Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu

Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu

Istanbul 10. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/AP/HSP/Foto:TASR/AP-Turkish Presidency)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Turecka, kde sa stretol s tamojším prezidentom. Kancelária Recepa Tayyipa Erdogana uviedla, že lídri prediskutujú bilaterálne vzťahy, ktoré sú podľa neho “na úrovni strategického partnerstva”

Recep Tayyip Erdogan, Volodymyr Zelenskyj
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) so svojím ukrajinským partnerom Volodymyrom Zelenským

Stretnutie sa koná v čase zvyšovania napätia na východnej hranici Ukrajiny, kde Rusko začalo nedávno rozmiestňovať svojich vojakov. Situácia vyvolala obavy v USA aj Európe.

Reklama

Turecký a ruský prezident spolu v piatok telefonovali. Diskutovali okrem iného aj o Ukrajine. Kremeľ povedal, že Vladimir Putin “vyjadril znepokojenie nad tým, že Ukrajina nedávno obnovila nebezpečné provokácie v kontaktnej oblasti”.

Turecko je členom NATO, no Erdogan má s Putinom dobré vzťahy, čo dokazujú aj viaceré uzavreté dohody.

Reklama

Kancelária tureckého lídra tiež potvrdila, že sa bude s ukrajinským politikom rozprávať o osude krymských Tatárov, ktorí majú etnické väzby na Turecko. Moskva anektovala Krym v roku 2014.

 

Erdogan Zelenskému: Turecko neuzná anexiu Krymu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po sobotňajších rozhovoroch s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Ankare podľa svojich slov ubezpečil svojho hosťa, že jeho krajina neuzná ruskú “anexiu Krymu”.

Podľa agentúry TASS Erdogan na tlačovej konferencii uviedol, že Turecko podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

“Zopakovali sme naše principiálne rozhodnutie neuznať anexiu Krymu. Povedali sme, že podporujeme iniciatívu Ukrajiny v Krymskej platforme zameranú na konsolidáciu medzinárodného spoločenstva okolo Krymu. Dúfame, že táto iniciatíva prinesie pozitívne výsledky pre všetkých ľudí na Kryme vrátane krymských Tatárov a pre Ukrajinu,” povedal Erdogan.

Reklama

Turecký prezident zároveň oznámil, že ministri obrany a zahraničných vecí oboch krajín začali nové konzultácie.

“Týmto spôsobom posilňujeme koordináciu medzi našimi krajinami. Našu spoluprácu v rezorte obrany nemožno v žiadnom prípade považovať za iniciatívu zameranú proti tretím krajinám,” zdôraznil Erdogan.

Podľa jeho slov je Ankara takisto pripravená ponúknuť “potrebnú podporu” na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

“Sme presvedčení, že súčasná kríza by sa mala urovnať mierovými a diplomatickými prostriedkami na základe územnej celistvosti Ukrajiny a medzinárodného práva. Dúfame, že znepokojivá eskalácia, ktorú sme tam nedávno pozorovali, bude čo najskôr ukončená, bude dodržané prímerie a konflikt bude urovnaný prostredníctvom dialógu na základe minských dohôd. Sme pripravení v tejto súvislosti ponúknuť potrebnú podporu,” uviedol turecký prezident a dodal, že sa dohodli so Zelenským na “pokračovaní strategického partnerstva”.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali