Vážení obhajcovia vojny, vo vašom zdôvodnení čosi nesedí

Vážení obhajcovia vojny, vo vašom zdôvodnení čosi nesedí

Bratislava 26. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Harnik)

 

Prečo sa celý Západ angažuje vo vojne na Ukrajine tak, ako v žiadnej predtým? Je zdôvodnenie, že ide o „hodnoty“ naozaj dôveryhodné? Prečo je dôvod o ňom pochybovať?

Ursula von der Leyenová sa stretla s Bidenom
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Západ sa v nevídanom rozsahu obetuje za Ukrajinu. Dáva Zelenského režimu všetky zásoby svojich zbraní okrem tých ďalekonosných a jadrových, muníciu, mnohomiliardové pôžičky a ďalšiu všestrannú pomoc. Toto, a tiež protiruské sankcie znižujú životný štandard obyvateľov krajín Západu, občania to cítia na svojich peňaženkách a v niektorých krajinách sa proti tomu už aj búria. Rozsah angažovania sa Západu vo vojne na Ukrajine je bezprecedentný a tvrdiť, že to nie je zapojenie do vojny, ale „iba pomoc“, je dnes už za všetkými hranicami trápnosti či pokrytectva.

Reklama

Ale prečo to vlastne Západ robí? Skúsme pracovne a hypoteticky vychádzať z toho, že by bola pravdivá verzia, ktorú Západ šíri: že ide len o úprimnú snahu pomôcť bezbrannej krajine, ktorú niekto zlý napadol, a že nejde o nejaké sebecké geopolitické záujmy a súčasť plánu ako zničiť Rusko, ako to tvrdia proruskí trolovia a zlí konšpirátori (čo je to isté).

Odhliadnime teraz od skutočnosti, že je možné úspešne polemizovať o tom, kto vlastne je v tej vojne historicky a geopoliticky v práve, a taktiež od nepríjemnej otázky, prečo krajiny Západu nepoužili rovnakú morálku a rovnaké enormné úsilie v dlhom rade predošlých prípadov, keď boli iné bezbranné štáty nespravodlivo napadnuté veľmocou na základe nejakej vymyslenej casus belli. To všetko nechajme bokom a pracovne a hypoteticky na chvíľu predpokladajme, že tu ide naozaj len o „hodnoty“, tak ako o tom hovoria predstavitelia Západu a ich médiá.

Reklama

Aké dôležité však sú tie „hodnoty“? Západ tu vstupuje do konfliktu s jadrovou veľmocou, ktorá dnešné bojisko považuje za svoj životný a ochranný priestor a je ochotná bojovať až do konca, použiť v krajnom prípade aj jadrové zbrane. A je tu dilema, nad ktorou sa dnes zamýšľa celý svet: chce aj Západ bojovať o tie „hodnoty“ až do apokalyptického konca, aj za cenu jadrovej vojny, za cenu zničenia civilizácie a možno celého ľudstva?

Tu jednoducho čosi nesedí. Sú tie „hodnoty“, o ktoré Západ v tejto vojne bojuje, také dôležité, že stojí za to kvôli nim riskovať koniec sveta? Koľko kráľovstiev, impérií či štátov v dejinách napadlo susedov, aby si vzali ich územie… vlastne o tom je celá história. Jednoducho sa to dialo, po tisícročia to bola prirodzená dynamika pulzovania života ľudských populácií a ich spoločenských systémov. Je odrazu tento prípad, keď Rusko bojuje o svoje bývalé územia na svojich hraniciach, taký dôležitý, že treba kvôli „hodnotám“ riskovať úplne všetko, celú budúcnosť ľudstva, celú planétu?

Samozrejme, že nemôže byť! Ak by sme si aj odmysleli všetky ostatné okolnosti, tak už len samotná táto extrémna, urputná ochota riskovať, ten fanatizmus, s akým v mene „hodnôt“ sú ochotní zničiť svet, to ich kompromituje, nech si hovoria čo chcú. Už len toto samotné je dôvodom, prečo by sme mali verziu o „hodnotách“ zavrhnúť ako podvod a účasť Západu vo vojne na Ukrajine podrobiť tvrdej kritike.

Konzumenti západnej propagandy v tomto momente budú pobúrení: máme sa nechať Ruskom vydierať a nechať Ukrajinu tak? Máme sa nechať zbabelo zastrašiť ako lídri „demokratického“ Západu v Mníchove v roku 1938? Veď takto by nás potom mohlo Rusko vydierať aj ďalej, znovu a znovu a zaberať ďalšie a ďalšie krajiny. No nie je to logické?

Nie, práveže to logické nie je. Tu je presne to miesto, kde vás dobehli, kde vám mainstream vylial s vaničkou aj dieťa. Tu je presne ten problém, že dnes sa akosi (zámerne, cynicky, účelovo) zabúda na logiku, ktorú poznala predošlá generácia, logiku, ktorá držala svet v rovnováhe od momentu, keď aj Sovietsky zväz získal jadrové zbrane: princíp vzájomného odstrašenia.

Reklama

Predsa aj druhá strana má jadrové zbrane a môže rovnako hroziť v prípade, ak by geopolitický súper začal zasahovať do jej bezpečnej zóny – do priestoru, kde ide o prežitie, a kde sa už vyťahujú zbrane posledného súdu.

Spomeňme si na Karibskú krízu z roku 1962. Keď Sovieti hrozili nainštalovaním jadrových zbraní na Kube, prezident Kennedy im veľmi jasne a tvrdo pohrozil okamžitým jadrovým úderom, a oni sa stiahli.

Zopakovali potom Američania tú hrozbu znovu a znovu v iných častiach sveta? Nie, pretože to bola výnimočná situácia, bola to ich „červená čiara“. Oni ruské nároky doposiaľ ignorovali, lenže aj Rusi majú červenú čiaru – a to je práve prípad Ukrajiny.

Putin to Západu odkázal jasne: „Načo by Rusom bol svet bez Ruska?“ Ukrajina plne v moci geopolitického nepriateľa, ktorý sa netají zámerom Rusko poraziť, oslabiť, rozkúskovať, ktorý by spolu s Ukrajinou a Krymom získal kontrolu nad Čiernym morom a mohol by mať rakety pár stoviek kilometrov od Moskvy – to je pre Rusko neprijateľná hrozba. Rusi to mnohokrát zdôrazňovali, ale nikto ich nepočúval.

Preto musela zákonite prísť reakcia. Ten odkaz už nemôže byť jasnejší: „Aj keď ste časť Ukrajincov oklamali a zmanipulovali, Ukrajina vám nepatrí a patriť nebude. Jej podstatná časť je a vždy bola kultúrnou, civilizačnou, ekonomickou, jazykovou, etnickou, skrátka neoddeliteľnou súčasťou ruského sveta a musí byť súčasťou ochranného priestoru, aký každá geopolitická veľmoc potrebuje.“

Reklama

Západný mainstream a západní politici tejto logike za žiadnu cenu nemienia rozumieť, hoci je veľmi jasná. Lenže prežitie ľudstva je vyšším princípom než ich hra na „hodnoty“ a „demokraciu“, dokonca aj v prípade, že by nebola falošná. Pre nás, ktorým sú ich geopolitické plány cudzie, hrozba jadrovej vojny veru žiadnou extra lákavou hodnotou nie je.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali