Peking 11. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pxhere)
Vedci zistili, že laktobaktérie, ktoré sú súčasťou probiotík a fermentovaných mliečnych výrobkov, nielen priaznivo ovplyvňujú črevnú mikroflóru, ale tiež obnovujú pečeň, ktorá je poškodená z dôvodu konzumácie alkoholu. Výsledky štúdie zverejnili v časopise Journal of Medicinal Food
Dlhodobá konzumácia alkoholu je jednou z hlavných príčin chronických ochorení pečene, ako je cirhóza, rakovina pečene či steatóza. Čínski vedci na čele s Yuhua Wangom zistili pri experimentoch na myšiach, že laktobaktérie Lactobacillus rhamnosus, majú schopnosť obnoviť poškodenú pečeň pri dlhodobom pití alkoholu.
Laktobaktérie sa nachádzajú v mnohých mliečnych výrobkoch, ako je jogurt, kefír či mäkké syry. Sú tiež súčasťou probiotík, ktoré regulujú zloženie črevnej mikrobioty a zvyšujú imunitu. Najbežnejším kmeňom laktobaktérií používaných v probiotikách je Lactobacillus rhamnosus.
Počas experimentu myši konzumovali alkohol po dobu ôsmich týždňov a počas posledných dvoch týždňov dostávali granule L. rhamnosus (LGG) v rôznych dávkach (nízka, stredná, vysoká) spolu so stravou s vysokým obsahom tuku.
LGG granule pozostávali zo škrobu, sušeného odstredeného mlieka, srvátky, mikrokryštalickej celulózy, maltózy a fermentovanej kvapaliny L. rhamnosus, ktorá predstavovala 30-50 percent z celkovej hmotnosti granúl. Výsledky ukázali, že po ôsmich týždňoch chronickej konzumácie alkoholu sa u myší znížilo množstvo laktobaktérií a bifidobaktérií, došlo k zvýšeniu črevného pH (zníženie kyslosti) a spozorovali nadmerný rast patogénnych baktérií.
Zavedenie granúl LGG prispelo k obnove črevnej mikroflóry, znížilo hromadenie tuku a znížilo stupeň zápalu v pečeni. Vedci poznamenávajú, že laktobaktérie eliminujú alkoholickú dysbiózu, znižujú hromadenie tuku v pečeni a jeho zápal. Autori dúfajú, že ich objav pomôže vytvoriť nové lieky na liečbu ochorení pečene.