Na Námestí Slobody v Bratislave burácalo modlitbové stretnutie za odmietnutie Istanbulského dohovoru

Na Námestí Slobody v Bratislave burácalo modlitbové stretnutie za odmietnutie Istanbulského dohovoru

Bratislava 11. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Screenshot)

 

Dnes, 11. 2. 2020 v deň spomienky Panny Márie Lurdskej, sa koná modlitbové stretnutie za odmietnutie Istanbulského dohovoru. Na toto stretnutie, ktoré sa koná od 12.00 – 15.00 hodiny pred Úradom vlády SR, boli pozvaní všetci ľudia, ktorým zaleží na kresťanských hodnotách

Na snímke účastníci modlitbové stretnutie za odmietnutie Istanbulského dohovoru

Modlitba ruženca, ktorú organizuje Slovenský dohovor za rodinu, sa konalo v osobitne vypätom čase, preto organizátori prosili o rešpektovanie pravidiel. Dohovor na svojich stránkach uvádza, že je zakázané na toto stretnutie priniesť si vlastné transparenty alebo iné vizuálne/grafické prvky.

Reklama

„Nebude to stretnutie politické, nemáme politické ciele, bude to stretnutie hodnotové,“ povedal už včera vo videu kňaz Marian Kuffa, ktorý zároveň pozval ľudí na toto stretnutie.

Hoci Kuffa bojuje proti Istanbulskému dohovoru a osobitne pozýval ľudí dnes do Bratislavy, na modlitbové stretnutie osobne neprišiel, keďže, ako vysvetlil, rozhodol sa poslúchnuť svojho biskupa, ktorého si veľmi váži. Ľudí však vyzýva, aby aj napriek tomu neváhali a prišli.

Reklama

„Ja, na toto stretnutie neprídem len preto, lebo mi to výslovne zakázal môj diecézny biskup Mons. Štefan Sečka,“ vysvetlil Kuffa vo svojom stanovisku.

Dodal tiež, že nie je tak dôležité, aby tam bol prítomný on osobne, dôležité je, aby na tom stretnutí bol prítomný všemohúci Boh.

„On tam iste prítomný bude:

1. ak s ružencom v ruke pokornou a dôvernou modlitbou pozdvihnete verejne autoritu Panny Márie, Boh ju zodvihne Vám,
2. ak tam prídete podľa svojich možností s čistým srdcom a úmyslom vyzdvihnúť Boha a nie seba,
3. ak sa vyvarujete násilníckych a nenávistných rečí a prejavov voči hociktorej skupine ľudí,
4. ak svoje stranícke, politické ciele nenadradíte nad Božie, nad hodnotové,
5. ak farár Kuffa dá prednosť sv. poslušnosti pred svojou silnou túžbou byť tam spolu s Vami.

Že tam iste bude prítomný Boh máme prísľub od samotného Ježiša, ktorý nám hovorí: “Kde su zhromaždení dvaja, traja v mojom mene, tam som prítomný aj ja medzi nimi …,” uviedol Kuffa v statuse v ktorom upresnil informácie spojené s dnešnou akciou.

Reklama

 

Vladimír Palko: Prípadný verdikt, že dohovor je v súlade s ústavou, má znamenať, že dohovor treba prijať?

Kvôli Istanbulskému dohovoru sa včera stretli aj prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Peter Pellegrini a Andrej Danko.

Prezidentka Zuzana Čaputová navrhla, aby Ústavný súd posúdil zlučiteľnosť Istanbulského dohovoru s ústavou. Podľa Vladimíra Palka sa tomuto návrhu ale nedá rozumieť.

„Čo sa tým má vyriešiť? Veď okrem možnej neústavnosti parlament môže mať kopu iných dôvodov, prečo Istanbulský dohovor nechce,” uviedol Palko a dodal:

Reklama

„To prípadný verdikt, že dohovor je v súlade s ústavou, má znamenať, že dohovor treba prijať? Samozrejme, že nie. A to platí nielen o tomto dohovore, ale o akomkoľvek opatrení, návrhu zákona a podobne. Parlament ústavnou väčšinou dal všetkým na vedomie, že dohovor nechce a preto nepotrebuje názor ústavného súdu. Návrh prezidentky nedáva zmysel.”

 

Myšlienka dňa TK KBS

Tlačová kancelária Konferencie biskupv Slovenska dnes na sociálnej sieti zverejnila nasledujúcu myšlienku dňa, v ktorá vyjadruje prosbu o vypočutie modlitby:

„Zhliadni na modlitbu svojho služobníka a na jeho prosby, Pane, Bože môj; počuj volanie a modlitbu, ktorú ti dnes tvoj služobník prednáša, aby boli tvoje oči v noci i vo dne otvorené nad týmto domom, nad miestom, o ktorom si povedal: ‚Tam bude moje meno;‘ aby si vypočul modlitbu, keď sa bude tvoj služobník modliť na tomto mieste: aby si vypočul prosbu svojho služobníka a svojho ľudu Izraela, kedykoľvek sa budú modliť na tomto mieste. Ty vypočuješ, vo svojom príbytku v nebi; a keď vypočuješ, budeš milostivý.”

 

 

Kuffa: Prezidentka má dve možnosti: buď ustúpi alebo odstúpi

Hoci sa kňaz Marian Kuffa osobne na stretnutí nezúčastnil, organizátori krátko po začiatku pustili video s kázňou Kuffu v ktorej hovorí, že mu je ťažko z toho, že tam nebude môcť byť osobne. S účastníkmi akcie sa preto spojí aspoň v modlitbe. Vo videu tiež požiadal účastníkov, aby sa nesprávali nenávistne a rešpektovali názor toho druhého. Kuffovi účasť zakázal jeho diecézny biskup Sečka. Naopak biskupi Rožnavskej diecézy Stanislav Stolárik a Trnavskej diecézy Ján Orosch na účasť na podujatí pozývali.

Reklama

Opäť pripomenul, že pozvané boli všetky, aj liberálne strany. „Ktokoľvek, komu záleží, aby naše rodiny boli riadne.“

Kuffa uviedol, že ak bude normálna rodina rozbitá, bude to „Sodoma a Gomora“. Pripomenul, že Slovensko nie je prezidentský ale parlamentný štát a parlament uzneseniami rozhodol, že Istanbulský dohovor odmieta. „Parlament keď sa raz rozhodne tak to platí. Len nemá kto byť ten poštár čo by to odniesol na Radu Európy.“

Kuffa vo videu hovorí, že ak sa to prezidentke nezdalo z právnického hľadiská správne, prečo potom mlčala celý rok. „Dá sa usúdiť, lebo neskôr chce zratifikovať. Môžme predpokladať, že z nášho pohľadu s tým nemá dobré úmysly. Príde nová vláda a zratifikuje.“

Prezidentku v celom procese odmietnutia dohovoru prirovnal k vedúcej, ktorej úlohou je odoslať list. Čaputová má podľa neho iba dve možnosti, buď ustúpi alebo odstúpi. „Keď prirovnám pani prezidentku k vedúcej pošty, tak ona sa môže hnevať na generálneho riaditeľa – parlament, ale jej povinnosťou je dať razítko a nazúrene poslať. Nie, styk z úradu a odstúpiť. Môže ustúpiť, alebo odstúpiť. Ak je to naozaj tak, že je to proti jej svedomiu, nech odstúpi z úradu.“

Pripomenul, že dohovor odmietla už dvakrát vláda, parlament a tiež aj predstavitelia cirkví.

Reklama

„Keď pani prezidentka toto opovrhne, to ako keby povedala, že vy všetci veriaci sú hlupáci.“ Dodal, že veriacich je na Slovensku viac ako 75% a ju nevolila ani štvrtina národa. Ak prezidentka dohovor neodmietne ratifikovať, tak sa podľa neho dopustí vlastizrady.

Ľudí tiež vyzval, aby šli voliť ale stranu ani kandidátov nekonkretizoval.

 

Podujatia sa zúčastnili i viacerí politici

Podujatia sa zúčastnili viacerí vrcholní politici ako predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko, predseda ĽSNS Marian Kotleba, predseda strany Vlasť Štefan Harabin. Na podujatí sme nezaznamenali účasť vrcholových politikov KDH.

Reklama

Danko k téme istanbulského dohovoru na následnej tlačovej konferencii povedal: “Istanbulský dohovor, v ktorom sa píše aj o GENDER ideológii, rieši SNS celé 4 roky. Na mimoriadnej schôdzi NR SR budeme rokovať o odmietnutí Istanbulského dohovoru. Ak sa ho podarí odmietnuť, tak verím, že pani prezidentka nebude mať už žiaden argument na to, aby tento dohovor bol témou.

Verím, že čas ukáže, že odmietanie Istanbulského dohovoru v našich zemepisných šírkach bolo správnym rozhodnutím. Vážim si každého občana, ale nedovolím registráciu LGBTI partnerstiev kvôli adopcii detí. Ako by oslovovali rodičov? Rodič jedna alebo rodič dva? Odmietam, aby sa naše deti učili na školách, ako si vybrať počas svojho života pohlavie, je to predsa biologicky dané. Odmietnutie dohovoru ústavnou väčšinou v parlamente znamená, že bola prejavená vôľa väčšiny občanov Slovenskej republiky, preto by mala tak aj pani prezidentka konať, keďže je prezidentkou všetkých Slovákov.”

 

 

Pred prezidentským palácom predsedovia zjednotených kresťanských a národných strán, ako aj na modlitebnom podujatí, spoločne podporili odmietnutie Istanbulského dohovoru.

https://www.youtube.com/watch?v=HdavsiVkdos&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1chLwPfbXRn_utSOgQ0wL0Rpttr6eW7SKkNtaKLfvxQCpelBKdUQlAsVU

Reklama

 

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali