Vlastizrada? Opozícia priniesla šokujúce informácie o snahe vlády a mimovládok zasahovať do volieb

❚❚

Bratislava 31. mája 2023 (HSP/Foto: Screenshot)

AKTUALIZOVANÉ 31. mája 2023 o 11:50 hod.

Dnes strana Smer SSD a Tomáš Taraba (Život NS) zorganizovali tlačovú konferenciu. Zazneli na nej informácie, ktoré mnohým vyrazili dych. V dňoch 18. a 19. apríla šla do Bruselu 21-členná delegácia zložená najmä z predstaviteľov vrcholnej exekutívy štátu a politických mimovládnych organizácií

Tlačová konferencia Smeru SSD a Tomáša Tarabu
Tlačová konferencia Smeru SSD a Tomáša Tarabu

Delegácia prišla na pôdu EÚ a NATO s neuveriteľnými požiadavkami k týmto inštitúciám. Slovenskú opozíciu prehlásili za hybridnú hrozbu a obe inštitúcie lživo informovali, že ak opozícia vyhrá voľby, Slovensko z nich vystúpi. Žiadali štruktúry oboch organizácií, aby na Slovensku zasiahli. Žiadali intervenciu EK a orgánov NATO na území Slovenskej republiky.

.

Strana Smer SSD sa obrátila na generálnu prokuratúru s presvedčením, že bolo spáchaných niekoľko mimoriadne závažných trestných činov. Ústami Fica tiež žiada, aby sa vyšetrilo, kto bol iniciátorom tohto “zájazdu.”

Na začiatku tlačovej konferencie Fico informoval, že o účasť na tlačovke žiadali aj predstaviteľov strany Hlas SD, tí ju však odmietli. Fico si priniesol na tlačovku nejaké písomné dokumenty, z kontextu vyplynulo, že šlo o kópie zápisníc zo stretnutí, ktoré skupina v Bruseli absolvovala. Podľa nich napríklad Daniel Milo z ministerstva vnútra na jednom zo stretnutí konštatoval, že “NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO. Slovensko potrebuje v tejto veci výraznú pomoc.” Púchovský za policajný zbor požiadal predstaviteľov NATO o zaslanie Counter-hybrid support teams na územie Slovenskej republiky. V prípade, že o to nemôže požiadať on, ako predstaviteľ policajného zboru, opýtal sa, aký je náležitý postup a procesy.

.

Fico poskytol médiám zoznamy mien i inštitúcií, ktoré títo ľudia v Bruseli zastupovali. Fico si správy o pracovnej ceste overil v Bruseli, kde mu potvrdili, že stretnutia prebiehali presne tak, ako sú v správe opísané. “Niekto poslal zo Slovenska skupinu 21 ľudí, z toho 15 alebo 16 boli predstavitelia štátnych orgánov, v apríli 2023 a mimovládnych organizácií, ktoré nenávidia opozíciu, títo ľudia išli a komunikovali s vysokými predstaviteľmi Európskej únie, boli napr. u pani Jourovej, boli na centrále NATO, a žiadali intervenciu do slovenských volieb proti slovenskej opozícii,” položil doslova na lopatu novinárom fakty Robert Fico. “Lebo vraj slovenská opozícia, keďže začína mať možno prevahu pokiaľ ide o podporu verejnosti, je nebezpečná pre Slovensko.” Fico nepochybuje o tom, že prezidentka o akcii vedela.

Fico sa dotkol toho, na čo upozorňujú už viacerí. Vládna klika osočením opozície pred orgánmi NATO, že je hlavnou hybridnou hrozbou, ktorú treba zlikvidovať, vyčerpala posledné možnosti. Čo máme čakať? Vraždu ďalšieho novinára, z ktorej by bolo možné obviniť opozíciu? “Prekračujú sa akékoľvek červené čiary pokiaľ ide o demokratický súboj na Slovensku,” povedal Fico.

“Nikto z opozície nebol nikdy žiadnou hrozbou pre demokraciu,” zdôraznil Fico. “Tu sa teraz ukazuje v priamom prenose, kto ohrozuje demokraciu na Slovensku. A akým šialeným spôsobom.” Fico avizoval, že bude aktivizovať predsedov výborov NR SR, ktorých Smer má, aby zvolali spoločné zasadnutie, na ktoré predvolajú všetkých účastníkov tejto protiopozičnej misie do Bruselu. Účastník tejto cesty, s ktorým Fico už komunikoval, mu potvrdil, že všetky stretnutia boli “ako cez kopirák.”

Fico svoj šok zjavne nepredstieral a ťažko hľadal slová. Podľa neho sa udalosťou bude musieť zaoberať aj národná rada, pokúsi sa zvolať mimoriadnu schôdzu. Fico si je vedomý, že mimovládky pôsobili proti Smeru SSD aj vtedy, keď držal v rukách štátnu moc. “Ale pozor! Toto je kombinácia štátu a mimovládnych organizácií!” upozornil. “To je organizované!” Zorganizovať 21 ľudí a pripraviť stretnutia muselo podľa neho trvať niekoľko týždňov.

Slova sa ujal Tomáš Taraba: “Ľudia, ktorí tam boli, a spätne si prehrali, čoho boli súčasťou, mohli nadobudnúť pocit, či náhodou nie sú súčasťou nejakého sprisahania proti Slovenskej republike, či toto nie je sabotáž, lebo ak toto nie je sabotáž, neviem, čo iné je.” A dodal: “Dostali sme sa do momentu, že musíme zistiť,, kto je autorom tejto misie. Je nepredstaviteľné, aby sme prijali tézu, že si nekto zavolá z jedného ministerstva na druhé Poďme urobiť nejakú samozvanú akciu do NATO, do EÚ. My chceme vedieť, a vyzývame aj Borisa Kollára, aby sa k tomuto vyjadril, kto z ústavných činiteľov mal o tomto vedomosť. Dnes sa bavíme o tom, či opozícia na Slovensku bude mať rovnaký prístup k volebnému procesu.” Podľa neho autorom tejto misie šlo práve o to, zabrániť tomu.

.

Taraba vyjadril nádej, že generálny prokurátor si tlačovú konferenciu pozrie, a ak opozícii na pôde NR SR zavrú ústa, vypýta si zápisy o pracovnej ceste od všetkých inštitúcií, ktoré sa toho zúčastnili. Potriasol v rukách zápis z ministerstva obrany s tým, že osobné interpretácie diania v Bruseli vyznievajú oveľa katastrofálnejšie. Škandál nazval slovenským Watergateom. Niektorí z novinárov sa začali nepokryte smiať. Taraba vyjadril presvedčenie, že zvolanie mimoriadnej schôdze podporia všetky strany, ktoré v tom nemajú prsty.

Ľuboš Blaha potom okomentoval mená zo zoznamu, ktorý poskytol Fico: Michal Trnka (Gerulata, zoznam ruských trolov), Dávid Púchovský (admin známych FB stránok polície), Daniel Milo (MV SR, Globsec), Katarína Klingová (Globsec), Miroslava Sawiris (Úrad vlády, Globsec)… “Toto je dlhodobé, systematické zneužívanie demokracie,” povedal Blaha, “toto sú dlhodobé, systematické útoky na demokraciu.”

Keď Fico pokarhal za nemiestne správanie redaktorku Gabrielu Kajtárovú z Markízy, k mikrofónu pristúpil Erik Kaliňák: “Daniek Milo nie je politik, ale robí politiku bez toho, aby voľby potreboval,” povedal Kaliňák o Milovi, ktorý si myslí, že “voľby môžu byť zneužité.” “Milo robí politiku z úzadia jemu voľby nevyhovujú.”

Ladislav Kamenický upozornil, že niektorí poslanci nehlasovali za návrh zákona, ktorý mal zlepšiť ich verejnú kontrolu. Kamenický hovoril dosť nahlas a rozčúlene: “Tento dokument pomaly hovorí o to, že zavrite ústa opozícii na Slovensku! Potom Richard Takáč pripomenul jednu z nedeľných diskusií, v ktorej Naď vytiahol konšpiračnú teóriu, ktorou sa snažil očierniť Smer SSD. Prevzatie peňazí pre Smer SSD berú médiá ako fakt, na druhej strane sú reáne fakty. Podľa Takáča Naď so svojou konšpiráciou prišiel preto, lebo vedel, že tento škandál sa vynesie na povrch a snažil sa ho prekryť.

Uzavrel to Juraj Blanár: “Vládna moc organizuje spoločne so spriaznenými mimovládnymi organizáciami hon na súčasnú opozíciu. Pritom opozícia je základom stability každého demokratického systému.” Prisľúbil, že ako podpredseda národnej rady bude maximálne nápomocný k tomu, aby sa odhalilo všetko, čo za tým projektom, poklepal na zápis, dialo. Kto bol organizátorom, kto je za to zodpovedný, a prečo to bolo organizované takýmto spôsobom. Označil škandál za útok na zvrchovanosť Slovenskej republiky.

.

Priestor na otázky využila ako prvá a jediná práve pokarhaná Kajtárová z Markízy, ktorá sa opýtala, či nešlo o nejaký štandardný seminár o dezinformáciách a hoaxoch. Skončilo to verbálnym konfliktom a redaktorka takmer odišla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali