Hrabko: V TV Markíza Pellegrini dominoval, ale v RTVS bude mať deväť súperov

Hrabko: V TV Markíza Pellegrini dominoval, ale v RTVS bude mať deväť súperov

Bratislava 20. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube/TASRTV)

 

V pondelkovom (18.3.) dueli prezidentských kandidátov Petra Pelleginiho a Ivana Korčoka v TV Markíza dominoval sebavedomejším a pokojnejším prejavom Pellegrini. Záverečná spoločná debata všetkých desiatich kandidátov v RTVS má však iné pravidlá a môže mať aj iný priebeh. V TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko

Hrabko
Na snímke publicista Juraj Hrabko

Pripomenul, že stredajšej poslednej televíznej diskusie pred začiatkom volebného moratória v RTVS sa zúčastní všetkých desať kandidátov, pričom každý bude mať rovnako vymedzený čas aj okruh diskutovaných problémov. “Je iná debata, keď máte jedného súpera a iná, keď máte deviatich súperov. A vlastnú šou tam príde urobiť aj Igor Matovič a ďalší kandidáti,” konštatoval Hrabko.

Reklama

Aktuálne do prvého kola volieb prezidenta smeruje Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec. Podľa Hrabka však nie je vylúčené ani to, že poslednú televíznu debatu využije ešte niektorý kandidát na to, aby oznámil vzdanie sa kandidatúry.

Prvé kolo volieb by podľa Hrabka mohlo potvrdiť predpoklady z prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých sú hlavnými favoritmi na postup do druhého kola Pellegrini a Korčok a za nimi s odstupom nasleduje Harabin. “Títo dvaja by mali podľa dlhodobých preferencií postúpiť a pán Harabin ich zrejme nedobehne ani s podporou Andreja Danka. Ak by nastal tzv. Kukanov efekt, bol by rovnakým prekvapením, ako v roku 2004,” poznamenal Hrabko.

Reklama

V prezidentských voľbách v roku 2004 prekvapivo nepostúpil do druhého volebného kola jeden z veľkých favoritov, Eduard Kukan, a voliči napokon rozhodovali medzi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom.

Za slabinu viacerých prieskumov preferencií považuje Hrabko nereálne vysokú voličskú účasť, ktorú deklarujú ich respondenti. Ak v skutočnosti príde k urnám menej voličov, ako to uviedli respondenti v prieskumoch, ovplyvní to podľa neho výsledné čísla pre jednotlivých kandidátov.

Na margo predvolebnej kampane v tohtoročných voľbách prezidenta Hrabko povedal, že si na podobnú nepamätá. “Je to dané viacerými okolnosťami, hlavne tou, že nedávno boli parlamentné voľby,” doplnil. Kľúčové politické strany podľa neho chápu voľby prezidenta ako príležitosť zopakovať súboj o voličov zo septembra 2023. “Inými slovami, bude to opäť súboj medzi vládnymi a mimovládnymi stranami,” uviedol.

Za politickú chybu prezidentky Zuzany Čaputovej považuje Hrabko vypísanie minuloročných predčasných parlamentných volieb na príliš neskorý termín. Predlžovanie neštandardného politického stavu v republike na deväť mesiacov minulého roka podľa neho ovplyvnilo rozhodovanie voličov, ale spôsobilo aj nahromadenie troch volieb – parlamentných, prezidentských a európskych v krátkom časovom slede. V čase vrcholiacej prezidentskej kampane podľa neho už strany rozbiehajú kampaň do júnových európskych volieb a zároveň vo verejnosti ešte stále doznievajú dozvuky volieb do parlamentu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Ceny ropy v utorok ráno mierne vzrástli, keďže Čína, najväčší dovozca komodity, vyslala jasné signály o svojich plánoch na fiškálne stimuly. Zároveň požiare v Kanade sa nebezpečne priblížili k ropným uzlom v krajine. Okrem toho obchodníci vyčkávajú na zverejnenie prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj na údaje o inflácii v USA.

08:19

Ukrajinský vrchný veliteľ a minister obrany diskutovali v pondelok s vysokými americkými vládnymi predstaviteľmi o vojenskej pomoci a situácii na fronte, oznámil hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij.

08:05

Nemecký kancelár Olaf Scholz miernil očakávania od mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa bude konať v júni vo Švajčiarsku. Informovala o tom agentúra DPA.

07:58

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah “neautorizovaných osôb”.

07:48

Počet obetí pádu rozostavanej budovy v juhoafrickom meste George stúpol na 24, informovali v pondelok miestne úrady.

Päťposchodová budova sa zrútila 6. mája. Záchranári odvtedy neúnavne prehľadávali trosky budov a podarilo sa im z nich zachrániť 29 osôb. V čase nehody bolo na stavenisku prítomných 81 ľudí, väčšinou stavebných robotníkov.

záchranári  v JAR
Na archívnej snímke záchranári prehľadávajú trosky zrútenej rozostavanej budovy v juhoafrickom meste George
07:38

Jeden dôstojník a štyria vojaci sa v pondelok stali obeťami útoku na armádny post v provincii Saláh ad-Dín v centrálnej časti Iraku, vyhlásila iracká vláda.

Podľa irackého ministerstva obrany vojaci zahynuli počas odvracania teroristického útoku v dedine Mtebija.

07:29

Upratovacie čaty vykonali v pondelok riadenú demoláciu najväčšieho zostávajúceho mostového poľa zrúteného mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore.

Demolácia mostového poľa je významným krokom k vyslobodeniu kontajnerovej lode Dali, pretože umožní opätovné vyzdvihnutie lode na hladinu a obnovu premávky v prístave, zatiaľ čo bude prebiehať záverečná fáza odpratávania trosiek.

07:05

V provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu došlo k potýčkam medzi pestovateľmi maku a príslušníkmi ozbrojených formácií vládneho fundamentalistického hnutia Taliban, ktorí mali rozkaz ich úrodu zničiť.

Potýčky si vyžiadali najmenej dve obete na životoch a asi deväť ľudí zranených zo strelných zbraní.

06:56

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas požiadal Európsku vysielaciu úniu (EBU) o vysvetlenie, prečo počas finále pesničkovej súťaže Eurovízie zakázala mávať vlajkou eurobloku.

Finále tohto ročníka Eurovízie sa konalo v sobotu vo švédskom meste Malmö. Organizátori zakázali použiť na verejnosti akúkoľvek inú vlajku ako vlajku zúčastnených krajín.

06:45

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjanie Palestínčanov v Pásme Gazy izraelskou armádou, ktorá vedie vojnu proti militantnému hnutiu Hamas, za genocídu. V pondelok to uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

06:34

Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že zmena vo vedení ruského ministerstva obrany nariadená šéfom Kremľa Vladimirom Putinom svedčí o jeho zúfalstve pokračovať v invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

06:30

Vojenská pomoc, ktorú americký Kongres schválil minulý mesiac v rámci balíka v hodnote 61 miliárd dolárov, je už na Ukrajine, oznámil v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Nový balík pomoci zahŕňa širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS a Patriot, ale aj pre salvový raketový systém HIMARS. Obsahovať by mal okrem iného aj bezpilotné lietadlá Switchblade a Puma.

Včera 20:13

Ukrajinské vedenie nepredpokladá, že by mestu Charkov na severovýchode Ukrajiny hrozil pozemný útok, a to aj napriek novej ofenzíve ruskej armády v tejto oblasti, do ktorej je nasadených viac ako 30.000 ruských vojakov. Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedol nový tajomník Rady bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) Olexandr Lytvynenko.

Včera 20:00

V blízkosti českej obce Luka nad Jihlavou sa v pondelok popoludní zrútilo ultraľahké lietadlo. Pilot nehodu neprežil. Hasiči a polícia prehľadávali okolie, aby mohli vylúčiť, že v lietadle bol ďalší človek. Nikoho napokon nenašli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali