Úrady rekonštruujú udalosti, ktoré viedli k smrti Jozefa Chovanca. “Bude tam veľa ľudí. Všetci aktéri z tej noci: polícia, bezpečnostná služba, lekár…”

Úrady rekonštruujú udalosti, ktoré viedli k smrti Jozefa Chovanca. “Bude tam veľa ľudí. Všetci aktéri z tej noci: polícia, bezpečnostná služba, lekár…”

Brusel 27. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR/AP)

 

V pondelok a utorok belgické úrady vykonajú rekonštrukciu udalostí, ku ktorým došlo v noci na 24. februára 2018 v cele policajného zadržania na belgickom letisku Charleroi a viedli k zdravotnému kolapsu slovenského občana Jozefa Chovanca (38) a jeho následnej smrti

Jozef Chovanec
Na videozábere z policajnej kamery policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018

Televízna stanica RTBF v pondelok upozornila, že rekonštrukcia sa začína ráno o 09.00 h a bude bez prítomnosti médií.

Reklama

Počas dvoch dní bude prevádzka letiska značne obmedzená. Odletová hala bude na niekoľko hodín čiastočne ohradená a to isté platí aj pre plochu letiska.

Najväčšia pozornosť sa však sústredí na celu, v ktorej Chovanec strávil päť hodín – od vyvlečenia z lietadla, kde sa dostal bez letenky a vykazoval znaky násilného správania, až do chvíle, keď lekárska hliadka skonštatovala upadnutie do kómy a nariadila jeho prevoz do nemocnice.

Reklama

“Bude tam veľa ľudí. Všetci aktéri z tej noci: polícia, bezpečnostná služba, lekár… Potom obhliadajúci sudca, ktorý nariadil rekonštrukciu udalostí, v sprievode odborníkov. Ministerstvo spravodlivosti zastupuje kráľovský prokurátor. A potom ďalší kľúčoví hráči, ako sú vdova po Jozefovi Chovancovi, jeho právnici a technickí poradcovia,” uviedol pre RTBF generálny prokurátor z mesta Mons Ignacio de la Serna.

RTBF pripomenula že rekonštrukcia bude prebiehať v reálnom čase, minútu po minúte. Každé gesto, dialóg alebo postoj sa budú opakovať. Cieľom je umožniť vyšetrovateľom vizualizáciu miesta činu a lepšie porozumieť rôznym zásahom zo strany účastníkov tejto udalosti.

“Cieľom je porovnať všetky prvky súdneho spisu s tým, čo bude zopakované. Rekonštrukciou udalostí uvidíme, či obsah pojednávaní a správ zodpovedá realite,” spresnil De la Serna.

Podľa RTBF aj žalujúca strana netrpezlivo očakáva výsledky rekonštrukcie. Pre vdovu po Chovancovi a jej právnikov by to mala byť príležitosť lepšie porozumieť tomu, čo sa v cele zadržania dialo aj mimo toho, čo zachytili priemyselné kamery. “Máme videá, ale nemáme zvuk. Chceli by sme vedieť, čo bolo povedané alebo urobené a kto to povedal a urobil,” uviedla Ann Van De Steenová, právnička v službách Henriety Chovancovej.

Jozef Chovanec
Na videozábere z policajnej kamery lekárka kontroluje Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018

Jednou z výziev dvojdňovej rekonštrukcie udalostí je zistiť čo mohlo spôsobiť smrť zadržaného Slováka. V hre je viacero možností: sebapoškodzovanie, ktoré si Chovanec spôsobil búchaním hlavy o stenu, nešetrný zásah letiskovej polície, alebo upokojujúci prostriedok, ktorý mu vpichli počas potýčky v cele. Doteraz nebola ani jedna z uvedených možností jednoznačne uprednostnená.

Reklama

Podľa RTBF sa však najnovší znalecký posudok prikláňa k príčine číslo jeden: poškodeniam, ktoré si Slovák spôsobil sám, čo by bolo oslobodzujúce pre členov letiskovej polície, ktorí sa neprimeraným spôsobom pokúšali upokojiť zadržaného Slováka.

“Jeho smrť treba dať do súvislosti so stavom mozgovej smrti spôsobený edémom, čo je veľmi pravdepodobne spojené s početnými a násilnými nárazmi hlavy pána Chovanca o stenu žalára”, cituje RTBF zo znaleckého posudku, ktorý unikol do médií niekoľko dní pred rekonštrukciou udalostí.

Prokurátor De la Serna upozornil, že únik dokumentu, ktorý mal zostať utajený, narúša hladký priebeh vyšetrovania a bráni justičnému aparátu nerušene vykonávať svoju prácu. “Tento posudok však nie je konečný, všetko bude závisieť od rekonštrukcie,” odkázal prokurátor.

Advokátka Van De Steenová v tejto súvislosti zdôraznila, že jej strana nebola upovedomená o tom, že existuje nový znalecký posudok, a dodala, že je možné hovoriť o “sprisahaní”, ktoré má v tejto veci oslobodiť letiskovú políciu.

Rekonštrukcia udalostí na letisku v Charleroi bola naplánovaná na skoršie obdobie, jej realizáciu však prvýkrát znemožnila pandémia ochorenia Covid-19.

Reklama

 

Kolíková: Slovensko požiada o vyplatenie nákladov za vycestovanie znalcov na rekonštrukciu prípadu Chovanca

Slovenská republika si bude uplatňovať vyplatenie nákladov, ktoré súviseli s vycestovaním a ubytovaním slovenských znalcov na rekonštrukciu prípadu zabitia Jozefa Chovanca v Belgicku. Povedala to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) na dnešnej tlačovej besede s tým, že je možné, že bude časť nákladov preplatená.

„Samotných svedkov, ktorí majú byť pri rekonštrukcii si určuje sudkyňa, ktorá vedia tento proces v Belgicku. My môžeme v rámci advokátskej kancelárie, ktorá zastupuje Slovensku republiku v tomto konaní, navrhovať dôkazy. Takisto sme navrhovali svedka pána Behúla, ktorý nebol akceptovaný v tomto prípade pre rekonštrukciu. Ale, ako som uviedla, je tam jeho výpoveď a s tou sa musí súd vysporiadať. Samozrejme na to bude náš zástupca poukazovať, ak to bude potrebné,“ dodala Kolíková.

Reagovala tak na informáciu, že očitý svedok vyvedenia Jozefa Chovanca z lietadla na letisku Charleroi Roman Behúl nebol pozvaný na rekonštrukciu prípadu, ktorá sa mala uskutočniť už koncom septembra 2021.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali