Vo veku 80 rokov zomrel architekt Ján Miloslav Bahna

❚❚

Bratislava 22. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Vo veku 80 rokov zomrel v nedeľu (21. 4.) slovenský architekt Ján Miloslav Bahna. TASR o tom informoval jeho syn Miloslav Bahna

Ján Miloslav Bahna
Na archívnej snímke Ján Miloslav Bahna

Povesť priekopníka slovenskej postmoderny si získal v polovici 80. rokov 20. storočia, keď sa zrealizoval jeho projekt Obchodného domu v bratislavskom Ružinove (1984). Naprojektoval aj Dom odievania na Námestí SNP v Bratislave (1985) a zrekonštruoval bratislavské objekty obchodný dom Pionier (1994) a kino Metropol (1996).

.

Za centrálu Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na Mlynských nivách v Bratislave (1996) získal kolektív autorov z AA ateliéru architektúry v roku 1997 najvyššie ocenenie v tvorbe slovenských architektov, Cenu Dušana Jurkoviča.

Získal tiež ocenenie Bratislavská čučoriedka, ktorú si architekt prevzal v roku 2006. V roku 2012 vydal v spoluautorstve knihu Vily nad Bratislavou.

.

 

Profil architekta Jána Miloslava Bahnu

Ján Miloslav Bahna sa narodil 8. apríla 1944 v Pukanci v okrese Levice. Patril k strednej generácii slovenských architektov, ktorý v práci aplikoval nové podnety zo svetovej architektúry. Na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave vychoval desiatky mladých architektov. Patril medzi zakladajúcich členov Spolku architektov Slovenska (SAS) a Slovenskej komory architektov. Pôsobil ako viceprezident SAS pre Bratislavu, od novembra 2008 bol aj prezidentom SAS.

Vyštudoval architektúru na Slovenskej vysokej škole technickej (SVŠT) v Bratislave (1967) a v roku 1970 na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave u profesorov Jozefa Lacka a Vojtecha Vilhana.

V rokoch 1971 – 1990 pracoval v Štátnom projektovom ústave obchodu (ŠPUO) v Bratislave, kde vytvoril viaceré významné obchodné stavby. V rokoch 1971 – 1979 pracoval súčasne v súkromnom ateliéri s profesorom Vojtechom Vilhanom, svojím bývalým pedagógom. Z tohto obdobia pochádzajú stavby vládneho salónika v starej budove letiska v Bratislave, jeho rekonštrukcie a interiéry haly (1973 – 1974) a interiér Štátnej banky československej v Žiline (1976 – 1979).

V roku 1990 začal Ján M. Bahna učiť na VŠVU v Bratislave. Súčasne založil AA ateliér architektúry. Počas celej svojej architektonickej tvorby realizoval a rekonštruoval ako autor, respektíve vedúci kolektívu autorov viac ako 60 objektov, väčšinou v Bratislave.

.

Povesť priekopníka slovenskej postmoderny si získal v polovici 80. rokov 20. storočia, keď sa zrealizoval jeho projekt Obchodného domu v bratislavskom Ružinove (1984). Naprojektoval aj Dom odievania na Nám. SNP v Bratislave (1985) a zrekonštruoval bratislavské objekty obchodný dom Pionier (1994) a kino Metropol (1996).

Za centrálu Všeobecnej úverovej banky (VÚB) na Mlynských nivách v Bratislave (1996) získal kolektív autorov z AA ateliéru architektúry v roku 1997 najvyššie ocenenie v tvorbe slovenských architektov, Cenu Dušana Jurkoviča.

Ján Miloslav Bahna zrealizoval ešte mnoho ďalších zaujímavých stavieb v Bratislave, napríklad centrálu Československej obchodnej banky alebo budovu Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského. Podieľal sa na rekonštrukciách víl v Horskom parku, rekonštruoval Univerzitnú knižnicu a Lisztovu záhradu s hudobným pavilónom, rekonštruoval aj Slovenskú sporiteľňu, Manderlove domy, Lettrichovu vilu, navrhol nadstavbu VŠVU. Podľa jeho návrhu zrekonštruovali synagógu v Leviciach.

Ocenenie Bratislavská čučoriedka si úspešný architekt prevzal v roku 2006. V roku 2012 vydal v spoluautorstve knihu Vily nad Bratislavou.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali