Ústavný súd vyslovil v roku 2016 v 75 nálezoch porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu

Ústavný súd vyslovil v roku 2016 v 75 nálezoch porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu

Košice 10. marca 2017 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Ústavný súd Slovenskej republiky vyslovil v roku 2016 v 75 nálezoch porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky a práva na spravodlivé súdne konanie podľa čl. 6 ods. 1  Dohovoru o  ochrane  ľudských  práv a  základných  slobôd 

Na snímke predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková

Základné právo na súdnu a inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky (ďalej len „ústava“) a právo na spravodlivé súdne konanie podľa a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „dohovor“) predstavuje jeden zo základných pilierov demokratického a právneho štátu. Vychádzajúc z delenia štátnej moci na zákonodarnú, výkonnú a súdnu, v prípade súdnej moci na seba štát preberá úlohu arbitra v prípade sporov a iných právnych vecí. Súdne a iné orgány verejnej moci zabezpečujú nezávislé a spravodlivé prerokovanie a rozhodnutie prípadu.

Reklama

Ústavný súd Slovenskej republiky (ďalej len „ústavný súd“) je garantom práva na súdnu a inú právnu ochranu a svojimi meritórnymi rozhodnutiami (nálezmi) prispieva k posilňovaniu právneho štátu a dôvery občanov v spravodlivý súdny proces v prípadoch, keď súdy a iné orgány verejnej moci pri napĺňaní tohto práva zlyhávajú.

Nálezy, v ktorých ústavný súd vyslovil porušenie základného práva zaručeného v čl. 46 ods. 1 ústavy a práva zaručeného v čl. 6 ods. 1 dohovoru, sú zároveň aj určitým návodom pre všeobecné súdy a ostatné orgány verejnej moci, ktoré poskytujú súdnu a inú právnu ochranu, ako aj spravodlivé súdne konanie, vo vzťahu k ich budúcej rozhodovacej činnosti.

Reklama

 

Tabuľka 1: Nálezy ústavného súdu vyslovujúce porušenie čl. 46 ods. 1 ústavy a  čl. 6 ods. 1  dohovoru

 

 

odporca

rozhodnuté nálezom

Reklama

v roku 2016

Najvyšší súd Slovenskej republiky 26
Krajský súd v Bratislave 11
Krajský súd v Banskej Bystrici 4
Krajský súd v Prešove 9
Krajský súd v Trenčíne 4
Krajský súd v Trnave 3
Krajský súd v Košiciach 5
Krajský súd v Žiline 4
Krajský súd v Nitre 2
Okresný súd Banská Bystrica 1
Okresný súd Bratislava I 2
Okresný súd Spišská Nová Ves 1
Okresný súd Stará Ľubovňa 1
Okresný súd Trenčín 1
Okresná prokuratúra Košice I 1
Spolu 75

Zdroj: vlastné spracovanie

„Konanie vedené na ústavnom súde pod sp. zn. I. ÚS 540/2016 bolo špecifickým prípadom zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú nezákonným rozhodnutím orgánu štátu alebo jeho nesprávnym úradným postupom. Ústavný súd vo svojom rozhodnutí konštatoval, že v materiálnom právnom štáte musí štát niesť objektívnu zodpovednosť za konanie svojich orgánov, ak nimi zasiahol do základných práv. Ústavný súd v danom rozhodnutí taktiež deklaroval, že pre posúdenie nezákonnosti rozhodnutia, resp. postupu orgánu činného v trestnom konaní, nie je rozhodujúce, ako orgány činné v trestnom konaní vyhodnotili pôvodné podozrenie, ale to, či sa ich podozrenie v trestnom konaní potvrdilo. Z uvedených dôvodov ústavný súd rozsudok Krajského súdu v Bratislave pod sp. zn. 6 Co 162/2016 z 30. mája 2016 zrušil a  vec vrátil na ďalšie konanie,“ objasňuje okolnosti prípadu predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

 

V roku 2016 ústavný súd rozhodol o 17 573 sťažnostiach namietajúcich porušenie čl. 46 ods. 1 ústavy a čl. 6 ods. 1 dohovoru, pričom ústavný súd vyslovil porušenie označených práv v 75 nálezoch.

Pre porovnanie v predošlých rokoch ústavný súd vyslovil porušenie už uvedených práv nasledovne:

Reklama

– v roku 2012      ̶      v   71 nálezoch,

– v roku 2013      ̶      v   76 nálezoch,

– v roku 2014      ̶      v   73 nálezoch,

– v roku 2015      ̶      v 102 nálezoch. 

 

Z vyššie uvedených štatistických údajov, ktoré ústavný súd spracúva v rámci projektu predsedníčky ústavného súdu Ivetty Macejkovej „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb“, možno konštatovať, že počet nálezov, v ktorých ústavný súd v roku 2016 vyslovil porušenie základného práva na súdnu a inú právnu ochranu zaručeného v čl. 46 ods. 1 ústavy alebo porušenie práva na spravodlivé súdne konanie zaručeného v čl. 6 ods. 1 dohovoru, sa v porovnaní z predchádzajúcimi rokmi udržuje na hranici priemeru s výnimkou roka 2015, keď ústavný súd konštatoval porušenie označených práv až v 102 nálezoch.

„Na druhej strane treba zdôrazniť, že ústavný súd v prípadoch, keď po právnej a faktickej stránke boli rozhodnutia všeobecných súdov legitímne, už pri predbežnom prerokovaní sťažnosti ústavnú sťažnosť odmietol a potvrdil rozhodnutia všeobecných súdov.

Potvrdilo to aj konanie vedené pod sp. zn.  I. ÚS 692/2016, ktorou  sťažovateľ MUDr. A. J. namietal porušenie svojho základného práva na súdnu a inú právnu ochranu podľa čl. 46 ods. 1 ústavy a práva na spravodlivé súdne konanie podľa čl. 6 ods. 1 dohovoru rozsudkom Krajského súdu v Košiciach.

V konaní vedenom na Krajskom súde v Košiciach pod sp. zn. 7 S 95/2014 sa sťažovateľ ako navrhovateľ v danom konaní domáhal, aby súd zakázal Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pokračovať v porušovaní práva na vydanie dokladov o absolvovaní štúdia. Rektor univerzity sťažovateľovi oznámil, že mu diplom v zákonnej lehote nevydá, a to vzhľadom na prebiehajúce šetrenie podanej sťažnosti proti spôsobu jeho štúdia a z dôvodu nesplnenia predpísaných požiadaviek na riadne skončenie štúdia. Rektor univerzity vo svojom liste zároveň dodal, že za preukázané pochybenie nesie plnú zodpovednosť sám sťažovateľ.

Na žiadosť sťažovateľa sa správnosťou postupu rektora univerzity zaoberalo aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, ktoré konštatovalo, že postup rektora považuje za primeraný. Krajský súd v Košiciach návrh sťažovateľa zamietol.

Reklama

Ústavný súd sa pri predbežnom prerokovaní sťažnosti zaoberal aj otázkou, či sťažnosť nie je zjavne neopodstatnená, a vzhľadom na skutočnosti zistené  po vykonaní nevyhnutných procesných úkonov sťažnosť odmietol už pri jej predbežnom prerokovaní, a tým potvrdil rozsudok Krajského súdu v Košiciach,“ vysvetľuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Redakciu informoval Tlačový a informačný odbor, Ústavný súd Slovenskej republiky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali