut zo strany na stranu.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali