Verejnobezprávna služobníčka pred logickými zmenami

Verejnobezprávna služobníčka pred logickými zmenami

Bratislava 25. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Naozaj až príliš trpko pôsobia aktuálne reči tých, ktorí nám tu diktátorskými spôsobmi prevažne modrých vlád vnucovali presvedčenie, že verejnoprávnosť je právo na šírenie výhradne ich propagandy. Niečo ako právo prvej noci v stredoveku. Verejnoprávnosť však neznamená obsadiť inštitúciu svojim riaditeľom, ktorý svojimi ľuďmi sprivatizuje všetky jej rozhodovacie útvary

RTVS
Ilustračné foto

Začína sa ďalšia fáza  boja o politicky slobodný telerozhlas, informačné monštrum, ktoré ako vážená inštitúcia z pohľadu histórie nie až tak dávno požívalo v rámci mediálnej ponuky na Slovensku najvyššie percentá dôveryhodnosti. Kedysi Slovenská televízia a kedysi Slovenský rozhlas takými boli ešte roky po prijatí zákona o verejnoprávnom vysielaní. Ten inštitúcii zákonom pridelil určité povinnosti.

Reklama

 

Pripomeňme si

Väčšina politikov, najmä zo samozvaného „demokratického politického spektra“ ani len netuší, o čom verejnoprávnosť je. Dôkazom je novozvolený Sulíkov klon na predsedníckej stoličke SaS Branislav Grohling. Toho, podľa jeho najnovších vyhlásení, zaujíma najmä spôsob výmeny budúceho vedenia RTVS a jeho politická príslušnosť. Asi žije ešte v časoch Daniela Krajcera, v ktorých politické vlastníctvo ministerstva kultúry SaSkou automaticky patrilo jemu a jeho  súdruhom a dosadili si preto na čelo verejnoprávnej inštitúcie svoju Zemkovú. Urobili to však hneď tak, že jej zákonom vytvorili dvojtrón panovníka hneď aj nad STV a aj nad SRo spolu. Narýchlo, za mesiac.

Reklama

 

Čo je to verejnoprávnosť

Ide napríklad (podľa ešte stále platného zákona) o rozvíjanie národného povedomia a kultúrnej identity obyvateľov Slovenskej republiky. Taktiež o rozhlasové vysielanie kultúrnych a informačných programov do zahraničia, zabezpečovanie činnosti archívu Rozhlasu a televízie Slovenska, zabezpečovanie ochrany diel a umeleckých výkonov podľa osobitného predpisu, zriaďovanie a riadenie umeleckých telies a súborov, utváranie siete stálych spravodajcov a osobitných spravodajcov v Slovenskej republike a v zahraničí, vysielanie väčšinového podielu programov vo verejnom záujme vo vysielaní každej programovej služby, zabezpečovanie regionálneho vysielania prostredníctvom rozhlasových a televíznych štúdií; regionálne vysielanie každého štúdia musí vyvážene obsahovať príspevky z celého územia jeho pôsobnosti, uskutočňovanie prenosov a záznamov z vybraných spoločensky významných udalostí politického, kultúrneho, náboženského, umeleckého a športového zamerania, ako aj vytvárať podmienky na spoločenskú dohodu vo veciach verejných s cieľom posilniť vzájomné porozumenie, toleranciu a podporovať súdržnosť rozmanitej spoločnosti.

 

V intenciách zákona?

Už generálna riaditeľka Zemková z toho hneď po politickom dosadení takmer polovicu odignorovala a druhú polovicu zrušila. Mimochodom, na Slovensku máme vlastne na čo zákony? Nielen ten o verejnoprávnej inštitúcii ale aj ten o ochrane štátneho jazyka? Veď práve RTVS je vo svojom vysielaní vzorom, ako sa na takú drobnosť, akou je spisovná slovenčina, možno vykašľať úplne flagrantne.

Ako dlhoročný zamestnanec (dnes, samozrejme už len bývalý), si pamätám vnútorné pomery po každej výmene vedenia už od čias skončenia mandátu generálneho riaditeľa Jána Tužinského a to je dnes tridsať rokov.

Reklama

Nejaká strana, ktorá bola práve pri moci a „vlastnila“ vládu, aj Dzurindova, aj Radičovej, aj Matovičova, vždy menila pod najrôznejšími zámienkami vedenie verejnoprávnej inštitúcie tak rýchlo, ako sa len dalo.

Nikdy to nebolo podľa nich nedemokratické, nikdy proti tomu neprotestovala Európska únia. Dnešní opoziční politici majú účelovo zázračne veľmi krátku pamäť. A mladý Šimečka zrazu pácha rituálne sebažertvy v Bruseli.

 

Áno, o tom možno diskutovať

Ide o formu, ako dosiahnuť v takzvanej papierovo verejnoprávnej inštitúcii verejnoprávnosť reálnu. Vo vládnej koalícii sú dva názory. Jeden je za skrátené legislatívne konanie. Lenže, z toho by zas liberálni progresívci, výhradní majitelia jedinej povolenej pravdy, urobili určite najmenej trojmesačný parlamentný cirkus, skúsenosti máme z procesu novelizácie Trestného zákona.

Druhým trendom je „normálny“ parlamentný legislatívny proces. Lenže ten, ak by sa mal dodržať aj s kreovaním všetkých nových orgánov a súvisiacich inštitúcií, by mohol pri dnešnej opozičnej obštrukčnej politike opozície v duchu hesla „čo najhoršie pre Slovensko, to najlepšie pre nás“,  znamenať, že súčasný riaditeľ Machaj odíde z RTVS až niekedy v rámci svojho evolučného biologického cyklu. Nehovoriac o tom, že najdokonalejším riešením by bolo opäť inštitucionálne oddeliť televíznu zložku od rozhlasovej.

Reklama

 

Národ už má propagandy po krk

Slovensko si zaslúži aj „inteligentné“ médiá, Slovensko si zaslúži informácie aj o Slovensku, o živote na Slovensku, o problémoch Slovákov a ich možnom riešení. Slovensko nadovšetko potrebuje aj cestou verejnoprávneho média archivovať národné umenie, nielen  opakujúce sa bezduché exhibície celebritných klanov či akési štvrté kópie desiatych licencií akože zábavných zahraničných programov. Slovensko potrebuje nepropagandistické nekomentované spravodajstvo, potrebuje informácie a nie kázne o jedinej politicky akceptovateľnej pravde. Nuž a napokon, naša verejnoprávna inštitúcia potrebuje aj tvorcov profesionálov, vzdelaných, rozhľadených, nadstraníckych a najmä inšpiratívnych. Nie žoldákov, ale vykonávateľov poslania.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Včera 19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

Včera 19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

Včera 18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali