Prvé búrky v roku 2023 prišli veľmi skoro

Prvé búrky v roku 2023 prišli veľmi skoro

Liptovský Hrádok 6. januára 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová, Milan Kapusta, Pixabay)

 

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí v piatok v nadmorských výškach nad 1500 metrov mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku

tatry lavina
Ilustračné foto

Vo Veľkej a Malej Fatre platí podľa neho iba malé lavínové nebezpečenstvo v nadmorských výškach nad 1300 metrov. Pod touto hranicou už nie je súvislá snehová pokrývka.

Reklama

“V nadmorskej výške nad 1500 metrov pribudlo do 15 centimetrov nového snehu, ktorý bol vplyvom severozápadného až západného vetra previaty na východné až juhovýchodné svahy, kde tvoril snehové dosky a vankúše. Tie môžu byť so starým tvrdým snehom zle previazané. Uvoľnenie lavíny predpokladáme najmä pri veľkom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Veľké samovoľné lavíny neočakávame,” doplnil Krajčí.

 

Reklama
Snehové správy

Dlhodobo mierne počasie, ktoré včera vyvrcholilo silným dažďom má negatívny vplyv na lyžiarske podmienky na Slovensku. Vo vysokých polohách na severe ako Ždiar, Štrbské Pleso a Roháče-Spálená padal aj mokrý sneh, asi tretina stredísk však včera pre zlé poveternostné podmienky uzavrela lyžiarsky areál.

zima sneh lyžiarske stredisko lyžovanie
Ilustračné foto

Dnešné počasie je už nižšími teplotami a bez dažďa, no i prírodného snehu, ktorého hrúbka sa znížila vo väčšine lokalít na 0 cm. Na zjazdovkách sa nachádza technický sneh vo výške 15 až 35 cm, len v niektorých lokalitách viac. Lyžiarsku sezónu do zlepšenia podmienok prerušili Martinské hole, Malinô Brdo, Kohútka v Javorníkoch aj strediská Krahule, Látky, Vyšná Slaná, Pezinská Baba a Jahodná. Dnes sa nelyžuje na Podbrezinách pri Liptovskom Mikuláši, do nedele v Ski Lysej.

Lyžiarske podmienky sú obmedzené až dobré – napríklad v Lopušnej doline, v Snowparku Lučivná, vo Vrátnej, v Jasenskej doline, na Táloch, v Skicentre Strachan alebo v Krušetnici na Orave, prípadne v tatranských areáloch. Vďaka nízkym teplotám spustili niektorí prevádzkovatelia na severe Slovenska zasnežovaciu techniku. Naďalej je potrebné počítať s čiastočnou prevádzkou, pri ktorej nie je k dispozícii plný stav zjazdoviek. Otvorených je 50 až 55 stredísk.

Nízke Tatry

Donovaly 30 cm obmedzené
Jasná Nízke Tatry 30-70 cm dobré
Čertovica 30-40 cm dobré
Krpáčovo 35 cm dobré
Mýto p. Ďumbierom 50 cm dobré
Opalisko-Závažná Poruba 40 cm dobré
Pavčina Lehota 20-30 cm dobré
Čierny Balog 35 cm dobré
Liptovská Teplička 35 cm veľmi dobré
Tále 45 cm veľmi dobré
Vyšná Boca 40 cm obmedzené

Reklama

Vysoké Tatry

Štrbské Pleso 40-50 cm dobré
Tatranská Lomnica 50 cm dobré
Starý Smokovec 50 cm dobré
Snowpark Lučivná 40 cm dobré
Svit – Lopušná dolina 30 cm dobré
Kubašok-Sp.Bystré 30 cm dobré
Ski Tatry – Lopušná dolina 50 cm dobré

Západné Tatry

Roháče-Spálená 20-60 cm dobré
Dolinky – Žiar 30 cm dobré
Janovky-Zuberec 20-30 cm dobré

Belianske Tatry, Ždiar

Reklama

Bachledka Ski&Sun 25-35 cm dobré
Strednica – Ždiar 40 cm dobré
Strachan – Ždiar 40 cm dobré
Monkova dolina – Ždiar 40 cm dobré
Bachledka – Deny 35 cm dobré

Veľká a Malá Fatra

Vrátna – Paseky 30 cm dobré
Jasenská dolina 30-40 cm dobré
Valčianska dolina 40 cm dobré

Kysuce a Orava

Snowparadise Veľká Rača 10-20 cm obmedzené
Kubínska hoľa 20 cm obmedzené
Oravská Lesná 35 cm dobré
Zábava – Hruštín 20-30 cm dobré
Krušetnica 40 cm dobré
Brezovica 50 cm obmedzené
Ski Vitanová 35 cm dobré

Stredné Slovensko

Králiky 30 cm dobré
Salamandra 20 cm obmedzené
Kokava – línia 20-40 cm dobré
Čičmany 40 cm dobré
Drozdovo 15 cm obmedzené
Ski Hlobišov – Hronec 30 cm dobré

Východné Slovensko

Drienica 30 cm dobré
Poráč Park 20-35 cm dobré
Vernár-Studničky 30 cm dobré
Litmanová 40 cm dobré

Alpské strediská

Reklama

V Alpách sú dobré lyžiarske podmienky, vo vysokých polohách včera pripadlo 5 až 10 cm snehu, na Dachsteine do 30 cm. Prírodného snehu je podobne ako na Slovensku menej. V Rakúsku je otvorených okolo 180 lyžiarskych oblastí, v Taliansku nad 50. V Hornom a Dolnom Rakúsku dosahuje snehová vrstva 20 až 50 cm, na rakúskych ľadovcoch v horných hodnotách 100 až 110 cm, Sölden hlási do 165 cm.

Rakúsko

Göstling – Hochkar 15-35 cm dobré
Hinterstoder 10-50 cm dobré
Hochficht 20-35 cm dobré
Hintertux 20-100 cm veľmi dobré
Ischgl 10-50 cm veľmi dobré
Kitzbuehel a Kirchberg 40-50 cm dobré
Obertauern 40-90 cm veľmi dobré
Semmering 20-45 cm veľmi dobré
Schladming Dachstein 0-180 cm dobré
Stuhleck 0-60 cm dobré
Serfaus – Fiss – Ladis 5-65 cm veľmi dobré
Sölden 10-165 cm dobré
St. Anton am Arlberg 20-105 cm dobré
Stubai 20-85 cm dobré
St. Anton am Arlberg 20-100 cm dobré
Zell am See – Kaprun 60-65 cm dobré
Zillertal Arena 20-100 cm dobré

Taliansko

Bormio 20-50 cm dobré
Dolomity – 3 Zinnen 25-55 cm dobré
Madonna di Campiglio 55-70 cm dobré
Marmolada – Arabba 0-40 cm dobré
Livigno 30-45 cm dobré

Reklama

Švajčiarsko

Corvatsch 15-50 cm dobré
Saas-Fee 30–175 cm dobré
Sant Moritz – Engadin 30-60 cm dobré

Francúzsko

Chamonix Mont-Blanc 0-140 cm dobré
La Plagne 5-140 cm dobré
Les Trois Vallées 60-110 cm dobré
Tignes 55-170 cm dobré
Vald ́Isére 50-130 cm dobré

Predpoveď počasia pre Slovensko na sobotu 7. januára
Sobota. Prevažne oblačno, miestami hmla. Teploty 5 až 10 stupňov Celzia.
  • Na západnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné teploty 7 až 10 stupňov Celzia.
  • Na strednom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 4 až mínus 1 a najvyššie denné teploty 5 až 9 stupňov Celzia.
  • Na východnom Slovensku prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné teploty 5 až 9 stupňov Celzia.
Počasie na horách:
  • vo výške 1000 metrov prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota 0 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota 5 stupňov Celzia,
  • vo výške 1500 metrov prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota mínus 2 stupne Celzia a najvyššia denná teplota 2 stupne Celzia,
  • vo výške 2000 metrov prevažne oblačno, najnižšia ranná teplota mínus 5 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota mínus 1 stupeň Celzia.
Prvé búrky v roku 2023 prišli veľmi skoro

Prvé búrky v roku 2023 prišli veľmi skoro. Konštatuje to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Reklama
burka
Ilustračné foto

V silnom a stále dosť teplom severozápadnom prúdení sa vo štvrtok (5. 1.) na studenom fronte vyskytli prvé búrky tohto roku.

“Zaznamenali sme ich na Orave, Zamagurí a jeden výboj aj v Slanských vrchoch,” uviedli meteorológovia.

Prehánky a búrky v tomto ročnom období (nízkom slnku) tiež ľahšie tvoria dúhu, ktorú mohli obyvatelia Slovenska na niektorých miestach aj spozorovať.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali