Štát Connecticut sprísni držanie zbraní, v meste Nelson majú byť povinné

Štát Connecticut sprísni držanie zbraní, v meste Nelson majú byť povinné

Hartford/Nelson 2. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dva prístupy k držaniu zbraní v USA

V reakcii na masaker na škole v Newtone dôjde v americkom štáte Connecticut k drastickému sprísneniu zbraňových zákonov. Po týždňoch rokovaní sa na tom v pondelok dohodli poprední predstavitelia demokratov a republikánov, uviedla agentúra AP.

Reklama
Ilustračné foto

V protiklade s tým je postup mestskej rady v mestečku Nelson v štáte Georgia, ktorá v pondelok schválila nariadenie o povinnom vlastníctve zbraní. Zatiaľ však zostane iba na papieri.

 

Reklama

Hlavne federálna vláda tlačí na odzbrojenie obyvateľstva

Najprísnejšia úprava sa týka zákazu predaja veľkokapacitných zásobníkov na náboje, teda takých, aké používal v decembri minulého roka atentátnik v Newtowne. Držitelia zásobníkov na viac ako desať nábojov si ich budú musieť znova zaregistrovať, prísnejšie sa bude kontrolovať súkromný predaj zbraní.

Pri kúpe akejkoľvek pušky, brokovnice alebo streliva sa odteraz bude vyžadovať osvedčenie o spôsobilosti. Na jeho získanie bude kupujúci musieť poskytnúť odtlačky prstov, absolvovať školenie a preverí sa jeho trestný register.

Predseda Senátu v Connecticute Donald E. Williams Jr. povedal, že výsledkom rokovaní je jeden z “najprísnejších a najkomplexnejších zbraňových zákonov v Spojených štátoch”. Upozornil však, že ide o kompromis, keďže sa nepodarilo presadiť po úplný zákaz veľkokapacitných zásobníkov.

Pri streľbe na základnej škole v mestečku Newton zahynulo 20 detí a šesť pedagógov, pričom 20-ročný páchateľ Adam Lanza predtým zavraždil aj svoju matku. Nakoniec spáchal samovraždu. Lanza počas svojho vyčíňania vystrelil 154 rán z pušky Bushmaster a so sebou mal viacero zásobníkov na 30 nábojov.

Reklama

Masaker vyvolal v USA celonárodnú diskusiu o zbraňových zákonoch. Zatiaľ čo niektoré štáty vrátane New Yorku sprísnili svoje zbraňové zákony, proces sa zastavil v Kongrese, ktorý prezident Barack Obama minulý týždeň vyzval, aby nezabudol na masaker a využil veľkú príležitosť na obmedzenie násilia páchaného strelnými zbraňami.

Na protest proti týmto Obamovým zámerom zakázať držanie zbraní postupným obmedzovaním a sprísňovaním legislatívy sa po celých USA konali demonštrácie. Dav niekoľko tisíc ozbrojených demonštrantov sa nedá rozohnať. To je to, čo si treba v tejto súvislosti najviac uvedomiť. Právo držať zbraň sa v USA považuje za právo na slobodu. Toto právo práve preto chráni aj dodatok ústavy, ktorým sa otcovia zakladatelia snažili vložiť do rúk ľudu účinný nástroj na uchovanie si slobody a ochranu pred zneužitím moci a jej ozbrojených zložiek proti obyvateľom USA.

Nikto v USA si nedovolí povedať, že zákony o sprísnení predaja zbraní sa navrhujú, kvôli tomu, aby sa občanom odobrali zbrane z politických dôvodov. Zato každá masakra spáchaná psychopatom sa využije proti právu vlastniť zbraň. Obyvateľstvo to však tatko chápe. Svoje odzbrojenie federálnou vládou chápu ako vydanie sa na milosť a nemilosť jej tlaku, prípadne zneužitiu moci voči nim.

 

Nelson ide opačnou cestou

Reklama

Členovia rady v Nelsone, mestečku s asi 1300 obyvateľmi, ležiacom 50 kilometrov severne od Atlanty, hlasovali jednomyseľne za Nariadenie o ochrane rodiny. Podľa neho má každá rodina vlastniť zbraň a strelivo, aby mohla “zabezpečiť krízové riadenie mesta” a “chrániť bezpečnosť a všeobecné blaho mesta a jeho obyvateľov”. Neznamená to však, že každá domácnosť si teraz musí okamžite kúpiť zbraň.

Nariadenie sa netýka usvedčených zločincov a tých, ktorí trpia nejakým telesným alebo duševným postihnutím, ako aj každého, kto má výhrady voči držaniu zbraní. Nariadenie neobsahuje sankcie pre tých, ktorí ho nedodržia.

Člen mestskej rady Duane Cronic vie, že nariadenie sa nebude vykonávať, ale je presvedčený, že jeho mesto bude bezpečnejšie. Považuje ho za “odstrašujúce” pre potenciálnych zločincov, ktorí by chceli “zísť z cesty”.

Podľa mestskej rady je ďalším účelom tohto opatrenia “predísť akémukoľvek pokusu federálnej vlády zhabať osobné strelné zbrane.”

V meste Kennesaw v štáte Georgia platí povinná držba zbraní od roku 1982. Policajt Craig Graydon podľa AP povedal, že zločinnosť v meste s 30.000 obyvateľmi je mizivá.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali